Četvrtak, 16 Lipanj 2016 09:28

Župan Tomašević: „Županija na putu konsolidacije i nije više posljednja u RH“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA REDOVNA KOORDINACIJA ŽUPANA S NAČELNICIMA OPĆINA I GRADONAČELNICIMA GRADOVA -

Prvi puta Županija dobila bezuvjetno mišljenje revizije o financijskom poslovanju

POŽEGA - Svoju redovnu koordinaciju s načelnicima općina Brestovac, Velika, Jakšić, Kaptol i Čaglin te gradonačelnicima gradova Lipik, Pakrac, Požega, Pleternica i Kutjevo održao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Koordinaciji su nazočili i njegovi zamjenici Željko Jakopović za gospodarstvo i Ferdinand Troha za društvene djelatnosti. Načelnici i gradonačelnici župana izvještavaju o svim aktivnostima, događanjima i projektima koje poduzimaju u svojim sredinama, a od župana dobivaju pomoć i koordinaciju, te saznanja o projektima na kojima radi županija. - Sve je u cilju našeg zajedničkog rada na projektima i zajedništva u djelovanju - naglasio je župan Tomašević.

IMG 1599Koordinacija je bila potrebna jer općine, gradovi i županija imaju niz pripremljenih projekata koji su čekali otvaranje natječaja. - Pripremamo se za otvaranje velikog broja natječaja krajem lipnja i početkom srpnja, koji će se otvoriti za ruralni razvoj i za druge mjere poticaja koje će se moći ostvariti. Poznajemo tu materiju i naše agencije u županiji, a tako i sama županija ali i svi naši gradovi i općine već sada dobivaju pohvale ministarstava o ažurnosti i spremnosti za projekte i privlačenju sredstva. Pakrac i Lipik kao dva grada su pohvaljeni za prihvat sredstava za očuvanje okoliša kao najbolji u Hrvatskoj - iznio je pohvale župan Tomašević navodeći kako sve naše jedinice lokalne samouprave sada posluju stabilno, računajući i županiju, koja se konsolidirala, te ostvarila i 3 milijuna kuna ušteda. Neke od općina su grcale u problemima i dugovima, a i grad Kutjevo. - Danas naše općine Velika i Čaglin, te grad Kutjevo više nisu u dugovima, dubioze su riješene, gotovo da više nema niti jedne kune duga. Općina Velika nije više niti kunu dužna, grad Kutjevo, gdje je došao mladi gradonačelnik Budimir, kroz nepune dvije godine sanirao je dugovanja sedam milijuna kuna, danas se plaća sve na vrijeme, svim dobavljačima i financijska situacija je u Kutjevu stabilna. Isto tako i u Čaglinu je situacija stabilna, gdje je mladi načelnik Bardač kroz godinu i pol dana promijenio naslijeđenu lošu organizaciju i vođenje općine, prazne financije, a sada je bez i jedne kune duga – naglašava župan Tomašević.

IMG 1600Župan Tomašević posebno je zadovoljan što je valjda prvi puta u povijesti Požeško-slavonska županija dobila bezuvjetno mišljenje Državne revizije o poslovanju i financijskom poslovanju. - Ponosan sam na izvješće Državne revizije koje govori da se financijama upravljalo pažnjom dobrog gospodara. To je za nas važno i jako bitno jer se spremamo za fondove, a ako su financije stabilne i revizorska izvješća dobra onda možemo aplicirati na projekte i eventualno zadužiti se zbog nekog određenog projekta kojega treba sufinancirati, a projekata puno ima – istakao je župan Tomašević navodeći da je prije nekoliko dana županiji odobreno deset projekata preko Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša koji idu ovih dana u realizaciju, a radi se školama i đačkim domovima.

Koordinacija je analizirala i stanje u vatrogastvu, kao segmentu koji je jako bitan za županiju, da besprijekorno funkcionira u potrebama požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda i ugroza ljudskih života i materijalne imovine. Radom vatrogastva u cjelini su zadovoljni. Župan Tomašević je obećao i uspostavu već ranije spominjanog kalendara događanja u općinama, gradovima i županiji, kako se nebi ponovno preklapala velika događanja u tim sredinama. - To nije dobro zbog građana, naših turista i posjetitelja, ali i vas iz medija. Ima dovoljno subota i nedjelja da se ta sva događanja kroz godinu rasporede i da omogućimo građanima da ih posjete, a imamo ih sve više i sve bogatiji program, od fišijada, kulenijada, slaninijada i dr. – obećao je župan Tomašević više koordinacije oko manifestacija i događanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić