Utorak, 15 Ožujak 2016 13:25

Zbog teškog stanja u mljekarstvu vijećnicima ponuđeno domaće mlijeko za osvježenje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

16. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Iako je imala čak 19 točaka dnevnog reda 16. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije imala je više nego zanimljiv Aktualni sat kojega je i prijedlogom donošenja Zaključka o teškom stanju i potrebitoj pomoći sektoru mljekarstva inicirao nezavisni vijećnik Vladimir Petošić. Njegov performans uključivao je i donošenje desetak litara svježeg mlijeka domaćeg proizvođača koji prerađuje isključivo mlijeko prikupljeno od mljekara s Požeštine, koji je IMG 4507to mlijeko ponudio vijećnicima kao osvježenje umjesto vode, da time daju i svoju podršku bržem rješavanju krize u mljekarstvu. On je predložio da se domaćim mljekarima pomogne i na taj način da vrtići, škole, javne ustanove i ostali potrošači na području županije koriste za svoje potrebe isključivo mlijeko lokalnih mljekara.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je istakao da se o teškom stanju u mljekarstvu razgovara u županiji, a da je to upravo i tema sastanka svih slavonskih župana u Osijeku, gdje će se pokušati iznaći neka rješenja. S tim prijedlozima ići će se prema novom ministru poljoprivrede od kojega se očekuju hitna rješenja za pomoć mljekarskom sektoru. - Od prvog dana moga mandata ja pozivam da kupujemo domaće proizvode proizvedene na području naše županije i Slavonije – istankuo je Tomašević.

Kao konkretnu pomoć, a ne samo kao deklarativnu, nezavisni vijećnik Franjo Odobašić istakao je grad Požegu i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića kao jedini svijetli primjer jer sufinanciraju IMG 4508osjemenjivanje krava, a sufinanciraju i svaku litru predanog mlijeka mljekarima kao pomoć već nekoliko godina. Odobašić je tražio kao konkretnu mjeru takav oblik pomoći i od ostalih općina, gradova i županije.

Dosta diskusije izazvalo je i pitanje vijećnika Zorana Krejčija (SDP) kada će se vratiti samostalnost pakračkoj bolnici, koja je sada pod upravljanjem OŽB Požega u sanaciji. I kod ovog pitanja župan Tomašević, koji je i do sada uvijek isticao da je to potrebno za pakračku bolnicu, no da svakako ovisi o odluci novog ministara zdravlja, koji bi prvo trebao sve bolnice vratiti županijama, a onda se tek može provesti proces osamostaljivanja pakračke, danas Gradske bolnice, kao druge županijske bolnice.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije zaslužnim pojedincima i kolektivima koje se dodjeljuju uz Dan županije koji se obilježava 14. travnja. Nagradu za životno djelo tako će primiti dr. sc. Ivan De Zan, profesor i znanstvenik s IMG 4512dugogodišnjim životnim i stručnim radom u području prirodoslovlja i metodike u nastavi s pakračkog područja, dok se Godišnje nagrade županije dodjeljuju Općoj županijskoj bolnici Požega, Stjepanu Katiću iz Pleternice za uspjehe u konjogojstvu i radu konjogojske udruge te trgovačkom društvu “Alles d.o.o.” iz Požege.

Prihvaćeno je i Polugodišnje izvješće o radu župana za drugu polovinu prošle godine, Prijedlog Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite za Požeško-slavonsku županiju i Stanje zaštite i spašavanja na području Požeško-slavonske županije uz Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Požeško-slavonske županije za razdoblje od 2016.- 2019. godine. Prihvaćen je i prijedlog Odluke o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja «Kaptol» za 2016. godinu, prijedlog Odluke o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja «Ramanovci- Bektež » za 2016. godinu uz primjedbu vijećnika Odobašića da je iznos naknade od 500 kuna po ha navodnjavane površine prevelik za poljoprivrednike te je glasao protiv te odluke. Donijeta je i Odluka da se promijeni naziv Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik i vrati stari naziv IMG 4519Toplice Lipik po čemu su toplice bile poznate, a iz samog naziva odmah svatko zna što ta ustanova nudi. Prihvaćeni su i prijedlozi Odluka o promjeni djelatnosti Ekonomske, Tehničke i Poljoprivredno-prehrambene škole koje osnivaju školske servise preko kojih bi učenici mogli raditi u gospodarstvu za vrijeme školovanja i ostvariti određeni prihod za pomoć u školovanju, što do sada nisu mogli, a posebno se odnosi na sezonski rad preko ljeta u turističkim destinacijama. OŠ „Braće Radića“ iz Pakraca odobrena je suglasnost za prodaju nekretnine, iako su vijećnici istakli da postupak nije dobar, jer se išlo na smanjivanje vrijednosti u građevinskom vještačenju, koji samo nakon dva i pol mjeseca smanjuje vrijednost nekretnine. To drugo vještačenje nepotrebno je plaćano, a uz to i nevjerodostojno. Moglo se samo ići na drugu prodaju koja ima sniženje prodajne cijene na svakoj novoj prodaji, jer ovako ispada da građevinski vještak pravi vještačenja prema potrebama prodaje. Suglasnosti o prodaji nekretnine dobila je i OŠ „Vladimir Nazor“ iz Trenkova, a prihvaćen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama programa javnih potreba u sportu Požeško-slavonske županije za 2016. godinu, IMG 4511Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Požeško-slavonske županije za 2015. godinu i Izvješće o obavljenim obdukcijama i radu mrtvozorničke službe na području Požeško-slavonske županije za 2015. godinu, kao i prijedlog Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju osoba ovlaštenih za utvrđivanje nastupa, vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove za područje grada Požege.

Polaganjem prisege vijećnica Josipa Miličević (HDSSB), koja je prekinula zamrznuti mandat, postala je dio Skupštine Požeško-slavonske županije.

Tekst/foto: Vladimir Protić