Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 13:30

Žele ostanak autobusne nadstrešnice na postavljenoj lokaciji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STANOVNICI NOVOG SELA GRADONAČELNIKU PREDALI PETICIJU - 

NOVO SELO - Poslije vandalskoga čina u Novom Selu, rušenja legalno postavljene nadstrešnice na višegodišnjem autobusnom stajalištu u središtu toga prigradskoga naselja, što se dogodilo pod okriljem noći na nedjelju 24. listopada, mještani su organizirali prikupljanje peticije za ostanak nadstrešnice na toj lokaciji, skupivši u kratkom vremenu šezdesetak potpisa potpore, i to uglavnom kontaktirajući roditelje djece koja koriste školski prijevoz, kojima je ta nadstrešnica najpotrebnija i zbog kojih je prvenstveno i napravljena.

477a34878b35eebf8aa6d7b048a463ee 2 XLPeticiju su jučer predali gradonačelniku Požege Vedranu Neferoviću koji je došao u Novo Selo.

- Početkom lipnja ove godine uputili smo zahtjev Gradu Požegi s popisom što se sve u selu treba urediti. Jedan od zahtjeva je bilo i postavljenje nadstrešnice, prvenstveno zbog sedamdesetak učenika koji u školu putuju autobusom. Grad Požega odobrio je njezino postavljanje na vlastitom zemljištu, na mjestu gdje se nekada prolazilo, iako put nigdje nije bio geodetski ucrtan. Ovo je mjesto odabrano jer zakon nalaže da se nadstrešnica mora nalaziti udaljena četiri metra od asfalta kako bi autobus imao ugibalište. Nadstrešnica se postavila prije tri tjedna, a jutros smo je našli srušenu i odbačenu u kanal. Policija je izašla na teren i napravila očevid, a u međuvremenu mi se obratilo nekoliko ljudi sa željom da nadstrešnica i dalje ostane na tome mjestu, jer se asfaltirani put ka susjednoj ulici nalazi samo dvadesetak metara dalje. Što se tiče medija koji su objavili da je nadstrešnica postavljena na cesti, to nije korektno, a mene kao predsjednicu mjesnog odbora nisu niti kontaktirali da pitaju o čemu se radi - kazala je jučer pred okupljenim mještanima i novinarima predsjednica MO-a Novo Selo Silvija Sertić.

477a34878b35eebf8aa6d7b048a463ee 4 XLNekoliko starijih mještana je, podsjetimo, nakon postavljanja nadstrešnice izrazilo nezadovoljstvo, kazavši da im je njome prepriječen put traktorima, jer su koristili taj prečac, iako se nedaleko od njega nalazi glavni, asfaltirani ulaz u Dolsku ulicu. I tako je došlo do prijepora, no ova peticija pokazuje da su Novljani za ostanak autobusnoga stajališta i nadstrešnice na istoj lokaciji.

- Kao prvo, zgrožen sam vandalizmom - kazao je gradonačelnik Neferović po dolasku u Novo Selo, te dodao, - Ovo je jedini prostor za koji su mještani rekli da je siguran za djecu i postavljanje nadstrešnice te ne vidim razloga da si netko uzima za pravo da ovdje provodi svoju silu i teror. S druge strane, smatram nekorektnim i ponašanje pojedinih medija koji praktično pozivaju na vandalizam za rješavanje problema koji uopće nisu problemi. Ovo je pokazatelj do čega smo došli u Požegi, da kada netko nešto uradi za dobrobit građana, od toga se prave afere. Postoji asfaltirani put koji se nalazi dvadesetak metara odavde, a nadstrešnica, osim što je podignuta na gradskom zemljištu nalazi se na jedinom mjestu u glavnoj ulici koje zadovoljava sve standarde propisane zakonom.

477a34878b35eebf8aa6d7b048a463ee 5 XLGrad Požega je u protekle tri godine doista mnogo uložio u Novo Selo, asfaltiravši Ulicu sv. Jurja, zatim i Novljansku ulicu. Pomognuti su i radovi na mjesnom groblju, a gradonačelnik je nedavno posjetio to prigradsko naselje i tom je prigodom čelni čovjek Grada izvijestio o daljnjim planovima ulaganja u to, godinama nepravedno zapostavljano požeško prigradsko naselje. Tako će na proljeće, nakon što je ove godine betoniran odvodni kanal u Novljanskoj, na red doći i odvodni kanali Jurjevoj ulici, ići se u projektiranje Vinorodne ulice, a bit će i aktivnosti oko uređenja prostora uz središnji križ, dakle u neposrednoj blizini autobusnoga stajališta.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: Grad Požega