Petak, 15 Lipanj 2018 12:10

Najbolji challenger na svijetu 3x3 ulične košarke u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER LIPIK 22. I 23. LIPNJA -

LIPIK - Cedevita Lipik 3x3 challenger, turnir koji će u Lipiku biti odigran 22. i 23. lipnja, već dvije godine u svijetu 3x3 ulične košarke nosi epitet najboljeg challengera na svijetu.

16 ekipa iz 13 zemalja i 5 kontinenata

Ove sezone će tom epitetu zasigurno biti pridodan i epitet „najraznovrsniji“. Razloga je što će u Lipiku zaigrati 16 ekipa koje dolaze s čak 5 kontinenata i iz 13 zemalja. Konkretnije, u Lipiku će igrati Tokyo (Japan), Colonia (Urugvaj), Townsville (Australija), Princeton (SAD), Riga (Latvija), Gdanjsk (Poljska), Humpolec (Češka), Moskva Inanomo i Gagarin (Rusija), Nice (Francuska), Ljubljana East i Kranj (Slovenija), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Beograd i Ralja (Srbija), Split (Hrvatska).

Ulična 3x3 košarka je prošlo ljeto postala novi olimpijski sport i svoju će premijeru doživjeti 2020. godine na igrama u Tokyu. Ranija istraživanja Međunarodnog olimpijskog odbora su pokazala da je ovaj sport, najbrži rastući urbani sport, a primjer Lipika koji će ugostiti ekipe iz Azije, Australije i Oceanije, Južne i Sjeverne Amerike te Europe, potvrda je kako je 3x3 ulična košarka definitivno postala globalni trend!Popis sudionika karta

Ovo je prvi uopće turnir na europskom tlu na kojem će nastupiti ekipe s čak 5 kontinenata, a pojedine ekipe će upravo u Lipiku imati svoju europsku premijeru. Među njima je ekipa Tokya, grada u kojem će za dvije godine 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru. Tokyo čine igrači koji su ujedno i 3x3 reprezentacija Japana. U Lipiku će se Europi prvi puta predstaviti i ekipa iz grada Colonia di Sacramento iz Urugvaja te australski Townsville Thunder.

Šlag na lipičku 3x3 tortu stigao je iz Američkog košarkaškog saveza koji je zatražio pozivnicu za njihovu aktualnu 3x3 reprezentaciju – ekipu Princetona koja je ove sezone već osvojila challenger u kineskom Huaianu, pobijedivši u finalu Liman rezultatom 21:19.

O ekipama možete saznati više na:

https://play.fiba3x3.com/events/5dc4bca4-92a7-43b2-9c50-93479043bafc/teams

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Najbolji svjetski igrači 3x3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za fond novčanih nagrada od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3x3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei. Ovo će biti jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

Sateliti za Lipik

FIBA 3x3 je u travnju promovirala Udrugu Libox, organizatore Cedevita Lipik 3x3 challengera, u svoje svjetske supervizore, a dodatno je dala na važnosti turniru u Lipiku kroz nikad atraktivniju akreditaciju Satelit kvalifikacijskih turnira. Tako su Satelit turniri za Lipik ove godine odigrani u Australiji (Melbourne), Rusiji (Moskva), BiH (Sarajevo), Danskoj (Kopenhagen), te dva kvalifikacijska turnira u Hrvatskoj; Varaždin i Zagreb.

Kao i lani, Lipik će i ove godine biti domaćin seminara za 3x3 suce, 3x3 clinic akademije koja će biti organizirana u sklopu Cedevita Lipik 3x3 challengera i koja će trajati od 21. do 23.6. Na ovoj akademiji se očekuju suci iz cijele Europe, a lani je sudjelovalo 12 sutkinja i sudaca iz 7 zemalja.

Košarkaški i plesni spektakl

Osim sportskog spektakla koji je prema kvaliteti i atraktivnosti ekipa definitivno zagarantiran, posjetitelji će u ponudi imati i pregršt pratećih sadržaja uz bogatu ponudu i neizostavne partye u čuvenom prostoru robne kuće Budućnosti u Lipiku. Posebno atraktivan će biti zabavni dio programa u subotu 23. lipnja kada će publika u Lipiku imati prilike uživati u nastupila atraktivnih Cedevitašica – cheerleadersica KK „Cedevita“ Zagreb, kao i u nastupu plesačica i plesača iz Plesnog studija Fusion.

Sve informacije vezane uz 3x3 košarku pratite na: http://www.lipik3x3challenger.org/

Tekst/foto: sezame.pr