Srijeda, 15 Lipanj 2016 18:03

Pakračka bolnica za sada ostaje u sustavu s OŽB Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

17. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA–Kratka i politički korektna bila je 17. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije koja je svih 11 točaka dnevnog reda završila za jedan sat. Vijećnici su sa zadovoljstvom prihvatili Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2015. godinu iz kojega je vidljivo da se poslovanje županije sve više stabilizira, te da su ostvarene i određene uštede u proračunu, svakako smanjivanjem plaća dužnosnicima i djelatnicima, te ostalim uštedama u poslovanju.

- Vidljivo je da smo mi u protekloj godini upravljali na najbolji mogući način sa financijama županije, stabilizirali proračun u cijelosti sve one odluke koje su donošene na našoj skupštini, plan izvršenja i realizacije proračuna, i nakon podvlačenja crte mi smo u plusu od 3 milijuna kuna. Dio sredstava smo zbog kreditne odluke privukli od ŽUC-a, a s drugim metodama upravljanja, a to su i smanjivanje plaća djelatnicima, ne zapošljavanje novih ljudi, te dobrom štednjom došli smo u funkciju da ovog momenta plaćamo kredite, sve obveze prema dobavljačima, nemamo niti kune duga. Nastavljamo i aktivnosti koje nisu velike, sufinanciramo i sve projekte energetske obnove na školama i na području naše županije, tako i projektno dokumentaciju za akumulaciju Orljava-Londža, projekte za lovstvo i dr. Nama je mini porezna reforma napravila devastaciju i da toga nije bilo, podupirali bi i gospodarstvo u cijelosti. Taj trend ušteda bilježimo i u 2016. godini – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević obrazlažući točku prije glasovanja. Napomenuo je i da je došlo i rješenje Revizije te da je županija prvi puta u povijesti dobila bezuvjetno mišljenje. To se do sada nije nikada dogodilo i ponosan je kao župan na svoje djelatnike i na činjenicu da je stabilizirana županija. – Bit ću sretan da ćemo ove godine sa svim natječajima koje očekujemo krajem lipnja i u srpnju, preko Ministarstava regionalnog razvoja i poljoprivrede, pripomoći aplicirati na sve projekte, a kod zdravstva ići u nove investicije, otvoriti mogućnosti dodatne zarade za naše gospodarstvo, a samim time i dodatni prihod nama u županijski proračun.

Vijećnici su prihvatili i Akcijski plan energetske učinkovitosti županije za razdoblje 2016-2018. godinu u kojoj će županija, kako je pojasnio zamjenik župana Željko Jakopović, sukladno planu države i EU, potaći sve vlasnike kuća i stanova, da se uključe u veću energetsku učinkovitost. – Ovaj plan je višestruko koristan za cijelu zajednicu, od zapošljavanja, prometa, poreza i doprinosa, jeftinija energija, zaštita okoliša i ljepši prostor. Donosi nakon svih tih zahvata na energetskoj učinkovitosti komfornije im jeftinije življenje. Stoga apeliram na sve da se aktivnije uključe u to, ali i završetak postupka legalizacije koji je preduvjet za projekte energetske učinkovitosti.

Prihvaćene su i dopune djelatnosti Gimnazije, Tehničke škole i Poljoprivredno-prehrambene škole, kojima bi škole omogućile posredovanje za povremeni rad redovitih učenika na području Hrvatske. Na taj bi se način omogućilo da se učenici uključe u pojedine poslove i pri tome zarade nešto novca, što do sada nije bilo moguće.

Aktualni sat sa svojim pitanjima donosi uvijek neke novine i saznanja, jer vijećnici svoja pitanja upućuju direktno županu i njegovim zamjenicima. Tako smo nakon pitanja Zorana Krejči (SDP) iz Pakraca, saznali što se dešava s Bolnicom Pakrac, jer je obećano da će, čim se promijeni vlast toj bolnicibiti vraćena samostalnost i neće biti dio OŽB Požega kako je stanje od prije nekoliko godina. Da li će bolnica dobiti status veteranske bolnice?Krejči je pitao i što je sa najavljivanim investicijama, npr. Veteranski centar u Pakracu. Igor Gelenčir, nezavisni zastupnik, prije HDSSB-ov zastupnik, pitao je župana što je sa dolaskom one famozne poljske tvrtke u bivše pogone Ete, te kakvi su kontakti sada s vlasnikom bazena u Velikoj i koje su njegove namjere, te što je sada sa odmaralištem na Zvečevo, jer je u međuvremenu državni udio tvrtke Končar prodan.

- Po pitanju Ete, status quo, ništa se ne događa. Namjera investitora je bila pokrenuti proizvodnju solarnih panela, no došlo je do promjene u zakonodavstvu RH po pitanju solarne energije, koja nije postala primarna, stoga je i nekolicina tvrtki izgubila planove za poslovanje.Za bazene u Velikoj mi smo kao županija izdali sve dozvole i građevinska dozvola je važeća, projektni dokumenti dobri i realni za ostvariti. Investitori koje predstavlja gosp. Radiković nas uvjerava da će radovi krenuti najkasnije ove jeseni. Razgovarali smo i s Podravskom bankom koja je dala kredit investitoru za kupovinu bazena. Ako investicija ne bude išla ove godine razmatrali smo da općina Velika od investitora bazene otkupi jer to je prostor i centar razvoja cijelog područja Velike. Ta priča još nije završena i mi želimo bazene staviti u funkciju. Općina Velika više nema dugova, kreditno je sposobna i može bazene i otkupiti. Kod odmarališta na Zvečevu priprema se dokumentacija da ono u potpunosti bude vraćeno RH, napravi se zamjena imovine tvrtke Jedinstvo s Končarom i dionicama Peveca, a RH Zvečevo daje općini Brestovac i županiji.

Pitanje Bolnice Pakrac za sada do kraja godine ostaje isto, nije osamostaljena i ne može biti odmah osamostaljena. Razgovarali smo u Ministarstvu zdravlja o tome, ali i s Upravnim vijećem, stručnim vijećem bolnice i djelatnicima i osobljem Bolnice u Pakracu od kojih smo tražili prijedlog što učiniti. Nismo odluku željeli donijeti jednostrani i preko koljena, vraćamo li ili ne samostalnost bolnici. Svakako do kraja godine neće se promijeniti ništa, jer tek nas očekujepotpisivanje ugovora i preuzimanje obveza za bolnice od Ministarstva, jer nam bolnice vraćaju sa većim dugom nego što je on bio prije. To ne možemo tako olako preuzeti, a u bolnici Pakrac želimo uspostaviti pet odjela i dovesti liječnike. Ako nema liječnika u bolnici, ako nema funkcionalnosti postavlja se i pitanje stvaranja novih dubioza. Želimo da bolnica Pakrac dobije status Veteranske bolnice, kakav imaju bolnice u Kninu i Zaboku, da dobijemo garanciju financijske potpore. Tada možemo garantirati stabiliziranje i stavljanje u funkciju bolnice u cijelosti. Do tada do kraja godine neće biti promjene.

Tekst/foto: Vladimir Protić