Subota, 19 Ožujak 2016 09:57

Nagrađeni zaslužni pojedinci i ustanove gradskim nagradama

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽENA 760. OBLJETNICA I DAN GRADA PAKRACA -

PAKRAC - Tijekom cijelog ožujka Pakračani su nizom priredbi obilježavali Dan grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Josipa. Podno spomen obilježja položili su vijence za poginule branitelje. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u petak dan prije blagdana sv. Josipa, a među mnogobrojnim gostima bili su: počasni građanin Pakraca Marko Širac, izaslanik predsjednice RH, župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, direktor razvitka Hrvatskih voda Siniša Širac, predstavnici gradova i općina prijatelja iz Slovačke, Revuca, Dolnyeg Kubina i Jasenove, predstavnici prijateljske općine Dobratići iz Bosne i Hercegovine, kao i gradonačelnici i načelnici više hrvatskih gradova i općina.

Prisutne na svečanoj sjednici prvi je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči. Podsjetio je potom kratko na povijest Pakraca koja datira još iz 13. stoljeća kao i na razaranja u Domovinskom ratu. U sadašnjem Vijeću, istakao je, 16 je vijećnika iz tri različite političke stranke i s jedne nezavisne liste a specifičnost Pakraca je u tome što gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća pripadaju različitim političkim opcijama. - Važno je napomenuti da niti između jedne političke stranke ili nezavisne liste nema nikakvog koalicijskog sporazuma i funkcioniramo od sjednice do sjednice Gradskog vijeća. Pokušavamo u što većem dijelu tema doći do nekog približnog kompromisa koji bi bar donekle bio prihvatljiv svima – rekao je Zoran Krejči.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u obraćanju uzvanicima svečane sjednice Gradskog vijeća predstavila je provedene investicije i projekte tijekom 2015. godine. Tijekom 2015. na području Grada Pakraca izvršeno je radova u vrijednosti od 13.641.494,19 kn, a još 17.973.021,16 radova je ugovoreno. Uz to se zahvalila na svim aktivnostima oko investicija provedenih tijekom 10 godina za vrijeme mandata njenog prethodnika, a od nedavno pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davora Huške. Pomoćnik ministra Davor Huška nakon toga je obećao kako će iz ministarstva nastojati što više raditi za boljitak Pakraca i okolice te usmjeriti što više financijskih sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova prema investicijama Grada Pakraca i gospodarskih subjekata s područja grada.

- Nadam se, kako ćete za dva do tri mjeseca vidjeti prve opipljive financijske rezultate u Pakracu i drugim gradovima iz Slavonije zahvaljujući aktivnostima mog ministarstva - rekao je ministar Tolušić te potom izjavio da ako pri dodjeli sredstava ministarstva zaboravi na Pakrac mogu ga slobodno pljunuti.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je kako će predstavnici njegovog ministarstva svakog petka obilaziti sve dijelove države kako bi bili što bolje upoznati sa stvarnim stanjem za pripremanje okvira kroz koji će se osigurati podrška poduzetnicima i privlačiti investitore. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uputio je čestitke povodom 760. obljetnice Pakraca i Dana grada u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i obećao kako će kad se Opća županijska bolnica Požega nakon sanacije vrati pod upravljanje Županije požeško-slavonske vratiti pravnu samostalnost Pakračkoj bolnici. Čestitke predstavnicima Grada Pakraca još su izrazili gradonačelnik susjednog Grada Lipika Vinko Kasana, počasni građanin Pakraca Marko Širac, načelnik Općine Blato Anto Šeparović u ime gradova i općina prijatelja iz Hrvatske te načelnik Općine Jasenova Rajmund Bradik u ime prijateljskih gradova i općina iz Republike Slovačke.

Gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević i načelnik Općine Postrekov iz Republike Češke Jan Kreuz potpisali su sporazum o prijateljstvu i suradnji, a na kraju sjednice gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči uručili su javna priznanja Grada Pakraca zaslužnim pojedincima i predstavnicima udruga i ustanova za doprinos u 2015. godini. Nagradu Grb grada Pakraca primili su Zdenko Ružička iz Pakraca za područje gospodarstva, Darko Dovranić iz Vrbovca za područje kulture, doc. dr. sc. Ante Nazor za područje društvenih djelatnosti, Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica“ za područje zdravstva i socijalne skrb. Za životno djelo iz područja kulture posthumno je dodijeljeno priznanje Zvonimiru Kobetiću iz Prekopakre, a primio ga je njegov sin Mario Kobetić. Pečat Grada Pakraca za doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju grada primili su ravnateljica Jelena Hihlik u ime Muzeja grada Pakraca i Anita Skalnik u ime Udruge „Hrvatska žena“ iz Prekopakre. Počasnim građaninom Grada Pakraca proglašen je general-pukovnik u mirovini Đuro Dečak.

Glazbenim izvedbama sjednicu povodom 760. obljetnice Pakraca uveličali su veliki zbor učenika i komorni tamburaški orkestar te vokalna skupina Osnovne glazbene škole „Pakrac“.

Tekst/foto: Vanja Protić