Srijeda, 17 Lipanj 2015 09:15

Rebalansom povećavaju prihod za 32,7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

13. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 HOĆE LI PORTRET ŽUPANA BAGARIĆA KOJEM SE TRENUTNO SUDI ZA IZVLAČENJE 30 MILIJUNA KUNA IZ ŽUPANIJE I DALJE UKRAŠAVATI VIJEĆNICU?

 POŽEGA – Kao da je sparno i vruće vrijeme utjecalo i na vijećnike pa su na aktualnom satu postavili rekordno malo pitanja, sve IMG 2164skupa samo 7 minuta s odgovorima. Tako se odmah krenulo sa sjednicom, na kojoj je nekoliko točaka dnevnog reda ipak izazvalo dosta diskusija i komentara, a vijećnici su u nekoliko točaka i glasali jedinstveno.

 Usvojen je Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna županije za 2014. godinu koji je po planu bio 89 milijuna kuna, no nakon jednog rebalansa izvršenje je bilo gotovo 85 milijuna kuna. Rashodi su također bili manji nego planirani a izvršenje rashoda je bilo 79,3 milijuna kuna te je višak iznosio 5,6 milijuna kuna. Kako je iz prethodnih godina naslijeđen manjak u proračunu, on je nešto smanjen u 2014. godini i sada iznosi 8,1 milijun kuna proračunskog manjka, koji će se u slijedećim godinama nadoknađivati u cijelosti ili djelomično iz prihoda ili putem smanjenja rashoda.

 Jednoglasno su svi vijećnici podržali i prijedlog 1. izmjene Proračuna županije za 2015. godinu, koji je u nekim točkama imao manja smanjenja, posebno zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak kojega se očekuje manja naplata oko 3,3 milijuna kuna, a u nekim stavkama povećanje. No ukupni Proračun nije zbog toga smanjivan, nego čak povećan za ukupno 32,7 milijuna kuna, a povećanje se uglavnom odnosi na dobivanje projekta kojega financira EU u iznosu 30,45 milijuna kuna u ovoj godini. U sklopu Programa ruralnog razvoja RH raspisan je natječaj za razminiranje poljoprivrednih površina prema idejnom projektu Hrvatskog centra za razminiranje. IMG 2165Požeško-slavonska županije se prijavila i podnijela zahtjev za razminiranje preostalih 3.732.385 m2, a po procjeni vrijednost projekta je 30,45 milijuna kuna, od čega Europski poljoprivredni fond daje 85% sredstava a RH 15% sredstava.

 Usvojen je i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana ŽUC-a koji je imao ukupne prihode od 26 milijuna kuna a rashode od 21,2 milijuna kuna, te je ostvario višak prihoda od 4,8 milijuna kuna, što s viškom prihoda iz 2013. godine koji je prenesen i daje raspoloživa sredstva u 2015. godini veća za 11,8 milijuna kuna.

No slijedeća odluka donijela je dosta diskusije, a ticala se ponovno ŽUC-a i odluke Upravnog vijeća ŽUC-a da se pošto je županija temeljem sporazuma s vjerovnicima ŽUC-a ukupno isplatila 12,6 milijuna kuna dok je trajao stečajni postupak, ta sredstva sada vrate s računa ŽUC-a. Kako je ŽUC već vratio 3 milijuna kuna u proteklom razdoblju, ostaje mu u četiri godine vratiti još 9,8 milijuna kuna. Po obrazloženju župana Alojza Tomaševića, a posebno vijećnika Franje Lucića sada je vidljivo da je odluka u bacanju u stečaj ŽUC-a bila pogrešna. Tu pogrešku je učinio tadašnji župan Zdravko Ronko, iako je i tada, kaže Franjo Lucić uvjeravao da je ta odluka pogrešna, jer ŽUC ima daleko veće IMG 2167izvorne prihode nego županija i sam se mogao izvući iz problema u kojima je tada bio. Lucić je bio oštar i u ocjenama da upravo predsjednik SDP-a Zdravko Ronko i danas šteti cijeloj županiji, te općinama i gradovima stalno zaustavljajući projekte koje imaju, te da na taj način radi protiv ove županije.

 Dosta bure izazvalo je i pitanje županu pod istom točkom dnevnog reda, upućeno od vijećnika HDSSB-a Markovića, hoće li župan, pošto je u Osijeku krenulo suđenje bivšem županu Anti Bagariću i vlasniku Kamen Ingrada Vladi Zecu po optužnici da su oštetili Požeško-slavonsku županiju za 30 milijuna kuna, po pravomoćnoj presudi skinuti portret Ante Bagarića koji kao najveći stoji u županijskoj vijećnici. Nije se župan Tomašević izjasnio da li će skinuti sliku Bagarića ili neće, nego ostavio da to pitanje ostane dok se ne dobije pravomoćna presuda.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anto Bagarić i Vlado Zec izvukli milijune iz županije
Potvrđena je optužnica po kojoj su bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić i tadašnji vlasnik Kamen Ingrada Vlado Zec optuženi za izvlačenje milijuna kuna iz županijske blagajne, a samo po prvoj točki optužnice taj iznos je 30 milijuna kuna.
Kako stoji u optužnici Anto Bagarić, je na ideju Vlade Zeca potpisivao bez znanja Poglavarstva županije i izdavao mjenice Požeško-slavonske županije bez ikakve poslovne osnove. Treće optužena Đurđica Zec je eskontirala te mjenice i njima plaćala kredite Kamen Ingrada, isplaćivala plaće i IMG 2174dugove kod banaka. U tijeku četiri godine od 2001. do 2005. ispisano je mjenica za 30 milijuna kuna. Suđenje u tom postupku vodi se pred Županijskim sudom u Osijeku.

-----------------------------------------------------------

 U nastavku sjednice donijete su Odluke da će se Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije obilježavati 17. rujna, na dan pada požeške kasarne 17. rujna 1991. godine. Prijedlog je došao ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a o značaju toga datuma za dalji tijek Domovinskog rata u našim krajevima govorio je župan Tomašević. Da li su se i predstavnici braniteljskih udruga s pakračko-lipičkog kraja s tim suglasili, pitao je SDP-ov vijećnik Krejči, pošto nije imao saznanja da su o tome raspravljali u tamošnjim braniteljskim udrugama.

 Izvješće o stanju zaštite i spašavanja na području županije podnio je zamjenik župana Jakopović, kao i smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području županije za 2015. godinu što su vijećnici i usvojili, kao i prijedlog Društvenog ugovora o osnivanju trgovačkog društva „Slavonska mreža“ u čije osnivanje zajedno s Sveučilištem J.J. Strossmayera iz Osijeka idu i svih pet slavonski županija s jednakim udjelom od 8% svaka. Tvrtka bi se bavila razvojem i izgradnjom optičke telekomunikacijske mreže i širokopojasnog interneta za 50% stanovništva regije.

Tekst/foto: Vladimir Protić