Utorak, 15 Ožujak 2016 11:49

Nabavljen suvremeni UZV doppler za pedijatriju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PBZ GRUPA DONIRALA OPĆU ŽUPANIJSKU BOLNICU POŽEGA -

PAKRAC – Opća županijska bolnica Požega, Gradska bolnica Pakrac, primila je donaciju PBZ Grupe u iznosu od 402 tisuće kuna. Donacijom je omogućena kupnja suvremenog UZV color doppler uređaja za Odjel pedijatrije u pakračkoj bolnici te fototerapijskih lampi za Službu za dječje bolesti u požeškoj bolnici. Dio je to humanitarnog projekta PBZ Grupe "Činim dobro svaki dan“. Opća županijska bolnica Požega uključena je u projekt "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravlja.

Foto 1Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici, među kojima: dr.sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravlja; Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan; Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica; prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj OŽB Požega; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda; te brojni drugi.

- Požeška bolnica aktivno je uključena u projekt “Praćenje djece s neurorizicima“ na obje svoje lokacije u Požegi i u Pakracu. Uz znanje i trud liječnika i medicinskih sestara, za kvalitetno provođenje projekta posebno je važna medicinska oprema. Bolnica je osigurala stručan i educiran kadar, a ovom donacijom UZV uređaja i fototerapijskih lampi Privredna banka Zagreb je osigurala vrhunsku medicinsku opremu neophodnu za dijagnostiku i praćenje djece s neurorizicima. U požeškoj bolnici napravi se preko 2000 UZV pregleda djece godišnje, sva novorođena djeca redovito prolaze scrining UZV glave i kukova, a PBZ i Ministarstvo zdravlja danas su ovom donacijom omogućili da ovdje u Pakracu, gradu heroju Domovinskog rata i simbolu ratnih stradanja, ultrazvučna dijagnostika kod djece bude na razini suvremene europske medicine. U ime liječnika i medicinskih sestara koji će raditi s tim uređajima, a posebno u ime naših malih pacijenata, na čiju smo bol posebno osjetljivi, od srca zahvaljujem Ministarstvu zdravlja na potpori ovom projektu, a posebno PBZ Grupi koja je donacijom ovih značajnih sredstava pomogao najpotrebitijima - rekao je prof. dr. sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega.

Projekt „Praćenje djece s neurorizicima“ - djece s rizikom za rano oštećenje mozga pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2007. godine. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju. Suradnja između Ministarstva zdravlja i PBZ Grupe ima izuzetnu vrijednost za sam projekt budući da prikupljena i donirana financijska sredstva omogućuju brže postizanje krajnjeg cilja projekta „Praćenje djece s neurorizicima", tj. stvaranje jedinstvenog sustava aktivnog praćenja djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, a samim time i aktivnog preventivnog rada ujednačavanjem kvalitete zaštite zdravlja djece.

Tekst: Vladimir Protić Foto: PBZ grupa