Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016 11:33

Grad se mora više aktivirati da Poduzetnički centar ne bi došao u probleme

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

15. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAKRACA -

PAKRAC - Na početku dnevnog reda 15. sjednice GV grada Pakraca na kojemu je po prvi puta sudjelovala Anamarija Blažević u svojstvu gradonačelnice grada Pakraca, gradski vijećnici usvojili su izvješća o radu i financijsko izvješće za 2015. godinu dvije gradske kulturne koje su podnijele ravnateljice Monika Lucić-Fider i Jelena Hihlik. „Nakon 2015. godine u našem gradu imamo jednu modernu, bogato opremljenu knjižnicu po pitanju fonda i ostale opreme. Knjižnicu s oko 30.000 svezaka knjiga, bogatom zbirkom audio-vizualne građe, zavičajnom zbirkom. U brojnim projektima koji su iza nas financirali su nas Grad Pakrac za materijalne troškove i plaće zaposlenika te Ministarstvo kulture RH najvećim dijelom nabavu knjiga, opreme i informatizaciju.“, prezentirala je rad Gradske knjižnice Pakrac u prošloj godini ravnateljica Monika IMG 7952Lucić-Fider i dodala kako se u suradnji s Muzejom grada Pakraca provodi projekt digitalizacije zavičajne povijesti koji će se predstaviti uskoro u okviru obilježavanja Dana grada Pakraca, a u suradnji s Zakladom Slagalica završen je projekt „Knjižnica bez granica“. „Muzej je prošle godine jako dobro surađivao s drugim kulturnim ustanovama. U suradnji s gradskom knjižnicom projekt digitalizacije zavičajne povijesti privodimo kraju i predstavit ćemo ga uskoro. Zajedno s Povijesnim društvom Pakrac i Lipika krenuli smo u izradu priručnika zavičajne povijesti, projekt koji je također izuzetno bitan za našu zajednicu.“, istaknula je o radu Muzeja grada Pakraca ravnateljica Jelena Hihilk i dodala kako su izvršili manje geo-radarsko ispitivanje na jednom malom lokalitetu u užem centru Pakraca koje je pokazalo kako je taj lokalitet vrijedan te da će ga biti potrebno istražiti prije početka uređenja trga i središta grada. Uz pohvale gradskih vijećnika gradonačelnica Anamarija Blažević obećala je da će se podrška i potpora iz gradskog proračuna nastaviti i dalje te kako će u planiranju proračuna za 2017. godinu konačno predvidjeti dovoljno financijskih sredstava za plaću još jednog stručnog suradnika u Muzeju grada Pakraca u kojem je trenutno na plaći samo ravnateljica čime bi se otvorili više prostora za istraživačke djelatnosti.

Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015. godinu Poduzetničkog centra Pakrac direktorice Ivane Orban nije jednoglasno usvojen. Za glasovalo je 10 vijećnika dok su troje vijećnika iz SDP-a bila protiv (Krejči, Pavković, Dumančić) te dva suzdržana (Garača i Marin). Dragan Marin u ime kluba vijećnika SDP-a takvu odluku opravdao je time što prije sjednice Gradskog vijeća nije održana Skupština PCP-a koju je odlukom iz svibnja 2015. godine imenovao bivši gradonačelnik Davor Huška. Direktorica Ivana Orban ispričala se zbog propusta, ali da zbog kratkih vremenskih rokova u kojem je sjednica gradskog IMG 7958vijeća sazvana nisu se stigli pripremiti svi materijali za Skupštinu. Umjesto toga izvješća je potpisala gradonačelnica Pakraca kao da je sazvana Skupština jer se pri registru trgovačkih društava još uvijek vodi da PCP ima samo jednog člana Skupštine pa je takav postupak pravno valjan.

Poduzetnički centar Pakrac s 31.12.2015. imao je 20 djelatnika u sedam odijela, dok je u razvojnom odijelu zaposleno samo dvoje djelatnika koji se uz direktoricu bave glavnom djelatnosti PCP odnosnom pružanjem savjetodavne potpore lokalnim poduzetnicima u sastavljanju projekata za sudjelovanje u natječajima. Do listopada 2015. godine PCP je imao 8 odijela dok Hotel Pakrac kao privremeni odjel nije dan u zakup privatnom koncesionaru. Prihodi PCP-a na godišnjoj razini su pali za 3,4%, a financirao se 60% iz vlastitih prihoda, 24% iz namjenskih sredstava i 14% iz proračuna Grada Pakraca, a udio Grada Pakraca u prihodima povećao se uslijed pripajanja Pakračkog lista.

„Smatram kako je rad razvojnog odijela tijekom prošle godine bio poprilično smanjen što ste kroz izvješća mogli primijetiti. Uzrok toga najviše pripisujem stanju na nacionalnom nivou koji je preko otvorenih natječaja u velikoj mjeri bio neprilagođen uvjetima rada našim poduzetnicima u smislu zahtijevanih iznosa ulaganja, iznosa financiranja, vrste ulaganja i općenito što se naše projektne prijave stavljaju u isti kontekst s prijavama iz drugih područja.“, rekla je o djelatnosti razvojnog odijela PCP direktorica Ivana Orban i dodala kako je uočila kako gradska-sportska dvorana sa svojim prihodima koji dolaze od ugovora sa školama može ostvariti prihode koji bi pokrili njene troškove odnosno četiri postojeća zaposlena djelatnika i troškove održavanja. Stoga može preporučiti izdvajanje iz PCP i davanje upravljanja dvoranom Sportskoj zajednici Grada Pakraca, vjerojatno nakon 1. srpnja ove godine.

Otplata nenaplaćenih potraživanja PCP-a koje Grad Pakrac duguje PCP-u za poslove zaštite na radu i usluge Pakračkog lista dogovorena je i krenula je u siječnju ove godine u vidu 12 rata iznosa 30.000 kuna što znači da je ukupan dug Grada Pakraca 360.000 kuna, odgovorila je direktorica Orban na upit vijećnika Damira Špančića o visini potraživanja prema Gradu Pakracu. „Trebamo se svi dignuti na noge, prvenstveno struka, kako PCP ne bi imao problema za opstanak. Ne možemo zanemariti tri-četiri godine lošeg i pogrešnog izvještavanja gradskog vijeća o stanju PCP-a zahvaljujući isključivo jednoj osobi, pritom ne mislim na direktorice. Mi smo bili taocima tih neistina i to je rezultat ovoga na čega smo dospjeli. Ne IMG 7966želim nikoga prozivati, došli smo do toga zato jer je bila fiksacija jednog čovjeka, ali sada se svi zajedno moramo potruditi da privučemo poduzetnike koji će kandidirati projekte preko PCP-a.“, iznio je svoje viđenje nastale situacije u PCP-u vijećnik Špančić i zahvalio se direktorici Orban što je napisala iskreno izvješće koje je prezentirala.

Direktor pakračkog „Komunalca“ Zdravko Vostri tijekom podnošenja izvješća o gospodarenju komunalnim otpadom za 2015. godinu, morao je slušati prigovore i kritike. Miroslav Ivančić(HDZ) prenio je prigovore građana na neredovito pražnjenje spremnika za otpad i lampione po mjesnim grobljima te stanje na kod spremnika u naseljima. Također je istaknuo kako cijene moraju ostati na istoj razini kao dosad unatoč tome što je Grad Lipik osnovao LIPKOM kako bi preuzeo održavanje groblja na svome području. Mihajla Pavković(SDP) ponovila je svoj prigovor na izvješće koje je prekratko kao prošle godine na što se direktor Vostri oglušio te ponovno pripremio vrlo sažeto izvješće. Na ovaj se prigovor nadovezao i dr. Alen Dumančić(SDP) s konstatacijom kako ne bi Grad Lipik osnivao svoje komunalno poduzeće da je sve u redu i dodao kako direktor Vostri ne zna napisati jedno ozbiljno izvješće poput izvješća iz PCP-a, a da je ovo prezentirano smiješno. Morena Mandić Čolić(HDZ) upitala je zašto Komunalac ne pere spremnike za otpad dvaput godišnje kako je prije dvije godine odlučio Grad Pakrac da mora, a navela je kako se na pakračkom Jugu iz spremnika za papir koji se ne prazne redovito papir širi po dječjim igralištima. Direktor Vostri primjedbe vijećnika nije uvažio. „Imamo 30 zelenih otoka na kojima smo uredno izradili postolja. Vidim svakakve stvari na njima koje građani donose od kanti, gajbi pive… Za odvoz stakla imamo ugovor s tvrtkom iz Zagreba koji ga uredno odvoze jedanput mjesečno. Papir sami odvozimo otkupljivaču u Daruvar i trenutno time pokrivamo troškove, a ukoliko se poveća količina prikupljenog papira moći ćemo razmišljati o povećanju režima odvoza papira. Na pojedinim lokacijama kada ispraznimo spremnike za tri dana je već pun i tu ne možemo ništa učiniti.“, rekao je direktor Vostri, a za pranje kontejnera od stambenih zgrada rekao je kako je dužnost stanara kontejnere održavati odnosno stanari trebaju sami prati kontejnere. Vijećnica Morena Mandić-Čolić ponovila je kako ne razumije zašto je to dužnost stanara ako je odlukom doneseno da „Komunalac“ treba dvaput godišnje prati kontejnere. Direktor Vostri ipak je prihvatio prijedlog Miroslava Delača(HDZ) i obećao kako će Komunalac financirati nabavu prikladne kante za otpad na autobusnom stajalištu u Badljevini. Gradonačelnica Blažević komentirala je izvješće s riječima kako je vidljivo da ima prostora za napredak i poboljšanje u načinu gospodarenja otpadom i dodala kako treba dodatno poraditi na edukaciji građana kako ne bi ostavljali „krevete“ i drugi glomazni otpada na prostorima gdje se ne smije. Protiv izvješća pakračkog Komunalca glasale su Anita Skalnik i Morena Mandić-Čolić iz HDZ-a te četvero vijećnika SDP-a, a ostalih devet prihvatilo je izvješće.

Manjak prihoda u gradskoj blagajni iz prethodnih godina od gotovo 3,5 milijuna kuna u 2015. godini povećao se tako da je s 31. prosincem 2015. godine ostvaren manjak prihoda iznosio 4,42 milijuna kuna. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za prošlu godinu obrazložio je voditelj Odsjeka za gospodarstvo, proračun i financije Vinko Pečanić. „Manjak prihoda uvjetovan je prvenstveno sufinanciranjem projekata s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ministarstvima gdje su morali prikazati sve rashode za te projekte koji su ušli u troškove, a dio manjka rezultirao je povećanim povratom poreza na dohodak na kraju godine.“, IMG 7967rekao je Pečanić i dodao kako su obveze za sve kredite koji su bili podignuti prema njima isplaćene tako da je u 2015. godini isplaćeno ukupno oko 1,8 milijuna kuna glavnice te oko 30.000 kuna redovnih kamata.

Damir Špančić istaknuo kako se Grad Pakrac nalazi godinama u minusu od 3,5 do 5,5 milijuna kuna te poželio gradonačelnici uspjeha budući nasljeđuje velike probleme i dao prijedlog da se bruto godišnja plaća zamjenika gradonačelnika raspodijeli službenicima gradske uprave. „Barem da se u jednom dijelu, za 15 do 17%, vrate njihove plaće nazad jer su zaslužili to radeći za ovaj Grad dok je netko skupljao svoje političke bodove i napustio Grad s minusom od 4,42 milijuna kn.“, rekao je Špančić.

Sve prijedloge za javna priznanja Grada Pakraca gradski vijećnici usvojili su jednoglasno, osim prijedloga imenovanja generala pukovnika Đure Dečaka počasnim građaninom pri čemu jedan vijećnik ostao suzdržan. Ocjenjivački odbor za javna priznanja Grada Pakraca pripremio je još prijedlog da se „Pečat Grada Pakraca“ dodijeli profesoru Ivanu Hitiju iz Sračinca zbog njegovog sudjelovanja u spašavanju građe biblioteke Srpske Pravoslavne Crkve iz Vladikinog dvora tijekom siječnja 1992. godine, ali taj prijedlog Gradsko vijeće nije usvojilo. Protiv prijedloga glasalo je osam vijećnika iz HDZ-a i dvoje nezavisnih(Damir Špančić i Miroslav Vacek) dok su Peić(HDZ) i Mihajla Pavković(SDP) bili suzdržani, a za dodjelu priznanja glasali su Dragan Marin(SDP), Zoran Krejči(SDP) i Nikola Ivanović(DPS). Miroslav Ivančić u ime kluba vijećnika HDZ-a rekao kako je djelo Ivana Hitija pohvalno jer je sudjelovao u spašavanju dijela hrvatske kulturne baštine koja bi inače bila nepovratno izgubljena u ratnim vremenima, ali da zbog jedne izjave koju je Ivan Hiti dao u dokumentarnom filmu koji je prikazan na Zagreb Doxu oni ne mogu poduprijeti taj prijedlog. Damir Špančić također je istaknuo kako je učinio djelo koje treba pohvaliti, ali kako svaki vijećnik treba odlučiti prema vlastitoj savjesti jer bi o vjerodostojnosti sporne izjave Ivana Hitija mogli voditi dugotrajne rasprave.

Pred kraj sjednice usvojeno još nekoliko odluka među kojima i sklapanje sporazuma o prijateljstvu i suradnji s Općinom Postrekov iz Republike Češke.

Aktualni sat
Vezano za najavljeno uklanjanje ruševina od strane Grada proisteklih još iz rata, Željko Kiš (HDZ) upitao je gradonačelnicu kako će se Grad u tom slučaju naplatiti. "Jučer se krenulo s rušenjem pet kuća, riješit će ih se još nekoliko. Komunalni redar izdaje nalog, vlasnik potom može o svom trošku ukloniti ruševinu, a ukoliko to činimo mi putem treće strane, tada vršimo sudsku zabilježbu na nekretninu u našu korist.“

Dragan Marin (SDP) postavio je pitanje o deficitarnim zanimanjima u Srednjoj školi Pakrac i rješenje vidio u mogućem stipendiranje učenika za takva zanimanja, koje bi eventualno privuklo i učenike sa šireg područja. Gradonačelnica Blažević je najavila takvu mogućnost već od rujna, ali je i dodala da je u kontaktu i s ravnateljem i s poduzetnicima koje još jednom poziva da se jave u Gradsku upravu i kroz razgovor definiraju zanimanja i potrebe za određenim strukama.

Nezadovoljstvo zimskom službom izrazio je Neven Garača (SDP) kritiziravši da prometnice nisu bile kvalitetno očišćene na što mu je odgovoreno da su Vlastiti pogon Grada i kooperanti radili u okviru mogućnosti, ali i da neke njegove primjedbe trebaju ići na račun Hrvatskih cesta, no SDP-ov vijećnik ostao je pri stajalištu da Pakrac zaslužuje daleko efikasniju zimsku službu.

Zorana Krejčija (SDP) je zanimalo koji su to višemilijunski projekti Grada Pakraca koji idu prema EU. "Ima petnaest pripremljenih projekata s građevinskim dozvolama što znači da oni mogu sutra ići u realizaciju. To su projekti vodoopskrbe, izgradnje cesta i nogostupa, zbrinjavanje komunalnog otpada, rekonstrukcije građevina - što poslovnih, što stambenih…“, samo je dio detaljnog odgovora gradonačelnice. Krejči se interesirao i za najavljenu rekonstrukciju pakračkog trga te upitao hoće li Gradsko vijeće imati priliku još o tome raspravljati te treba li ovako veliki projekt uopće proći instituciju Vijeća. Ovdje se u raspravu uključila Marija Čar iz Gradske uprave rekavši da je idejni projekt definiran, da je bio moguć javni uvid i da se ovaj projekt tiče svih građana Pakraca, a ne samo vijećnika…

Mihajlu Pavković (SDP) su zanimale novonastale okolnosti u pakračkom Komunalcu uzrokovane osnivanjem lipičkog LIPKOM-a te izrazila zabrinutost mogućim povećanjem tereta na leđima građana Pakraca kroz moguće povećanje cijena usluga, što je Blažević odlučno demantirala kao i „crne pretpostavke“ o daljnjem cijepanju Voda Lipik i Pakrac Plina.

Nenada Peića (HDZ) zanimalo je kojim će se tempom postavljati nadstrešnice na autobusnim stajalištima, odnosno mogućnost sanacije nogostupa u Strossmayerovoj ulici. Nadstrešnice financiraju Hrvatske ceste pa i tempo postavljanja ovisi o njima, dok će Strossmayerova novo ruho poprimiti već u travnju kada će u suradnji Grada i Komunalca nogostup biti saniran.

Alen Dumančić (SDP) upitao je gradonačelnicu hoće li kao i njen prethodnik biti involvirana u zbivanja oko pakračke bolnice te da li je vidi kao samostalnu ili pak u sklopu požeške.

"Razmišljat ću u interesu građana Pakraca i interesu zaposlenika bolnice. Ukoliko bude pokazatelja da pakračka bolnice može biti samostalna ustanova – da, zalagat ću se da tako i bude. Napominjem, ne znam još kakva je situacija u pakračkoj bolnici i zato odgovaram s dozom opreza.“ Dumančića nije zadovoljio ovakav odgovor pa je naglasio obavezu da se takva mogućnost ne ispusti olako „jedno je pričati i skupljati političke poene, sada kad ste u poziciji, vrijeme je da preuzmete stvar u svoje ruke“, završio je rečenicom koja je uzburkala HDZ-ovu stranu vijećnika s koje su se jasno mogla čuti određena dobacivanja.

Sjednica je nastavljena u mirnijem tonu, Morena Mandić Čolić nezadovoljna stanjem dječjih igrališta u pred proljetno vrijeme upitala je jesu li u planu kakve aktivnosti po tom pitanju. Ništa više od uobičajenog ritma održavanja istih, rečeno je, što će biti dovoljno za sezonu igranja. Miroslava Delača (HDZ) zanimalo je postoji li mogućnost cjelodnevnog boravka u vrtiću u Badljevini s obzirom na broj polaznika pa je upućen u proceduru iskazivanja potrebnosti u javnoj ustanovi.

Damir Špančić nadovezao se na već postavljeno pitanje Zorana Krejčija o gradskom trgu i izrazio razočaranje što pitanje idejnog rješenja i provedbe neće biti na Gradskom vijeću, dok su neka puno banalnija bila predmetom rasprave ove institucije. Kao primjer je naveo nedavnu promjenu regulacije prometa preko Malog mosta te još jednom dobio potvrdu od Marije Čar da za takvo što ne postoji zakonska osnova, ali da takva obaveza postoji za regulaciju prometa pa samim tim ne vidi ništa sporno u ovom obraćanju nezavisnog vijećnika.

Tekst/foto: G. Vukić