Nedjelja, 13 Ožujak 2016 12:19

Svečana sjednica i dodjela nagrada grada najzaslužnijim pojedincima i kolektivima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽEN DAN GRADA POŽEGA I GRGUREVO U SPOMEN NA OSLOBOĐENJE OD OSMANLIJA -

POŽEGA - Cijelog tjedna trajale su brojne kulturne, sportske i društvene priredbe i događanja povodom obilježavanja Dana grada Požega i Grgureva koje Požega slavi u spomen na oslobođenje od osmanlijske vlasti. Ove godine proslava je bila posebno velika jer se održavala u subotu, te su Požegu pohodile brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske i inozemstva, a Požega je bila za svoj rođendan i posebno posjećena. U pješačkoj zoni održavala su se dva sajma, Sajam antikviteta i Sajam starih zanata, koji su bila posebna atrakcija. Na Trgu 123. brigade uz delegaciju grada Požege predvođenu gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i zamjenicima Mario Pilonom i Darkom Puljašićem brojne delegacije položile su vijence podno spomenika podinulim braniteljima iz Domovinskog rata. U Gradskom kazalištu održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti a otvorio ju je i goste pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić. On je istakao svoju opredijeljenost da se na sjednicama vijeća otvori svima mogućnost rasprave i predlaganja, te da neće poznavati samo stranačku opredijeljenost, nego dozvoliti dijalog. Održane su i 22 sjednice, od kojih dvije tematske, kada se trebalo više raspraviti o nekim značajnijim pitanjima.

- Pozivam sve vijećnike da se što intenzivnije uključe u proces predlaganja. Upravo takav obrazac ponašanja postao je standard. Nažalost u negativnoj politici pojedinci su iznimno aktivni, ali kad treba biti kreativan i predlagati onda znanje i neophodna kreativnost izostaje. Upravo takve stvari moramo mijenjati jer treba biti širi motiv od samog političkog – najavio je Smolčić, nakon čega su posjetitelji pogledali deset minutni film o svim projektima koji su provedeni u gradu Požegi.

Prepunu kazališnu dvoranu i brojne goste grada pozdravio je i prvi čovjek grada Požege, gradonačelnik Vedran Neferović koji je istakao brojne projekte koji su učinjeni prošle godine, posebno na razvoju infrastrukture i poboljšanja životnog standarda svih građana. No najavio je i ono što grad Požegu očekuje, a to su projekti teški 97 milijuna kuna, od kojih će se čak pet kapitalnih odraditi u 2016. godini. To su sve dugo čekani objekti, uređenja gradskih bazena, uređenja Trga sv. Terezije, izgradnje novog Dječjeg vrtića, uređenja gradskih ulica, izgradnja sportske dvorane uz gradsku osnovnu školu, reciklažno dvorište, nova industrijska zona, Poduzetnički inkubator i drugi. - U posljednjih godinu dana na području grada Požege i prigradskih naselja radilo se mnogo. Kroz brojne susrete s građanima, sastanke s predstavnicima Mjesnih odbora i obilaske prigradskih naselja, slušali smo potrebe naših sugrađana i radili na rješavanju njihovih problema. Unatrag tri godine pristupilo se i definiranju prostora za poduzetništvo i stvaranje uvjeta za razvoj poduzetništva i lokalne gospodarstvenike koji žele proširiti svoju djelatnost ili za nove poduzetnike, koji bi željeli pokrenuti posao u našem gradu i zapošljavati ljude. Bez obzira na težinu i na sve prepreke na koje nailazimo na putu realizacije projekata, njihova provedba nužna je za podizanje kvalitete života u gradu Požegi – istakao je Neferović te svim sugrađankama i sugrađanima čestitao Dan Grada Požege i Grgurevo te najavio da će ova godina biti iznimno značajna godina za grad Požegu. Najavio je i iznalaženje rješenje za uređenja glavnog požeškog trga, Trga Sv. Trojstva kako bi se centralni parkirališni prostor izmjestio sa središnje plohe. - Želimo dobiti konačno rješenje poštujući povijesnu tradiciju i izgled uže gradske jezgre, pokušat ćemo gradsku tržnicu zadržati u samom centru grada gdje je ona oduvijek i bila te je u tijeku izrada projektnog zadatka koji će biti osnova za raspisivanje arhitektonskog i urbanističkog uređenja plohe trga.

- Protekla godina nije bila lagana. Zbog Vladine odluke o novoj raspodjeli poreza na dohodak, ostali smo bez više od 4 milijuna kuna u proračunu. Ta pogrešna odluka Vlade koštala je naše sugrađane dugo iščekivanog asfalta u nekim ulicama, u koje je taj novac mogao i trebao biti utrošen. Vjerujem kako će nova Vlada raditi na pružanju boljih uvjeta za provedbu aktivnosti kojima je cilj planiranje, provedba i vrednovanje programa namijenjenih razvoju jedinica lokalne samouprave, poticanje razvoja prekogranične suradnje, kao i priprema dokumenata te projekata za korištenje sredstava fondova Europske unije. Od dolaska 2013. godine do danas, odradili smo pripreme te spremili dokumentaciju za mnogo iznimno važnih projekata u gradu koji su do sada bili zapostavljeni i čije se rješavanje odgađalo ili zanemarivalo godinama. Primjerice, još 2002. godine pokrenuto je pitanje uređenja Gradskog muzeja u Požegi. Gotovo 13 godina kasnije, dočekao nas je neriješeni problem zgrade Gradskog muzeja koja propada, suvlasnički odnosi nisu bili riješeni, a nije postojao ni natječaj za prijavu projekta obnove. No, strpljenjem, snažnom voljom i željom za kompromisom, uspjeli smo doći do rješenja ovog dugogodišnjeg problema. Grad Požega postigao je dogovor sa suvlasnikom ove vrijedne kulturne baštine te napokon obnova zgrade Gradskoga muzeja, ustanove koja od svoga osnutka radi na očuvanju kulturne baštine Požege i Požeštine, napokon može početi – istakao je gradonačelnik Neferović.

Sve nazočne pozdravio je Željko Turk, predsjednika Udruge gradova i gradonačelnik Grada Zaprešića, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Ante Sanader i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske župan Alojz Tomašević.

Svečanost je posebno izdigao i potpisani Sporazum o bratimljenju gradova Crikvenice i Požege, koji su potpisali gradonačelnici Damir Rukavina i Vedran Neferović.

Svečana sjednica uvijek je prilika i za dodjelu javnih i gradskih priznanja i godišnjih nagrada, a laureati su ove godine bili: kolektivne nagrade grada Požega dobili su, Opća županijska bolnica Požega, Tvrtka „Elpos“ d.o.o. Požega, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Požega, Nogometni klub „Slavonija“ Požega.

Godišnje nagrade pojedinaca grada Požege dobili su, Mirko Ćaćić, Dragutin Mihelčić, Peter Logar i posthumno novinarka Verica Rebrina. Povelju humanosti dobila je Katolička osnovna škola. Nagradu za životno djelo ove godine dobili su Tomislav Wittenberg i Vladimir Vugrinec. U ime nagrađenih zahvalio se legendarni profesor fizike Vladimir Vugrinec Bajo.

Nakon završetka sjednice na Trgu sv. Trojstva članovi povijesnih postrojbi ispucali su počasni pucanj iz svih vrsta oružja, pištolja, pistola, kubura, pušaka, mužara i topova.

Tekst/foto: Vladimir Protić