Utorak, 20 Rujan 2016 13:39

Oporba svojim brojnim pitanjima nekoliko puta uzburkala sjednicu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

19. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICA -

PLETERNICA – Brojnim pitanjima kojima su oporbeni vijećnici HDSSB-a rešetali pleterničku gradonačelnicu Antoniju Jozić, nekoliko puta je uzburkala sjednicu, te je morao intervenirati predsjednik vijeća Marijan Aladrović i smirivati situaciju. Da bi „ukrotio“ vijećnike HDSSB-a morao im je pročitati i Poslovnik, gdje doslovce piše da se u diskusiji na temu, svaki vijećnik može javiti samo jedan puta i diskutirati do 10 minuta. Vijećnici Vladimir Milković i Dražen Soldo samo na temu proračuna imali su jako puno pitanja, te iskočili iz „poslovnika“, što je smetalo i ostalim vijećnicima.

IMG 8079A sve je započelo Aktualnim satom na kojemu su također vijećnici HDSSB-a imali svaki po nekoliko pitanja, a odnosila su se na sudjelovanje u polaganju vijenaca, subvencijom učeničkog prijevoza srednjoškolaca, nabavci automobila za gradske potrebe, troškovima reprezentacije za koje su smatrali da su preveliki, dok je ostale vijećnike zanimalo kako teče katastarska izmjera u k.o. Bučje i da li će učešće koje u izmjeri snose poljoprivrednici moći platiti u obrocima, kada će se urediti prijelaz preko željezničke pruge u ulici Eugena Podupskog, jer je već opasan za oštećenje automobila koji voze tim pravcem. Iz pitanja Franje Lucića, koje investicije u cestovnoj infrastrukturi se planiraju raditi, saznali smo od gradonačelnice Jozić da će se po istom modelu kao i pravac Pleternica - Lužani, urediti, podići i proširiti kolnici, izgraditi kolni ulazi u dvorišta, te postaviti pješačke staze s obje strane na pravcima Pleternica - Bilice, Pleternica - Kuzmica, te nastavak uređenja prometnice od ulice Eugena Podupskog do Buka. To su zaista velike investicije koje će Hrvatske ceste uložiti i na taj način će Pleternica riješiti i modernizirati sve prilazne pravce prema gradu. Drugi projekt koji će se raditi je Aglomeracija i rješavanje odvodnje iz svih naselja sjeverno i južno od rijeke Orljave, izgradnja 24 IMG 8081prepumpne stanice i prečistača za otpadne vode, koje će se čiste ulijevati u rijeku Orljavu. Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna a financirat će ga Hrvatske vode iz EU sredstava uz sudjelovanje grada Pleternice s 4 milijuna kuna. Do kraja godine bit će gotov i glavni projekt za izgradnju nasipa uz rijeku Orljavu od Viškovaca do Pleternice, te tako zaštiti grad Pleternicu od poplava.

- Grad Pleternica zadnje dvije godine nije, iako ima pripremljeni projekata za 350 milijuna kuna, povukao puno sredstava iz EU, jer nadležna ministarstva nisu u proteklom mandatu raspisivala natječaje. Sada se dio tih natječaja raspisao ili tek dolaze, a grad Pleternica se na njih prijavljuje i očekuje pozitivna rješenja za sve svoje projekte, jer Pleternica ne može te projekte sama riješiti, mora naći izvore sredstava izvan svog proračuna – istakla je gradonačelnica Jozić, te time i dala odgovor vijećniku Milkoviću iz HDSSB-a, zašto se povuklo malo novaca iz EU fondova.

Vijećnik Mato Grgić iz SDP-a pitao je kako će se riješiti veliki problem nedavno rekonstruirane ulice Bana Jelačića, koja je nekvalitetno izrađena, šahte i ulica stalno propadaju. Izvođač radova je to sve loše napravio, a prozvao je i nadzornog inženjera Novaka, kako je mogao primitI tu dionicu, koja nije sada se vidi uopće dobro napravljena. Taj IMG 8080pravac dosta se dugo radio, već su rađeni i određeni popravci ali bez uspjeha, pa je ulaz u grad Pleternicu iz pravca Požege u lošem i zabrinjavajućem stanju. Greška se očito desila već kod projektiranja kada su brojne šahte postavljene upravo na voznim trakovima, pa šahte i poklopci stradavaju od vožnje i tereta. Za projektiranje i izvođenje očito nisu izabrani najbolji.

Usvojene su točke o polugodišnjem izvješću gradonačelnice, Izvješće o izvršenju proračuna, Odluka o izboru članova Savjeta mladih, Odluka o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog zemljišta u vlasništvu grada Požega, vijećnici su na stol dobili i Prijedlog za dodjelu javnih priznanja grada Pleternica, te da dostave svoje prijedloge za zaslužne osobe do 15. listopada, koje će se dodjeljivati povodom Dana grada.

Tekst/foto: Vladimir Protić