Utorak, 19 Travanj 2016 20:26

Nerazvijeni i zapostavljani kraj koji se iseljava i nestaje stanovništvo ima budućnost

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA ČAGLIN SVEČANO OBILJEŽILA SVOJ DAN -

ČAGLIN – Općina Čaglin svečano je obilježila svoj Dan općine u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika. Kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage održana je sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Milan Klobučar.

Svečana sjednica po prvi puta održana je u novo izgrađenoj Školskoj sportskoj dvorani OŠ Stjepana Radića na kojoj su nazočili brojni uzvanici, a svečanost je uveličao Školski tamburaški orkestar pod vodstvom Roberta Vojvodića, izvevši i himnu Lijepa naša. Uz predstavnike javnih poduzeća i javnih ustanova županije, predstavnike policije, vojske, predstavnike gospodarstva, školstva, načelnika općina Ivicu Kovačevića, zamjenike Ivicu Potočanca i Josipa Soudeka, gradonačelnike gradova Vinka Kasanu, Antoniju Jozić, Anamariju Blažević, Josipa Budimira i dogradonačelnika Darka Puljašića, sjednici je nazočio zamjenik župana Željko Jakopović i požeški župan Alojz Tomašević.

Okupljenima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Demše ističući tešku stranu u kojoj se čaglinski kraj svakog dana nalazi. – Iako svi kažu da je ovaj prekrasan prostor, nas je svaki dan sve manje. Još 1971. godine bilo je 6.344 stanovnika a na zadnjem popisu 2011. godine samo 2.723 stanovnika. To je rezultat bijele kuge jer iako bogati velikim površinama pod šumom nemamo niti jedan drvni proizvodni pogon. Na svakom kilometru imamo samo 15 stanovnika. No mi se ne predajemo i svaki dan poboljšavamo životne uvjete za stanovnike i njihov opstanak na ovom prostoru. U budućnosti ovaj čaglinski kraj vide poželjan za život – istakao je Demše. Danas u čaglinskom kraju živi još manje stanovnika, jer su posljednjih godina primjetna još veća iseljavanja, pa i cijelih obitelji.

Iako je na mjestu načelnika općine tek nešto više od godinu dana, Dalibor Bardač, kao i njegovi suradnici i članovi Općinskog vijeća gledaju pozitivno i s puno entuzijazma žele i rade na bitnim promjenama. – Svjesni svojih realnih prihoda odmah smo uvidjeli da će godina pred nama biti teška. Nedostatak radnih mjesta rezultira odlaskom mladih. Općina Čaglin je bila i općina od posebne državne skrbi, što je i bilo razumno zbog njene nerazvijenosti, no to nam je potezom pera ukinuto. preko noći je netko utvrdio da smo mi razvijeni. Sada smo samo u drugom stupnju potpomognutog područja. Ukinuta je i pomoć iz državnog proračuna oko 800 tisuća, a iz stavke poreza na dohodak dobivamo još 300 tisuća kuna manje. Sada iz našeg proračuna ide i povrat poreza na dohodak građana, što je sve prelomilo proračun na pola – istakao je načelnik Bardač, no svejedno misli da se za ovu općinu i njene stanovnike vrijedi boriti. Može se uz dodatne napore i ne preko noći ovu općinu učiniti boljom za život.

- Završili smo ovu sportsku dvoranu i kompletno je opremili da ju mogu koristiti školska djeca i građani općine Čaglin. U suradnji s Hrvatskim vodama urađeni su radovi vrijedni 200 tisuća kuna na odvodnji u centru Čaglina. Napravljeni su i priključci na kanalizaciju u ulici Braće Radića, nogostupi i asfaltirani kolnu ulazi u vrijednosti 350 tisuća kuna. Na krov Dječjeg vrtića postavljeni su solarni paneli za solarnu elektranu vrijednosti 180 tisuća kuna. Spremao se za zamjenu postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom i za to smo napravili projekt. Završen je i projekt energetske obnove 19 obiteljskih kuća i dvije stambene zgrade s Fondom za zaštitu okoliša ukupne vrijednosti dva milijuna kuna. Prikupljamo dokumentaciju i legaliziramo seoske domove kako bi mogli ići u projekt obnove društvenih domova u nekoliko naselja. Za Kolodvorsku ulicu izradili smo projekt i ishodili građevinsku dozvolu za cjelokupnu rekonstrukciju. Rekonstruirali smo uz pomoć županije cestu prema Darkovcu i Sapni te se sada može normalno prometovati. U suradnji s Lagom Posavina riješili smo igraonicu za djecu. Ponosan sam i na projekt koji je pomogla Zaklada Slagalica kojim ćemo riješiti novo dječje igralište u Čaglinu, a zajedno sa školom i udrugom branitelja uspjeli smo na naša autobusna stajališta postaviti nadstrešnice da nam djeca ne moraju po kiši, snijegu i vjetru čekati autobuse koji ih voze svakodnevno u školu - zaključio je načelnik Bardač koji je na kraju spomenuo veliki projekt koji ih očekuje, a to je rekonstrukcija ceste D-53 kroz samo mjesto Čaglin koja će iz temelja promijeniti i donijeti sasvim novi izgled Čaglinu. Sve to uz načelnika odrađuje samo tri službenika i općina je bez kune duga.

Čestitajući svim stanovnicima Dan općine Čaglin skupu se obratio zamjenik župana Željko Jakopović, a posebno emotivno uz veliku podršku svima obratio se župan Tomašević. – Budućnost je ostati i opstati u ovom prekrasnom Čaglinu, boriti se za svako naselje. Moramo se zamisliti da je prije 40 godine ovdje bilo preko šest tisuća duša, a sada ih je manje od pola. Pitamo se i što će nam ceste, škole, evo ova predivna dvorana ako nema ljudi i djece. Zato je važno i na nama je svima da pomognemo onima generacijama koje dolaze iza nas. Moramo razmišljati, promišljati i svi zajedno učiniti nešto za svoj kraj – rekao je Tomašević i napomenuo da je plasirana od Ministarstva uprave ova eutanazija, ukidanje općina, koja će iz nekoga centra, Osijeka ili Zagreba još manje brinuti za ovaj Čaglin. Sigurno se ne može bolje brinuti nego što se danas brine ova općina, za svaku ulicu, cestu, dom, školu.

Tekst/foto: Vladimir Protić