Ponedjeljak, 18 Travanj 2016 13:42

Krenulo uređenje Trga sv. Terezije Avilske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OTVORENO JOŠ JEDNO GRADILIŠTE U GRADU POŽEGI -

POŽEGA – Najavljeni investicijski ciklus u gradu Požegi nastavlja se otvaranjem još jednog gradilišta, a to je rekonstrukcija i uređenje drugog po veličini požeškog trga.

- Konačno počinju radovi na Trgu sv. Terezije, trgu grada Požege s dugom tradicijom i bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Grad ima nekoliko trgova, a trgovi su ogledalo grada, odraz brige prema gradu. Ovaj trg IMG 6870nakon bivših vremena, kada je ovdje bila i prometnica nije ono što bismo mi u gradu Požegi željeli. Projekt uređenja ovog trga je jedna nova vrijednost koju će naši građani imati, koja će biti po njemu prepoznata, ne samo kao sjedište biskupije, nego zato što ovim projektom počinjemo jednu etapu uređenja uže zone grada Požega. Osim trga uredit će se i četiri ulice u pješačkoj zoni i ove godine raspisati natječaj za idejno uređenje Trga sv. Trojstva. Prema HTZ smo kandidirali projekt uređenja Starog grada i sa rješavanjem vrtića Pod gradom na tom mjestu gradili bi novi parking kojim bi zaista riješili jezgru grada Požege i stvorili grad po mjeri naših stanovnika – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović na otvaranju radova vrijednih oko 8 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Presoflex gradnja. Završetak radova očekuje se do sredine listopada ove godine. U međuvremenu će i tvrtka Tekija provesti nove vodove vodovoda i odvodnje.

Početak radova blagoslovio je župnik župe Sv. Terezije vlč. Ivica Žuljević, te najavio da će za vrijeme radova na trgu biti postavljena nova fasada na katedralu, na zgradu Dvorane sv. Terezije Avilske (bivše kino Central) i na zgradu Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole. Kako saznajemo fasade će dobiti nove boje u stilu baroka. Već ranije uređena je zgrada budućeg Dijecezanskog muzeja na ovom trgu, tako da će cijeli trg i okolni objekti dobiti nove vizure i izgled, što će ovom trgu dati posebnu ljepotu.

- Ovaj trg je do sada poznat samo po nekim aferama, kada se uz Dan grada ovdje demonstrirala politička glupost, a sada će biti uređen da bude na raspolaganju građanima, ali novo lice grada Požega. Sretan sam što počinju radovi, a mišljenja sam da je na ovim prostorima kriza već dugo, a moja odgovornost je kao gradonačelnika za projekte u gradu. jasno smo i transparentno najavili što će se sve graditi – odgovorio je gradonačelnik Neferović i odgovori kritičarima da nije možda sada u vrijeme krize potrebno raditi takva uređenja. Najavio je još nekoliko projekata u gradu Požegi, ali i projekte koji će se kandidirati za financiranje sredstvima Europske unije.

Tekst/foto: Vladimir Protić