Petak, 01 Travanj 2016 11:12

Potrošačima novih 20 litara vode u sekundi za bolju vodoopskrbu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRVOM LOPATOM POČELI RADOVI NA IZGRADNJI NOVOG FILTARSKOG POSTROJENJA KUTJEVO -

KUTJEVO – Prvom lopatom kojom su zemljane radove na izgradnji novog filterskog postrojenja u Kutjevu započeli kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, otpočeli su radovi na projektu vrijednom 2,36 milijuna kuna. Nositelj projekta „Izgradnja i opremanje filterskog postrojenja Kutjevo“je tvrtka Tekija d.o.o. Požega koji je na natječaju prihvatilo Ministarstvo poljoprivrede a IMG 5321financira ga iz sredstava Europske unije.Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima, od toga EU sredstva 2 milijuna kuna, Hrvatske vode su izdvojile 118 tisuća kuna, a tvrtka Tekija d.o.o. 236 tisuća kuna, dok je Grad Kutjevo osigurao zemljište za izgradnju.

- Ovim će se postrojenjem upravljati i nadzirati iz centralne službe u Požegi. To je modernije i kvalitetnije što je primjereno današnjem trenutku i potrebama. Ovo filtarsko postrojenje rješava veće količine pitke vode iz izvorišta Kutjevačka rika i osigurava postojećim potrošačima veću sigurnost i pouzdanost ali ne apsolutnu jer znamo svi skupa da u pojedinim trenutcima kad se Kutjevačka rika zamuti, filtarsko postrojenje prestaje sa radom. Količinama nove vode osiguravamo opskrbu i novim naseljima koja nemaju dovoljne količine vode, a dio vode dobiva i općina Čaglin što je i za to područje određena pouzdanost – rekao je direktor tvrtke Tekija d.o.o., Ante Kolić koji je naglasio kako izvođač radova treba potrebite radove izvesti i dovršiti unutar 150 dana te da se nada u srpnju mjesecu otvorenju novog filtarskog postrojenja nakon čega stanovnici Kutjeva ne bi trebali u određenim trenutcima imati problema sa nedostatkom vode.

IMG 5330Kapacitet vode u novom filtarskom postrojenju je maksimalno 20 litara vode u sekundi što je duplo veća protočnost od postojećeg postrojenja koje je sada u upotrebi. - Otvaramo radove na novom filtarskom postrojenju u Kutjevu. Prijašnje, još uvijek aktualno, postrojenje je staro preko 30 godina koje je dotrajalo i dolazilo je do zamućenja i dotoka vode. Iz tog se razloga pokazala potreba za izgradnjom novog postrojenja. Sretan sam što mogu svojim sugrađanima mogu omogućiti bolji dotok pitke i čiste vode te jaču distribuciju. Ovaj projekt je primjer da mi kao gradonačelnici i načelnici na čelu sa županom radimo na dobrobit naših građana pružajući im one osnovne uvjete za život. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskim vodama i Tekiji, a mi kao grad Kutjevo osigurali smo zemljište za izgradnju postrojenja. Nadam se da će ovakvih i sličnih investicija biti više na području grada Kutjeva – istakao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

IMG 5344Filtarsko postrojenje na prostoru grada Kutjeva je kapitalna investicija što je na neki način pomoć za pokretanje gospodarstva. - Ovo je početak velikih projekata u našoj županiji kao i svih onih aglomeracija koje se nastavljaju, a ovim projektom dajemo odgovor da lokalna i regionalna samouprava vodi brigu o zdravlju i svemu drugome za svoje stanovnike. Ovdje je prepoznato da su kapaciteti sve manji te da se i ovom investicijom u ovom dijelu treba u potpunu funkciju staviti i gospodarstvo. Obveza nam je da osiguramo kvalitetnu vodu – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Uz izvođače radova tvrtke iz Zagreba i podizvođače koji su s područja naše županije, početku radova nazočili su načelnici općinana, Kaptola, Jakšića i Čaglina, Mile Pavičić, Ivica Kovačević i Dalibor Bardač te predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević.

Tekst/foto: Vladimir Protić