Četvrtak, 20 Listopad 2016 14:41

Svoju zahvalnost šestoro učenika izrazilo repajući pjesmu o svojoj školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UREĐENA I ENERGETSKI OBNOVLJENA ZGRADA PODRUČNE ŠKOLE U TREŠTANOVCIMA -

TREŠTANOVCI - Još jedna mala područna škola je spašena, jer je nakon potpune obnove i energetske učinkovitosti u nju upisano već 6 učenika. Ovako moderno uređena škola ponovno je postala privlačna za učenike i roditelje, koji svoju djecu više ne šalju u matičnu školu nego u Područnu školu u svom mjestu Treštanovci, a već slijedeće godine upisuju je tri nova prvašića.
- Područna škola Treštanovci je bila pred zatvaranjem i izumiranjem jer je imala samo jednog učenika i prijetilo je da roditelji budućih prvašića više ne upisuju djecu u ovu školu, nego ih voze u druge škole. Mi smo obećali novu školu i zahvaljujem se roditeljima koji su nas podržali i upisali tri prvašića prošle godine. Ove godine ponovno su upisana tri prvašića, tako da imamo sada šest učenika, a već slijedeće godine imamo tri nova prvašića. Projekcija je da ćemo za dvije godine imati preko 12 učenika u ovoj školi i da će taj broj rasti u ovom naselju. Iako su nas pitali zašto radimo male škole, naš stav, stav općine Jakšić i Požeško-slavonske županije je da područne škole žive i dalje, jer te zgrade služe i za selo, koriste ih i lokalne udruge i mještani sela za svoje društvene potrebe. Mislim da smo s ovime zadovoljni svi, a najviše ova djeca i roditelji koji će rado upisivati svoju djecu u ovu područnu školu – istakao je ravnatelj škole Mladost Jakšić Boško Obradović, koji dodaje da će za koji dan biti potpisan ugovor za obnovu Područnih škola Cerovac i Tekić, a još dvije Područne škole Trapari iRajsavac koje su u sustavu OŠ Mladost Jakšić kreću u obnovu za godinu dana. Sve obnove idu po ovom principu po kojemu je obnovljena škola u Treštanovcima, sredstvima iz tri izvora.

- Vrijednost projekta Obnova energetske učinkovitosti škole je 365 tisuća kuna, od kojih 60% daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 30% Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja a 10% daje Požeško-slavonska županija koja snosi i sve nepriznate troškove koje je tražilo dovršenje projekta u potpunosti – rekao je ravnatelj Obradović.

Na svečanom otvorenju i završnoj konferenciji Projekta šestoro učenika 1. i 2. razreda posebno se zahvalilo odraslima što su im uredili njihovu školu, te im izveli pjesmu koju su zajedno sa svojom učiteljicom Veronikom Šakota sastavili, a onda u reperskom stilu, repajući i izveli. Za tu rep izvedbu po kojoj su već poznati dobili su veliki pljesak svih prisutnih na otvaranju.
Posebno zadovoljan uspješno završenim projektom bio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, koji i inače iz sredstava proračuna izdvaja dodatna sredstva za pomoć školama.

– Sjećam se kada se prije tri godine pričalo da treba zatvoriti ovu školu. Odmah smo rekli da nam to ne pada napamet i u razgovoru u Županiji dobili smo podršku da se škola zadrži, jer kada se zatvori škola u jednom selu, zatvori se i sve ostalo. Dali smo truda da se škola obnovi, procjena je bila dobra i sa jednog učenika broj se popeo na šest učenika, tako da nam nitko ne može ni prigovarati zašto smo išli na ulaganje sredstava, a ići ćemo i na ulaganja u naše ostale četiri područne škole.

Ispred Županije svoju podršku cijelom projektu davao je Odjel za društvene djelatnosti i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. – Zahvaljujem svima na upornosti da se obnovila i ova škola, a i nastojanju da se na području županije obnove i sve ostale ostale osnovne i područne škole. Svima nam je poznato da kad se zatvore područne škole, staje i život u tom selu. Ovdje se nadam nakon ovog ulaganja i podizanja pedagoških standarda, da će to prepoznati i roditelji i upisati svoju djecu. Vjerujem da će vrijeme koje dolazi svjedočiti tome da će ovaj razred biti pun djece i prepun dječje radosti. Županija je sufinancirala i sufinancirat će i ubuduće slične projekte.

Završnoj konferenciji nazočili su ravnatelji škola i načelnici općina susjednim mjesta, izvođač radova tvrtka GM gradnja Lipovac, roditelji i mještani, a djelatnici Regionalne razvojne agencije Panora koji su izradili projekt prezentirali su tijek obnove i usporedili nekadašnji i današnji izgled škole.
Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 364.766,14 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 319.215,58 kuna. Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sufinancirao je 95.764,67 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 191.529,35 kn, Požeško-slavonska županija sufinancirala je 36.476,61 kuna, te još dodatnih troškova u iznosu od 45.550,56 kn.

Škola je tako dobila i posebno efekte u energetskoj učinkovitosti, te sa „D“ razreda energetske učinkovitosti došla do „B“ razreda učinkovitosti, što znači da postiže veliko smanjenje potrošnje energenata za 74,61%, sa 35.566kWh na 8.268kWh/a. Po m2 sada se umjesto 201kWh troši samo 51,08kWh što doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša i načelu dobrog upravljanja, a svakako smanjenje troškova školi koja će ušteđena sredstva za grijanje i hlađenje moći upotrijebiti za unapređenje procesa nastave, nabavku novih učila i opreme za provođenje nastave.

Untitled 1