Četvrtak, 17 Ožujak 2016 09:22

Biti socijalni radnik je složen i odgovoran posao

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB POŽEGA -

POŽEGA - Povodom Svjetskog dana socijalnog rada 15. ožujka 2016. godine, obilježen je Dan socijalnog rada kroz aktivnost Dana otvorenih vrata pod nazivom „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“ sa ciljem prezentacije djelatnosti socijalne skrbi i uspješnije međuresorne suradnje. Tom prigodom bila je mogućnost posjetiti Centar za socijalnu skrb Požega kako bi se doznale informacije o svakodnevnom radu, njegovom ustrojstvu i djelokrugu rada socijalnih radnika koju priliku su iskoristili i mediji.

IMG 4530- Ove je godine prvi put da Centar za socijalni rad Požega ima organiziran Dan socijalnog rada. Uobičajeno smo prethodnih godina imali edukacije koje ćemo u pravilu redovno održavati bez obzira na ovaj današnji dan. Imamo pripremljene edukacije i za naše kolege s područja Požeško-slavonske županije krajem ovog mjeseca, a ovaj put smo se odlučili ovaj dan obilježiti kako bi zainteresiranim građanima, udrugama i drugim pravnim osobama, prikazali rad i omogućili da postave pitanje za sve ono što ih interesira. Želja nam je da na današnji dan komunikacija sa građanima bude neformalnija, osim onog drugog načina komuniciranja koje podrazumijeva suradnju s građanima - istakla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Centar za socijalnu skrb Požega ima stalno uposlenih 15 socijalnih radnika uz još njih troje koji rade na zamjenama zbog odsutnosti, a posao u centru obavljaju još četiri pravnika i dva psihologa. U svom ustrojstvu Centar za socijalni rad u Požegi ima dva odjela i jednu stručnu cjelinu, Odjel za odrasle osobe i Odjel za djecu mlade i obitelj, Stručna cjelina za dodjelu novčanih naknada, a uz centar djeluje i Podružnica obiteljskog centra.

- U Centru su poslovi raspoređeni na način da je socijalni radnik odgovoran za svoje područje koje je dosta veliko i široko. Okvirno jedan socijalni radnik pokriva područje do 10 tisuća stanovnika, na kojem obavlja poslove vezane za djecu i mlade, odrasle, odnosno sve posve na svom terenu uključujući i dodjelu novčanih naknada, savjetovanja, skrbništva te svih drugih poslova iz nadležnosti socijalnog radnika - dodala je Martina Vlašić.

Socijalni radnik izlazi na teren i obavlja poslove po dojavi, po službenoj dužnosti ili na zahtjev određene stranke. na takav način socijalni radnik stupa u kontakt sa strankom bilo da ga se poziva u ured Centra ili da ga posjećuje i vrši očevid u njegovom domu. Dojave o određenim nepravilnostima kod nekih obitelji budu ili anonimne ili preko nekih službi i institucija koje imaju obvezu ukazati na određeni problem. Sve službene radnje uz socijalnog radnika obavlja pravnik i psiholog tako da je u potpunosti zaokruženo postupanje u konkretnim slučajevima, a sve u cilju što kvalitetnijeg iznalaženja određenog rješenja u konkretnom odnosno pojedinačnom postupanju.

- Odjel za odrasle osobe primarno primjenjuje više zakona, Zakon o socijalnoj skrbi, a jednako tako i drugih zakona i podzakonskih akata koji se tiču samog Obiteljskog zakona i odredbe instituta skrbništva, Zakona o udomiteljstvu te Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama. Radimo i na priznavanju doplatka i pomoć za njegu, priznavanje prava na osobnu invalidninu, naknade do zaposlenja te priznavanje usluga smještaja i prava na pomoć u kući - istakla je Branka Kožić, voditeljica Odjela za odrasle.

Povećanja davanja usluga uvijek je povezano sa proširenjem mreže socijalnih usluga, a trenutno je najizraženija pomoć u kući koju od unazad kraćeg vremena pruža Centar za socijalnu skrb za što se rješenjem priznaje takvo pravo, na čemu je kontinuirani rast jer je to nova mjera koja se primjenjuje. Takve usluge pruža pet pružatelja usluga na području Požeštine za stotinjak korisnika. Za takve korisnike je do sada bilo dovoljno financijskih sredstava, a očekuje se da će i u buduće biti tako.

- Pet socijalnih radnika vezano je uz Odjel za djecu i mlade uz pravnika i psihologa. Specifičnosti odjela za djecu su što smo na neki način vezani sa puno propisa jer je problematika raznovrsna. Radimo sve što je potrebno u obiteljima i za djecu i mlađe punoljetne osobe do 21 godine, a onda i razvode braka, određivanje skrbništva, oduzimanje djeteta roditeljima i prava djeteta. Veliki je dijapazon poslova koje obavljamo, veoma složen i jako IMG 4532odgovoran posao, a posebno naglašavam postupanja oko roditeljske skrbi za što se trebaju donijeti odluke nakon mnogih preispitivanja i svih drugih mogućnosti. Sve takve odluke donosi naš stručni tim. Nama je sastavni dio posla odlazak na teren i vršenje očevida kako bi imali potpuni uvid u život jedne obitelji, ovisno o čemu se radi. Odlučujemo odnosno priznajemo prava iz sustava socijalne skrbi od dobivanja statusa roditelja, njegovatelja, socijalne usluge smještaja, psihosocijalne intervencije, rehabilitacije, integracije i dr. - rekla je Željka Belunjak, voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelj.

Centar za socijalnu skrb odnosno Podružnica Obiteljski centar uključuje se i u određena postupanja prema djeci koja se zateknu u gradu iza 23 sata bez prisutnosti roditelja ili starije osobe.

- Takvih postupanje je u prošloj godini bilo 27, koliko je došlo prijava povodom tog članka iz obiteljskog zakona. Mi pozovemo roditelje u Obiteljski centar i obavimo s njima informativni razgovor u kojem su oni onda upoznati sa svojim pravima i obvezama kao roditelji. Po potrebi i u dogovoru sa roditeljima obavimo i razgovor sa djecom. Kada mi kroz svoj rad procijenimo da postoji više rizičnih faktora za potencijalni rast i razvoj djeteta tada u suradnji postupamo i poduzimamo mjere obiteljsko-pravne zaštite - istakla je Mirjana Jugović, predstojnica Obiteljskog centra.

Što se tiče financijskih naknada koje odobrava Centar za socijalnu skrb to su jednokratne novčane naknade, zajamčene odnosno mjesečne naknade. - Zajamčene naknade idu po zahtjevu stranaka kada obitelji ostane bez primanja, a postupamo i odobravamo naknade prema dojavama kada se pojavi određena potreba za što sve utvrđujemo da li se ispunjavaju uvjeti za takva ostvarenja - rekla je Josipa Kolić, predsjednica Stručnog vijeća i odgovorna za stručnu cjelinu dodjele novčanih naknada.

Tekst/foto: Vladimir Protić