Četvrtak, 14 Travanj 2016 21:05

Županije ne ukidati, treba ih osnažiti i decentralizirati

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Svečanom sjednicom Skupštine Požeško-slavonske županije u Gradskom kazalištu obilježen je Dan županije i obilježena 806. godina postojanja županije na ovim prostorima. Na svečanoj sjednici nazočili su brojni visoki gosti i izaslanici, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, izaslanik prvog potpredsjednika Vlade RH, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnici Ružica Vuković i Franjo Lucić, general pukovnik Josip Lucić, general pukovnik Slavko Barić, general pukovnik Josip Čuletić, general bojnik Marinko Krešić, general bojnik Josip Štimac, general bojnik Ivan Kapular, general bojnik Vinko Vrbanac, brigadni general Zvonko Peternel, brigadni general Mladen Mikolčić, županica Virovitičko-podravske županije  Sanja Bošnjak, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik grada Požega Vedran Neferović, te delegacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici, poljoprivrednici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici policije i pravosuđa, vojske, crkve, državne uprave, zdravstva, školstva, udruga, medija, vijećnici Skupštine županije i ostali.

Nakon himne RH koju je izveo Mješoviti zbor Glazbene škole Požega po vodstvom  prof. Branke Horvat, skupu se obratio predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović. On je istakao da županija radi u teškim uvjetima ali da opstaje, no naglasio da stranačka prepucavanja oko vrlo značajnih projekata za županiju ne smiju kočiti razvoj od zajedničkog interesa.

Presjek rada u protekloj godini, kao i planove za županiju u svom obraćanju iznio je Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a sve nazočne podsjetio je da se treba prisjetiti svih povijesnih događaja i osoba koje su svoj životni i radni vijek provele na prostorima Požeško-slavonske županije koja se spominje još od davne 1210. godine i prošla je je kroz brojna turbulentna razdoblja svoje povijesti te da unatoč toga ogromni potencijali i mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, drvne i metalne industrije do turizma.

 - Uz sve poteškoće koje smo imali u prošlosti, Domovinski rat, porušene i uništene tvornice, nerazumijevanje bivše Vlade RH za naše probleme uspjeli smo opstati, raditi i živjeti na ovim prostorima. Zato se odmah na početku s ovoga mjesta zahvaljujem vama, dragi gospodarstvenici, koji ste unatoč svemu ostali, otvarali nova radna mjesta i ulagali u razvoj svoga, našega kraja i naše županije. U nama, kao jedinici regionalne samouprave, uvijek ćete imati partnera i sve što je potrebno kako bi se nesmetano razvijali. Dragi poljoprivrednici, obrtnici, radnici, vi koji svoj posao živite, vi ste naša budućnost. Vaš rad i trud naša su obveza kako bi vam na što bolji način uzvratili sve dobro što dajete svome kraju.

Župan Tomašević je naglasio i kako je pripremljeno ili su u pripremi projekti u vrijednosti preko 6 milijardi kuna koja se ulaganja ponajviše odnose na uređenje sustava vodoopskrbe i odvodnje. - Tu ubrajamo i uređenje toka Orljave i njenih pritoka, aglomeracije Lipik-Pakrac, aglomeracije Požega i aglomeracije Pleternica vrijednosti preko 300 milijuna kuna, akumulacije Kamenska i Šumetlica, te kako upravljati sustavima odnosno kako akumulirati 40 milijuna kubika vode  za navodnjavanje. Prije dvije godine dogodile su nam se velike poplave, prošle godine katastrofalne suše koje su nanijele štete u iznosu od preko 280 milijuna kuna, a izgradnja akumulacije Kamenska koja bi sve to spriječila je investicija od 70 milijuna kuna. Kako bi se riješio problem obrane od poplava Požeštine Hrvatskim vodama  podnesen je zahtjev za izradom projektne dokumentacije i izgradnjom akumulacije Kamenska kao višenamjenske akumulacije koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma te energetike. Završeni su radovi na izgradnji sustava navodnjavanja Ramanovci-Bektež na 365 hektara i radovi na izmuljavanju akumulacije Kuštrevac.

Što se tiče programa potpora poljoprivredi i na tome intenzivno radi Požeško-slavonska županija za što je izrađen program za razdoblje od 2016. do 2020. godine. - Razvoj županije nije ostvariv bez povezivanja znanosti i gospodarstva i na tome se intenzivno radi. Požeško-slavonska županija kao osnivač srednjih škola radi na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene i Obrtničke škole u Požegi prema kojemu će učenici koji završe svoje srednjoškolsko obrazovanje biti spremni za vođenje svojih obiteljskih gospodarstava i obrtničkih zanimanja. Upravo ta Poljoprivredno-prehrambena škola Požega prije nekoliko dana obilježila je 130 godina svoga postojanja. Vidjeli smo kakva je bila nekada, znamo kakva je sada, i znamo kakva želimo da bude u budućnosti. Težimo tome da bude mjesto kompetencije u poljoprivredi sa izgradnjom farme i hladnjače kako bi učenike pripremili za vođenje svojih obiteljskih gospodarstava. Nedavno smo u Poljoprivrednoj školi otvorili laboratorij za kemiju i analizu hrane, na Tehničkoj školi promijenili smo stolariju i ulaganja u škole, odnosno školstvo i obrazovanje neće stati na tome.

Pripremljeno je i prijavljeno 15 europskih projekata ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna i 2 nacionalna projekta ukupne vrijednosti oko milijun kuna. - U fazi su pripreme i tri velika projekta, Kuća graševine, ukupne vrijednosti 52,5 milijuna kuna, Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna te obnova i revitalizacija povijesnih građevina Kursalon, Wandelbahn i Perivoj u Lipiku, ukupne vrijednosti 70 milijuna  kuna. U svemu tome nismo zanemarili ni turizam kao jednu od razvojnih grana naše županije. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije odradila je nekoliko značajnih projekata, a dobra suradnja sa Lovačkim savezom županije rezultirala je nedavnim predstavljanjem lovstva u Zlatnoj dolini njemačkom tržištu.

Radilo se i na cestovnoj infrastrukturi potvrda je aktivnosti koje je odradila Županijska uprava za ceste koja je izvršavala radove redovitog održavanja na 103 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine 470 kilometara. - Unatoč svim poteškoćama, u gradovima i općinama naše županije Županijska uprava za ceste brine se kako bi sve prometnice bile u punoj funkciji na dobrobit stanovnika tih mjesta. Za razvoj ovoga kraja bitno je riješiti prometnu povezanost i izoliranost naše županije. Izlaz na autocestu je ključ razvoja, glavni projekt je u pripremi i već iduće godine planiramo početak radova. Pokrenuo sam inicijativu sa četiri slavonska župana i imamo dogovor o zajedničkoj izradi masterplana prometne povezanosti Slavonije. Požeško-slavonska županija pokrenula je proces izrade nove Županijske razvojne strategije Požeško-slavonske županije za razdoblje od 2014. do 2020. godine u kojoj će biti definirani konkretni projekti i aktivnosti koje će pridonositi ostvarenju strateških ciljeva, prioriteta i mjera.

Župan Tomašević izrazio je svoju zabrinutost zbog iseljavanja mladih ljudi. - Moramo raditi da zaustavimo iseljavanje i pružiti mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade tamo gdje im je sigurno najljepše, u svom rodnom kraju. Županija trenutno stipendira 69 mladih ljudi koji će se nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam, vratiti u svoju županiju i svoje stečeno znanje iskoristiti na najbolji mogući način. Požeško-slavonska županija je uistinu jedna od najljepših županija čije su ljepote i bogatstvo kulture i tradicije kroz povijest bile ugrožavane, ali nikada ugašene. I u današnje vrijeme često možemo čuti kako županije treba ukinuti, kako su nepotrebne, a ja sa ovoga mjesta odgovorno tvrdim kako su županije, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave neophodne za razvoj i njih prije svega treba ojačati, a ne gasiti. Županije brinu o obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, razvoju gospodarstva, obrta, unapređenju poljoprivrede, prostornom i urbanističkom planiranju, prometu i prometnoj infrastrukturi, održavanju javnih cesta i još puno toga da ne nabrajam. Kao župan, sa ovoga mjesta, obećavam vam da se nikada neću prestati boriti za dobrobit naše županije, Slavonije i Domovine. Gotovo svakodnevno održavam radne sastanke sa svojim suradnicima, pokrećem inicijative za mijenjanje tromosti i ne učinkovitosti državnih i javnih službi – zaključio je župan Alojz Tomašević.

Na Svečanoj sjednici napore i projekte županije pohvalio je u ime prvog potpredsjednika Vlade RH i u ime Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, čestitajući županu Tomaševiću na uspjesima. Kao izaslanica predsjednice RH, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović istakla je neka negativna kretanja, posebno demografska i gospodarska u Požeško-slavonskoj županiji. Napomenula je da uskoro kreće s prijedlozima o reorganizaciji regionalne samouprave i lokalne uprave, bolje rečeno reorganizacije općina, gradova i županija u Hrvatskoj. Bit će do jeseni ponuđeno nekoliko modela a od široke javne rasprave očekuje izbor najboljeg modela za Hrvatsku.

Na kraju Svečane sjednice dodijeljene su godišnje nagrade županije pojedincima i kolektivima, te nagrada za životno djelo.

Godišnju nagradu dobio je Stjepan Katić iz Pleternice. „Stjepan Katić rođen je u Šumanovcima 1955. godine gdje je proveo djetinjstvo te stekao temelje koje je u dugogodišnjoj ljubavi prema Slavoniji,  proširio i prenosio mlađim generacijama. Dugi niz godina vodio je konjogojstvenu udrugu i konjički klub Pleternica i kao natjecatelj ostvario zapažene rezultate, osvajač je nekoliko hrvatskih kupova. Vizionar kakav je, prepoznao je važnost suvremenog konjarstva, tako je začetnik i inicijator onoga što je danas poznato kao jednini hrvatski međunarodni konjički turnir , koji se zahvaljujući njemu održava u Pleternici. Također je začetnik i tradicijskog Pokladnog jahanja župe Bučje. Trud i rad koji je uložio prihvatio je i njegov najmlađi sin Vinko koji je višestruki juniorski prvak Hrvatske u vožnji dvoprega“.

Godišnju nagradu dobila i tvrtka Alles d.o.o. Požega. „Društvo Alles d.o.o. osnovano je 01. lipnja 1994. godine u stopostotnom privatnom vlasništvu Thomasa i Vlaste Pandžić. Osnovna djelatnost je trgovina na veliko i malo elektro materijalom. Prilikom osnivanja u trgovačkom društvu bili su zaposleni samo vlasnici, dok je danas zaposleno 84 djelatnika. Od osnivanja trgovačko društvo Alles d.o.o. imalo je nekoliko faza proširivanja u smislu povećanja prodajnog i skladišnog prostora, proširivanja asortimana i zapošljavanja novih stručnih djelatnika. Osim navedenog, zadnjih pet godina proširuju djelatnost u turističko ugostiteljskim uslugama,  za koje su javno dobili niz priznanja i pohvala od uglednih turističkih institucija, medijskih ustanova i organizacija.“ Nagradu je preuzeo Thomas Heinza Pandžić, direktor i vlasnik tvrtke.

Godišnja nagrada dodijeljena  je i Općoj županijskoj bolnici Požega. „Opća županijska bolnica Požega ima dugu povijest i tradiciju, koja datira još iz davne 1836. godine. Ove godine obilježava se 180 godina od osnivanja bolnice i 80 godina od rada suvremene bolnice na današnjoj lokaciji. Posebnu ulogu bolnica je imala u Domovinskom ratu kada je uz materijalno, tehničko i kadrovsko opremanje postrojbi hrvatske vojske i policije, uspješno liječila preko tisuću ranjenika i veliki broj izbjeglih i prognanih. Nakon Domovinskog rata slijedi intenzivan razvoj bolnice u svakom smislu. Na temelju pokazatelja koji se prate u Hrvatskoj rangirane su bolnice prema kvaliteti usluga i uspješnosti poslovanja, a Opća županijska bolnica Požega proglašena ja najboljom hrvatskom bolnicom“. Nagradu je primio ravnatelja bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić.

Nagradu za životno djelo dobio je doktor znanosti Ivan De Zan iz Pakraca. „Dr. sc. Ivan De Zan rođen je 24. listopada 1937. godine u Filipovcu. Osnovnu i učiteljsku školu završio je u Pakracu, a višu pedagošku školu i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Bio je zaposlen kao učitelj, nastavnik biologije i kemije, profesor biologije, prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Od 1987. godine radio je kao predavač, zatim kao docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine do 1998. Bio je prodekan, a od 1998. Dekan Učiteljske akademije Sveučilišta u Zagrebu. U znanstveno istraživačkom radu aktivno je sudjelovao u unapređivanju odgoja i obrazovanja od 1972. godine. Sudjelovao je u tri znanstvena projekta koje je financiralo Ministarstvo znanosti republike Hrvatske. Do sada je objavio 14 znanstvenih radova, 9 priopćenja na kongresima, 32 udžbenika i ostalog didaktičkog materijala za osnovnu i srednju školu, 15 stručnih radova te 37 ostalih radova. Autor je monografije Istraživačka nastava biologije i sveučilišnog udžbenika Metodika nastave prirode i društva. Za doprinos unapređivanju pedagoške teorije i prakse višestruko je nagrađivan.“ Dr. sc. Ivana De Zana se nakon preuzimanja nagrade zahvalio u ime svih laureata. 

Foto i tekst: Vladimir Protić