Utorak, 22 Ožujak 2016 09:55

Nagradili uspješne učenike i djelatnike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽEN 29. DAN ĐAČKOG DOMA U POŽEGI -

POŽEGA – Đački dom Požega osnovan je 1987. godine, a kao samostalan djeluje od 1992. godine, te je upravo uz blagdan Sv. Josipa 19. ožujka obilježio i 29. godinu svog postojanja i Dan Đačkog doma Požega. Povodom obljetnice priređen je i bogati kulturno-umjetnički program, u holu Doma postavljena je izložba o povijesti Đačkog doma i svim njegovim aktivnostima u proteklom vremenu. U dvorani DSC 9804restorana Obrtničke škole održana je Svečana akademija s bogatim kulturno-umjetničkim programom u kojemu su sudjelovali učenici i odgojitelji iz nekoliko domova, Trgovačkog doma iz Osijeka, Učeničkog doma Srednje škole Pakrac, Srednjoškolskog doma iz Osijeka, Učeničkog doma Hrvatskoga radiše iz Osijeka, Doma učenika Vukovar i Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, te naravno domaćini, učenici i odgojitelji Đačkog doma Požega.

Ravnatelj doma Josip Matuha pozdravio je sve goste na svečanosti, a osim delegacija đačkih domova iz Slavonije i Zagreba, ravnatelja požeških srednjih škola, nazočili su i predstavnici grada Požega i Požeško-slavonske županije, pročelnica dr. sc. Vesna Vlašić i zamjenik župana Ferdinand Troha.

 DSC 9818Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade djelatnicima i učenicima Đačkog doma u Požegi za postignute rezultate, a nagrađeni su Ana Simić, Matea Lučić Jozak, Dominik Sabo, Terezija Galić i Tena Šumski iz odgojnih skupina učenika, te odlukom ravnatelja Gabriela Polak Galić, prof i Anita Barišić, voditeljica računovodstva.

Povijest đačkih domova u Požeštini
Prvi Đački dom u Požegi osnovan je 1885. godine uz nekadašnju Ratarnicu, a u njemu je bilo 16 učenika. 1886. godine sagrađena je nova zgrada, a u njoj internat za 50 učenika koji su bili stipendisti zemaljske vlade u Zagrebu i primljeni su iz čitave Hrvatske. Morali su imati završenu pučku školi, navršenih 16 godina i biti seljački sinovi, te se vratiti na roditeljski posjed nakon dvogodišnjeg obrazovanja. Nakon niza promjena, Đački dom je proradio ponovo u toj zgradi u sastavu Centra za usmjereno obrazovanje „Zvonko Brkić“ 1987. godine, a raspadom Centra 1992. godine on postaje samostalna ustanova.

DSC 9829Đački dom Požega danas
Danas su domu zaposlena 22 djelatnika, a ustanova ima uvjete za smještaj 125 učenika. Učenici smješteni u domu pohađaju neku od požeških srednjih škola. Učenici imaju dobre uvjete za život i rad. Na raspolaganju su im, uz nekoliko prostora za učenje, informatički kabinet, knjižnica, glazbene učionice, fitnes studio, odbojkaško igralište, stolovi za stolni tenis, a koriste i sportske terene obližnjih škola. Učenici sudjeluju u izradi jelovnika zajedno s djelatnicima, a puno se ulaže i u sve ono što bi doprinijelo poboljšanju životnog standarda pa su tako nedavno nabavljeni novi kreveti i namještaj za dnevni boravak, oprema za informatički kabinet i učionicu, uloženo je u nove nadzorne kamere, oličeni su restoran i sobe učenika.

Odgajatelji i pedagoginja s učenicima održavaju radionice i predavanja kako bi što više potakli razvoj učeničkih sposobnosti, a neke od učenicima zanimljivijih radionica bile su one na kojima su izrađivani DSC 9833ukrasi od lišća, ukrasi od jesenjih plodova, božićni ukrasi od slanog tijesta, ukrasi od papira, vunene ovčice, ukrasi za Valentinovo, uskršnji ukrasi, slike od papira u boji. Zanimljiva su bila i predavanja o motivaciji i učenju te o slobodnom vremenu.

Učenici se mogu uključiti u različite slobodne kulturne i sportske sekcije kao što su sekcija za likovnu i primijenjenu umjetnost, glazbeno-scenska sekcija, šah, stolni tenis, nogomet, odbojka i fitnes.

Tekst/foto: Vladimir Protić