Petak, 19 Kolovoz 2016 14:07

Uz svečanu akademiju promovirana monografija o obljetnici djelovanja Zavoda za javno zdravstvo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 20. GODIŠNJICA DJELOVANJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Odlukom Požeško-slavonske županije kojoj je suglasnost dalo Ministarstvo zdravstva RH 20.01.1996 godine počeo je postupak osnivanja Zavoda za javno zdravstvo u županiji. Trgovački sud donio je dana IMG 538619.08.1996. godine Rješenje te je s tim danom osnovan Zavod i počeo njegov rad. Upravo na 20. godišnjicu održana je svečana akademija na kojoj su gosti i uzvanici mogli čuti što je sve Zavod radio u proteklih 20 godina, a tim povodom promovirana je i monografija „Javno zdravstvo u Požeško-slavonskoj županiji 1996. – 2016.

Akademija i promocija održale su se u velikoj dvorani HGK u Požegi, a današnji ravnatelj koji je na toj dužnosti od 2010. god., dr. med. vet. Mato Matijević, istakao je slijedeće: - Zavodom su do sada upravljala tri ravnatelja, a trenutno u Zavodu radi 34 djelatnika, od kojih polovica visokoobrazovanih osoba. Do danas je zavod sudjelovao u velikom broju projekata na lokalnoj razini ali i realizaciji velikih nacionalnih projekata za očuvanje zdravlja ljudi. IMG 5385Zavod predstavlja uporište javnozdravstvene djelatnosti naše županije kroz niz djelatnosti a sve s jednim ciljem, zdravlje za sve. To uključuje unaprjeđenje zdravlja djece, mladih, odraslih i starijih stanovnika, kao i ranjivih skupina stanovnika županije, prevenciju i rano otkrivanje bolesti, uključujući suzbijanje i nadzor nad zaraznim i kroničnim nezaraznim bolestima, briga o zdravom okolišu i smanjivanje nejednakosti u zdravlju.

Čestitke svim djelatnicima i ravnatelju uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ispred osnivača Zavoda.

IMG 5393- Dvadeset godina vodite ovu institucija kao ključnu u ovoj županiji za brigu o zdravstvu i stalno potičete nove programe na prevenciji i razvoju brige o zdravlju, vodeći računa o zdravlju za sve. Zahvaljujući vama i u budućnosti ćemo sigurno biti zdraviji, no o svemu najviše brige moramo voditi samo, prvenstveno o sebi i svojoj obitelji. Evo i ova monografija pokazuje koliko je javno zdravstvo bitno i zbog toga treba ostati, vratiti joj neke ukinute djelatnosti i proširiti s novim djelatnostima. Ona je svjedok jednog vremena i ljudi iza nas, a budućim generacijama poticaj da nastave na učinjenom.

Monografija Javno zdravstvo požeško-slavonske županije velikog je formata, bogato ilustrirana fotografijama i dokumentima na 120 stranica tiskana u nakladi od 200 primjeraka.

Tekst/foto: Vladimir Protić