Utorak, 23 Kolovoz 2016 11:42

Komemoracija i sjećanje na žrtve uz spomenik stradalima u logoru Glates

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA -

POŽEGA - Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ ogranak Požega obilježila je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik hrvatskim žrtvama u Mlinskoj ulici u Požegi, europski Dan sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i sjećanje na žrtve komunističkih zločina uz spomenik hrvatskim žrtvama Logora Glates u Požegi. Udruga Hrvatski domobrana podignula je ovaj spomenik uz ulaz u požešku vojarnu u požeškoj Mlinskoj ulici, vojnog kompleksa, gdje je nekada u 2. Svjetskom ratu bio logor pod ustaškom komandom, a koji je nastavio sa radom i u poraću pod partizanskom komandom.

Sve nazočne pozdravio je i zahvalio na dolasku obilježavanja stradanja Hrvata, Davor Balešić, tajnik požeškog ogranka „Hrvatski domobran“ a sjećanje na navedene događaje iznio je Dragan Franić, predsjednik udruge i sudionik vremena križnih putova i stradanja. On je istakao da se završetkom rata nisu završila stradanja Hrvata, posebno hrvatskih vojnika koji su stradavali od Bleiburga, križnih putova, do ovog logora u Požegi. Ovdje je, kako kaže Franić, pobijen cvijet hrvatske mladosti, mladi ljudi koji još nisu ni imali svoje potomke, što je svakako doprinijelo i današnjem smanjenju Hrvata.

Vijence su položile osim delegacije Udruge domobrana i delegacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacija Požeško-slavonske županije na čelu s županom Alojzom Tomaševićem, delegacija grada Požega na čelu s dogradonačelnicima Mariom Pilonom, Darkom Puljašićem i predsjednikom vijeća Ninom Smolčićem, predstavnici hrvatske vojske i policije, predstavnici općina Velika, načelnik Vlado Boban i Jakšića, predsjednik vijeća Boško Obradović, te nekolicina građana kojima je netko od bliže rodbine stradao u tom logoru. Kratku molitvu održao je vojni kapelan Željko Volarić uz spomen obilježje.

Obilježavanje ovog spomen Dana počinje 23. rujna 2008. kada je potpisana izjava potpore od 409 članova Europskog parlamenta za uspostavu dana sjećanja. Potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008. odlukom o proglašenju dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacionalsocijalizma sa 533 glasova (44 protiv i 33 suzdržanih). U završnom dijelu Rezolucije pozvani su parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije. Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osuđuje i teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.

Tekst/foto: Vladimir Protić