Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 16:19

Dok institucije države rješavaju problem, koze bez hrane i vode gube svoju bitku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

AGONIJA NAPUŠTENOG STADA OD 200 KOZA SE NASTAVLJA U TIJESNOM DVORIŠTU OBITELJSKE KUĆE BEZ IJEDNE TRAVKE I VODE  -

LAKUŠIJA / POŽEGA / PLETERNICA - Agonija koja traje već dva mjeseca sa napuštenim stadom od 200 koza u selu Lakušija nastavlja se i dalje, a sada bez ikakve hrane i vode koze su pred ugibanjem. Svoju bitku bez gospodara koji je otišao na odsluženje zatvorske kazne od preko 2 godine, one polako gube. Iako su se do sada znale u svojoj borbi oteti kontroli iz stiješnjenog IMG 1791dvorišta i pobjeći u prirodu, gdje su se prehranjivale na njivama susjeda i seljaka iz Lakušije, pri tome praveći štetu, susjedi su ograđivanjem napuštenog imanja spriječili njihov izlazak. Od tada su one prepuštene same sebi, bez hrane i vode, a svoju bitku preživljavanja polako gube.

Pleternička gradonačelnica je rekla da su prije 30-tak dana, uputili zahtjev Općinskom sudu da donese rješenje o privremenom oduzimanju stada od neodgovornog vlasnika koji je koze ostavio na milost i nemilost, no dobili su negativno rješenje. - Nismo se žalili na to rješenje suda, jer bi žalba išla na Županijski sud, što bi značilo mjesece čekanja rješenja naše žalbe, nego smo ponovno 17. lipnja uputili Općinskom sudu u Požegi novi zahtjev. Tražili smo žurno rješenje imajući u vidu da su koze u teškom zdravstvenom i stanju neishranjenosti – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, dodajući da su već u nekoliko navrata vozili hranu, no da nemaju pravo ulaziti na privatni posjed. Tražili su i žurnu intervenciju veterinarskog inspektora koja nije uslijedila.

Potražili smo u Općinskom sudu u Požegi odgovor od predsjednika suda Damira Ronka i koje se rješenje može donijeti na dobrobit tih životinja. - Grad Pleternica je dostavila prijedlog za utvrđivanje dokaza i privremeno oduzimanje stada 25. svibnja. Uređujući sudac je Rješenjem suda odlučio odbiti prijedlog. Kako se podnositelj na to Rješenje nije žalio ono je postalo pravomoćno. 17. lipnja je stigao na Sud novi Zahtjev i on je dodijeljen u rad drugom sucu u žurni postupak. Sudac koji je 2547 ZUPANIJSKI SUDzadužen će odmah raditi po tom predmetu - istakao je predsjednik Ronko, no dodaje da su određene zapreke koje postoje navedene u obrazloženju Rješenja, no kako nije uslijedila žalba Sud o tome nije mogao dalje raspravljati. Podatke da na tom imanju zaista nema nikoga, da je majka otišla u dom za stare, da je brat vlasnika u bolnici, Sud nije imamo nikakvog saznanja, kaže predsjednik Ronko koji tvrdi da sve nadležnosti oko rješenja cijelog problema ima veterinarska inspekcija i inspektor ima sva ovlaštenja i ulaska na prostor, nužnog veterinarskog liječenja, dostave hrane da ne dođe do gubitka života životinja, poduzeti sve mjere za rješavanje tog problema. Veterinarski inspektor ima sve ovlasti izdavati naredbe i naloge, promptno i hitno djelovati u takvim slučajevima, tvrde predsjednik Suda Damir Ronko i novi sudac u postupku po Zahtjevu grada Pleternice Ljubomir Mirković.

Trenutni spas za 200 koza ipak na vidiku

Saznavši da su životinje u teškom stanju brat Andrija Čačić, koji se povremeno brinuo za koze, unatoč preporuci liječnika danas je došao i pustio koze oko popodneva na pašu, na obližnji seoski IMG 2490pašnjak samo 100-njak metara udaljen od kuće. – Prežao mi je tih plemenitih životinja, no ja se ne mogu brinuti za njih jer moram ići na operaciju 26. lipnja. Sada sam obavljao sve nužne pretrage i liječnik mi brani da hodam i bilo što teško radim. Ne mogu iz bunara izvaditi pola kante vode, ali i to polako radim da im osiguram vodu. Hvala vam svima koji ste pokušali pomoći i dovezli mi sijeno, sad će ipak preživjeti – kaže Andrija, koji će nekoliko dana brinuti, no onda odlazi u bolnicu. Noćas je ipak uginulo šest odraslih koza, i to je najveća tragedija ove priče.

U međuvremenu je stigao i kamion sijena koji je poslao grad Pleternica. - Sutra ćemo dovesti još toliku količinu sjena, što će valjda zadovoljiti potrebe dok se trajnije ne riješi ovaj problem – istakao je dogradonačelnik Pleternice, Domagoj Katić.

IMG 2471Iako su se vraćale s zelene paše, odmah su pohrlile na hrpu sijena, što je očito da su danima bez hrane i jedva preživjele. Poželimo im sreću u toj birokratskoj zavrzlami.

Tekst/foto: Vladimir Protić