Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2016 12:38

Za 34 učenika s poteškoćama grad Požega osigurao asistente u nastavi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KREĆE 3. FAZA PROJEKTA "PETICA ZA DVOJE“ GRADA POŽEGA VRIJEDNA 1,5 MILIJUNA KUNA -

POŽEGA – Hvale vrijedan projekt kojega je grad Požega proveo protekle dvije školske godine, „Petica za dvoje“ dobio je i svoj treći nastavak u novoj školskoj godini 2016/17. Tako će se za 34 učenika s poteškoćama u tri osnovne škole kojima je osnivač grad Požega osigurati asistenti u nastavi. Ukupno će se kroz ovaj projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna zaposliti i 34 djelatnika, voditelj projekta i 33 asistenta u nastavi. Projekt „Petica za dvoje“ 3. faza“ sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014-20. Projektom će dobit OŠ Antun Kanižlić 10, Dobriša Cesarić 7 i Julije Kempf 16 pomoćnika u nastavi, što je odobrilo Ministarstvo prosvjete, znanosti i sporta.

Cilj projekta je kao i do sada, olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprijediti kvalitetu njihova školovanje, te povećati zapošljivost nezaposlenih osoba sa Zavoda za zapošljavanje.

- Do sada smo prošli tri faze odobravanja od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Prošli smo fazu prihvatljivosti učenika, administrativnu provjeru gdje je utvrđena ispravnost dokumentacije te prihvatljivost troškova i ocjenu kvalitete. To su tri faze koje su bile najvažnije, a sada čekamo još samo završnu fazu koja ne bi trebala biti upitna – istakao je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege.

Svoje zadovoljstvo nastavkom ovoga projekta u kojemu grad Požega sudjeluje sa 120 tisuća kuna izrazio je i požeški gradonačelnik Vedran Nefrović: - Nakon iskustava i informacija koje imamo iz osnovnih škola o radu dosadašnjih asistenata, zadržat će se one osobe koje su zadovoljile kriterije. Budući da je ove godine smanjen broj asistenata koji će se financirati kroz projekt, doći će i do promjena osoba koje su radile, a gdje se pokazalo da nije bila najbolja suradnja s djecom ili su se osobe pokazale neadekvatne za rad u ovakvom projektu – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, ocijenivši da je ovaj projekt od velike važnosti, kako za učenike u poteškoćama, tako i za same škole, te djelatnike koji se kroz ovaj projekt zapošljavaju.

Asistenti u nastavi pohađati će edukaciju prema predviđenom programu osposobljavanja. Javni poziv za asistente objavljen je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić