Utorak, 20 Rujan 2016 13:04

Župani raspravljali o smjeru regionalnog razvoja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

44. SJEDNICI IZVRŠNOG ODBORA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA -

Na 44. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Šibensko-kninskoj županiji, jedna od točaka bila je prihvaćanje Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji župana unutar Hrvatske zajednice županija, koja naglašava nužnost tolerancije i suradnje svih aktera za funkcioniranje regionalne vlasti te društveni i gospodarski razvitak.

„Zajednica županija od 2003. godine okuplja županije na čelu kojih su dužnosnici različitih političkih opcija. Gledajući današnje političko okruženje drago mi je da možemo svečano usvojiti Deklaraciju o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života. Ovim dokumentom potvrđujemo da ćemo nastaviti surađivati na svim političkim pitanjima koja se odnose na dobrobit građana Hrvatske te mislim da je to i u svjetlu skorašnjih lokalnih izbora iznimno bitno.“ naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Naime, Deklaracija je prvi dokument koji promiče nužnost suradnje i dijaloga na regionalnoj razini vođenih isključivo interesom građana, a ne političkom orijentacijom članova izvršne vlasti. U njoj je posebna važnost stavljena i na pluralizam mišljenja, osuđivanje svake vrste diskriminacije i nepoštivanja ljudskih prava te promicanje kulturnih i obrazovnih programa.

Župani su se također osvrnuli i na Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine koja je do 4. rujna bila na javnom savjetovanju. Zaključeno je kako je donošenjem Strategije napravljen veliki iskorak u poticanju jednakog regionalnog razvoja za sve, a prijedlozi promjena pojedinih stavaka poslani su Ministarstvu. Oni se odnose na nužnost usklađivanja detalja same strategije kao što su kartografski prikazi, informacije SWOT analize, ali i potrebu fokusa na ruralni razvoj i ribarstvo. Svoja mišljenja prenijeli su zamjeniku ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davoru Huška, koji je također sudjelovao na sjednici.

„Mi smo pobornici partnerskog razvoja županija i ministarstva. Dio vaših primjedbi je već primljen na znanje i unesen u proces formiranja završnog dokumenta. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. Sve treba generirati puno kvalitetniji zakon o regionalnom razvoju što će omogućiti i još više povlačenja sredstava iz EU fondova.“ objasnio je zamjenik ministra Huška.

Uz navedeno, bitna tema današnje sjednice bila je rasprava i analiza Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

„Ovo je jedna jako bitna tema u Republici Hrvatskoj jer se nalazimo u visokim stupnjevima gradnje i formiranja centara za gospodarenje otpadom. Neki su završeni poput riječkog, neki su u završnom postupku izgradnje, neki su u postupku planiranja i izrade dokumentacije, a neki još nisu ni započeli. Međutim, Planom gospodarenja otpadom koji nije prihvaćen u Vladi, i nadamo se da takav neće biti prihvaćen, definiran je jedan novi način gospodarenja otpadom koji podrazumijeva da sve ovo što je do danas uloženo i utrošeno u takav program bude stopirano“ rekao je Pauk i dodao kako bi u tom slučaju bilo potrebno izraditi novu dokumentaciju, po novom konceptu te bi se na razini Republike Hrvatske plaćale velike kazne. Zaključeno je kako će se opet pisano obratiti premijeru i Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja te tražiti povlačenje Prijedloga Plana gospodarenja otpadom ili izmjenu zbog provedbe već započetih projekata.