Zanimljivosti - Požeška kronika
NOVE PRIGODNE MARKE IZ SERIJE „HRVATSKA FAUNA“ HRVATSKE POŠTE  - Zagreb – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 22. ožujka 2021. nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska fauna“. Motivi prikazani na poštanskim markama su glavata želva, dobri dupin i golub uhan, a autorica maraka je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu…
Iako smo mi nešto malo stariji u školi učili da proljeće dolazi 21. ožujka, zadnjih 20 godina to se malo promijenilo. Tako sada proljeće dolazi malo ranije, čak 13 i pol sati ranije. Očekujemo ga danas 20. ožujka u 10 sati i 27 minuta. Ovo se temelji na astronomskim istraživanjima koja prate odnos i položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Zemljina rotacijska os danas je na 23,5 stupnjeva u…
ZAGREB – „Pokreni se za planet“ slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planet Zemlju, koja se održava u subotu, 27. ožujka, od 20.30 sati. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva gradove, mjesta, tvrtke i institucije da se pridruže ovoj inicijativi koja već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu. Uz poznati apel za isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta u gradovima, kao…
Da očeva ili Očev dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. U 52 zemlje svijeta obilježava se u lipnju, a Talijani i  Hrvati ga obilježavaju i slave 19. ožujka, na dan sv. Josipa, Isusova oca. Psiholozi se slažu da je uloga tate važna kao i ona mamina. Psiholozi također savjetuju oce da rade s djecom dvije aktivnosti kako bi unapijedili svoj odnos s djetetom, a to su da rade…
TRADICIONALNO USKRSNO IZDANJE POŠTANSKE MARKE  HRVATSKE POŠTE - ZAGREB – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. ožujka 2021. prigodnu poštansku marku „Uskrs 2021.“ Ovogodišnju prigodnu marku u povodu Uskrsa dizajnirala je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a prema likovnom predlošku Sanje Rešček Ramljak, akademske slikarice iz Zagreba. Naklada marke iznosi 50 000 primjeraka. Marka s motivom uskrsnog zeca, nominalne vrijednosti 3,30 kuna, izdana je u arku od 20 maraka.…
POŽEGA - Mali ekolozi Osnovne škole "Julija Kempfa" iz Požege s učiteljicom Anitom Ujević sudjelovali su i ove godine u akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“ te su s domarom Rudom posadili stabla trešnji u dvorištu škole. U planu je i stablo jabuke te kruške. Uredili su i dio ispred škole jaglacima.  Biljke su zalili kišnicom iz novog skupljača vode koji je nedavno postavljen u dvorištu škole. Pokupili su papiriće…
NA 13. ŽUPANIJSKOM NATJECANJU U KVALITETI VINA "VINO-KAP" VINARIJA KRAUTHAKER OSVOJILA 5 ZLATNIH MEDALJA - KUTJEVO  - Nakon obilaska vinskog podruma Vinarije Krauthaker u vinskoj kušaonici organizirana je dodjela Zlatnih priznanja i Zahvalnice koje Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola dodjeljuje sa svog 13. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina. Kako zbog epidemioloških uvjeta nije mogla biti organizirana svečanost dodjele,  ekipa iz Vino-kapa odlučila se obići sve dobitnike više zlatnih…
POŽEGA -  HGSS Stanica Požega objavila je da su dobili vrijednu donaciju za sve članove. - Dva i pol mjeseca prošlo je od prvog podrhtavanja u Petrinji, dana koji je mnogima promijenio živote. Proteklo vrijeme donijelo je brojne izazove za našu Službu, naše članove. Ukupno 43 dana proveli smo u Sisačko moslavačkoj županiji s 26 članova koji su se neprestano izmjenjivali, a sve kako bi pomogli onima kojima je naša pomoć…
Mislili da su kod Požege našli masovnu grobnicu iz 2. svjetskog rata, pokazalo se da su žrtve ubijene prije 6.200 godina , opširnije o tome piše Jutarnji list -  Žrtve su najčešće ubijene udarcem u stražnji dio glave a njihova tijela su ubačena u jamu, izjavio je Mario Novak. U posljednjem izdanju znanstvenog časopisa PLOS ONE objavljeno je istraživanje uglednog hrvatskog znanstvenika dr. sc. Marija Novaka koje otkriva nove spoznaje o žrtvama…
POŽEGA -  Ugostiteljstvo Bilburger vlasnika Ante Bilobrka u Požegi u sada već kultnom restoranu "La Garage" u Ulici bana Josipa Jelačića, širi dnevnu ponudu jela od 10- gotovih jela svaki dan i na ponudu sa ražnja i roštilja na drveni ugljen.  - Jedva smo dočekali otvaranje restorana makar na terasama. Naša kuhinja je radila cijelo vrijeme zatvaranja, jer imamo puno dogovornih dnevnih obroka kao što su marende i ručkovi za…