Nedjelja, 08 Siječanj 2023 09:13

TZ grada Požege najavila proslavu "Vincelovo na Požeškoj gori" u vinogradima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Ako za svetog Vinka sunce peče onda 'obilno vino u bačve poteče'. Ako se tog dana vrabac okupa u mlaki vode, vinari će se najesen 'kupati' u vinu. Ako je sušni dan, ni vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod... neka su od vjerovanja koja se vežu za proslavu spomendana jednog od vinogradarima i vinarima najdražih svetaca koji je svoje mjesto u kalendaru našao 22. siječnja. Običaj je nalagao da se, bez obzira na hladnoću ili blatnjavu zemlju, toga dana mora biti u vinogradu. 

Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću, vinogradarsku godinu. U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna Slavonija postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije.

Turistička zajednica Grada Požege ove će godine proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada i to u subotu, 21. siječnja 2023. godine. Uz potporu Grada Požege, Udruge Alumni ʺFTRRʺ i HPD-a Sokolovac, pod nazivom „Vincelovo na Požeškoj gori“ ovogodišnjoj će proslavi domaćica biti gđa. Ivanka Dodiković, uz potporu nadaleko poznatog požeškog vinara i vinogradara, jedinog vinskog kardinala u Hrvata, Vladu Bauera.  

Uz kupnju čaše po cijeni od 5 eura, posjetitelji će moći uživati u vinu domaćina, bogatoj gastro ponudi i zvucima tamburice. Službeni početak proslave uz rezidbu i blagoslov vinograda održat će se u 11 sati, a zabava će potrajati sve do mraka.

Za više informacija posjetite službene stranice Turističke zajednice Grada Požege, naše društvene mreže ili nas kontaktirajte na broj telefona 034 274 900.