Četvrtak, 27 Rujan 2018 09:22

10 zanimljivih činjenica o košarci

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

1. James Naismith, kanadski učitelj iz Springfilda, osmislio je igru košarke 1891. godine kada je tražio način kako da se njegovi učenici na času sporta zabave u sali jer je napolju padala kiša.

2. Kao prvi koševi su se koristile korpe za breskve sa netaknutim dnom, te su igrači morali vaditi loptu iz korpe nakon svakog koša. Prvi koš sa mrežom je napravljen u ranim 1900-im.

3. Ulična košarka se odigrava na vanjskim terenima, i brojni igraču su upravo sa “ulice” stigli do NBA lige. Cedevita Lipik 3x3 Challenger je jedan od najboljih turnira ulične košarke na svijetu.

4. Najpraznovjerniji igrač košakre je Jason Terry, koji svaku noć prije utakmice spava u dresu tima koji će sljedeći igrati. On je osvojio NBA naslov igrajući za Dallas Mavericks, 2011. godine.

5. Prije 1923. godine, košarkaški timovi su mogli birati koji će igrač odigrati slobodno bacanje nakon faula umjesto igrača koji je bio fauliran.

6. Prosječan NBA igrač je težak 99 kilograma i u toku utakmice koja traje 48 minuta potroši 760 kalorija.

7. Nijedan drugi sport nema toliko povreda kao košarka, a najučestalija povreda je uganuće gležnja. Igrači najviše propuštaju utakmice zbog inflamacije koljena koja se javlja nakon povrede.

8. LeBron James je prelaskom iz tima Cleveland Cavaliers u Los Angeles Lakers iznenadio brojne fanove. Jedan od njih je bio posebno zatečen jer je za predstojeću NBA ligu 2018/19 na jednoj od online kladionica već postavio okladu na Cleveland, ne znajući da će njegov idol u međuvremenu promijeniti tim.

9. Šezdeset procenata bivših NBA igrača su ostali bez novca ili doživjeli bankrot 5 godina od njihovog povlačenja iz lige.

10. Igrač sa najviše poena u karijeri je Kareem Abdul-Jabbar, koji je za 20 odigranih NBA sezona uspio osvojiti čak 38,387 poena.