Petak, 18 Ožujak 2016 15:16

Jedino grad Pleternica sudjeluje u akciji „Sat za planet Zemlju“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U SUBOTU SVJETSKA AKCIJA U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA -

Godinu 2015. pamtimo kao najtopliju u povijesti, a nakon takve, jedne od najznačajnijih godina za djelovanje protiv klimatskih promjena, WWF u sklopu Sata za planet Zemlju (Earth Hour) poziva ljude diljem svijeta da nastave s pritiskom i budu dio globalnog pokreta u borbi protiv klimatskih promjena.Sat za planet Zemlju 2016. proslavit ćemo u subotu, 19. ožujka od 20:30 sati.

WWF je pozvao sve hrvatske gradove da se uključe u akciju gašenjem javne i dekorativne rasvjete na najvažnijim znamenitostima. Građani su također pozvani da pokažu kako se zalažu za klimatske akcije – na svojim osobnim profilima na društvenim mrežama: od „ustupanja“ svog Facebook profila za širenje svijesti o klimatskim promjenama do postavljanja Earth Hour filtera na svojim Facebook i Twitter profilnim slikama. U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 178 zemalja, više od 7000 gradova. Građani se ujedinjuju dajući potporu akcijama za sprečavanje klimatskih promjena, i to netom nakon što su se u Parizu potkraj 2015. godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Prema izvještaju Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa zemljama Europske unije obvezuje da će za 40% smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na 1990. godinu. EU je već smanjila svoje emisije za 19%, a BDP je porastao za 44%.

Pozivu WWF odazvao se s područja Požeško-slavonske županije jedino grad Pleternica u kojem će jedan sat biti ugašena javna rasvjeta u znak potpore ovoj svjetskoj akciji.

Svijet je na klimatskom raskrižju. Svjetski čelnici su se potkraj prošle godine okupili na povijesnoj konferenciji u Parizu kako bi se udružili u borbi protiv klimatskih promjena. Ovogodišnji Sat za planet Zemlju je naša prilika da pokažemo što smo u mogućnosti učiniti kako bismo ublažili klimatske promjene i izgradili temelje za bolju budućnost našeg planeta i budućih generacija.

„Klimatske akcije koje provodimo danas odredit će kakav nas planet čeka u godinama koje dolaze. Sat za planet Zemlju omogućuje svakom pojedincu da doprinese da klimatske promjene postanu prošlost, bilo kroz događaje, interaktivne kampanje ili društvene mreže“, izjavio je Siddarth Das, izvršni direktor Earth Hour Global.