Četvrtak, 31 Ožujak 2016 10:31

Rebalansom proračun povećan na 122,4 milijuna kuna za značajne investicije u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

23. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Jedna čisto tehnička sjednica koja je sazvana zbog donošenja Odluke o Izmjeni i dopuni proračuna grada Požega, kojom se proračun povećava za 35 milijuna kuna, nakon odobrenja Vlade RH o kreditnom zaduženju grada Požega. Da bi se kredit mogao realizirati i krenuti s investicijama mora prethodno biti ugrađen u proračun, a tome je svemu prethodilo donošenje odluke krajem prošle godine, izrada projekata investicije, pa čak i već završena dva natječaja na kojima su izabrani najbolji IMG 5264ponuditelji radova. Po planskim i sada stvarno ponuđenim cijenama za izvođenje radova došlo je do uštede od 1,4 milijuna kuna i ta sredstva su se trebala unutar proračuna prenamijeniti za neke druge stavke, „čista kozmetička promjena“ nazvao ju je u svom obrazloženju zamjenik gradonačelnika Marijan Pilon, koji je proračun i pojašnjavao. I upravo tu čisto tehničku sjednicu koja je cijeli slijed niza odluka i radnji i koja je trebala završiti u mirnom tonu do krajnjih granica usijanja doveo je vijećnik Zdravko Ronko vrlo oštrim napadom i optužbama na račun trenutne gradske vlasti i gradonačelnika Vedrana Neferovića.

Iako rijetko dolazi na sjednice Gradskog vijeća, mogli bi nabrojati na prste koliko puta se vijećnik Ronko pojavio na sjednicama, svaki njegov dolazak uvijek bude pravi show na sjednici. I ovaj dolazak prije početka sjednice novinari su ocijenili kao problematičnim očekujući ponovno jedan solistički nastup koji podiže temperaturu na sjednici. IMG 5267I samo tri pitanja vijećnika koji su tražili pismene odgovore od gradonačelnika išli su za time da će ovo biti vrlo brza sjednica koja je na dnevnom redu imala samo 7 točaka. No otvaranje rasprave na 2. točki Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna grada Požega donijelo je burnu raspravu od punih sat vremena.

Ronko je ovaj Proračun za 2016. nazvao predizbornim i nerealan. - Vaša predizborna obećanja 2013. godine parala su uši, a kad ste preuzeli vlast u tri godine niste napravili ništa. U panici ste pribjegli neučinkovitim investicijama, koje će Grad u duže vrijeme zaviti u crno, dovesti do zagušenja proračuna i pitanje redovnog funkcioniranja – rekao je Ronko, a u pitanje stavio čak i regularnost provođenja natječaja za koje očekuje djelovanje onih koji to trebaju kontrolirati. Iako je naglasio da nije protiv gradnje objekata koji se grade, misli da se to ne bi trebalo raditi iz gradskog proračuna, pogotovo ne iz kreditnog zaduženja, nego iz sredstava Europske unije, fondova i sredstava nekoliko ministarstava koja bi mogla pripomoći u rješavanju bazena, trga, dječjeg vrtića i dr. Naveo je neke od primjera u kojima je on dok je bio gradonačelnik odradio investicije koje nisu niti jednu kunu koštale gradski proračun.

IMG 5269Gradonačelnik Neferović nestrpljiv da da odgovor upozorio je predsjednika Vijeća Ninu Smolčića da prekine taj monolog, jer po njemu Ronko već deset minuta izlaže same laži.         - Čovjek deset minuta govori laži. Prvo Grad je s ovim kreditnim zaduženjem zadužen 7%, a vi ste 2003. i 2006. godine dizali kredit od 25 milijuna kuna i niste napravili ni Priorljavsku ulicu, niste napravili ni tržnice, potrošili ste 700 tisuća kuna za projekt zatvorenih bazena i vaše javno-privatno partnerstvo i projekt zatvorenih bazena. Ne znam jeli to bilo s Radikovićem ili s nekim drugim, kao i za tržnicu, podzemnu garažu na Trgu sv. Trojstva, vaše partnere koji su bježali iz ove dvorane kad su se pojavili novinari. To je bio presjek jednog dijela vašeg rada, kao i strani ulagači iz Paname. To su bili vaši uspjesi, a sve što je u našoj proračunskoj godini planirano uraditi, bit će još više urađeno – rekao je gradonačelnik Neferović, koji Ronku spočitava da se on u europske projekte i tako ne razumije jer nije proveo niti jedan iz predpristupnih fondova dok je bio gradonačelnik. Projekt za bazene vrijednosti 50-tak milijuna kuna koji je napravljen u prijašnjem sazivu Neferović je nazvao potpuno nerealnim, jer će građanima Požege za višestruko manje novca osigurati kupanje na bazenima.

- Kada se raspišu natječaji, grad Požega na svaki natječaj prijavljuje nekoliko projekata, od ruralnog razvoja do Ministarstva poduzetništva, do natječaja Ministarstva znanosti, suradnje s Fondom za zaštitu okoliša, jer je grad Požega ima pripremljene projekte i prihvatljiv je za sve natječaje – istakao je Neferović odgovarajući na primjedbu Ronka da su im pred prošle izbore bila puna usta EU fondova i sredstava, a da su do sada toga vrlo malo doveli mu IMG 5266Požegu. Cjelovit odgovor je dao dr. sc. Marko Šostar, pročelnik Ureda za EU fondove, koji je istakao da grad Požega ime desetke projekata spremnih i sa građevinskim dozvolama, ali da se za investicije kao što su bazen, trg, dječji vrtić, sportska dvorana nisu raspisivali do sada natječaji. Stoga su te investicije pokrenute iz kredita jer se o njima godinama priča, a nisu do sada realizirani. Na sve što je do sada raspisano grad Požega se javljao, te ukupno iz EU na 6 projekata povukao do 10 milijuna kuna, te još deset milijuna kuna iz ostalih vanjskih izvora financiranja. Očekujući uskoro otvaranje natječaja, grad Požega će ući u još veći investicijski ciklus s odobrenjem novih projekata.

U diskusiju se uključilo još nekoliko vijećnika, a Odluka o rebalansu na kraju je donesena s 12 glasova za, 7 protiv i jednim suzdržanim. Ostale odluke o Izmjenama i dopunama programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade, izgradnje objekta i uređaja komunalne infrastrukture donesene su s 13 glasova „za“, jer je nezavisni vijećnik Miro Rašić kasnije glasao „za“ i sedam SDP-ovih protiv.

Tekst/foto: Vladimir Protić