Četvrtak, 11 Lipanj 2015 13:45

Umjesto na moru učenici ostali u Jakšiću

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SEZONA UČENIČKIH EKSKURZIJA – NESAVJESNE TURISTIČKE AGENCIJE PONOVNO VARAJU -

VIŠEDNEVNO VESELJE UČENICIMA DVA SEDMA RAZREDA JUTRO DONIJELO NEVJERICU I PLAČ

JAKŠIĆ – Da neće od njihovog izleta biti ništa shvatili su učenici 7. a i b. razreda OŠ „Mladost“ Jakšić, ukupno 32 učenika kada su dva sata čekali autobus koji ih je trebao odvesti na dugo očekivanu ekskurziju na more, na otok Krk u Bašku. Višednevno veselje jutros nam je donijelo nevjeru i plač, kažu nekolicina učenika koja je ostala sa svojim torbama i kasnije, nadajući se da će možda doći do nekog pozitivnog rješenja. Za sve je kriva Putnička agencija „Express-tours“ iz Čakovca koja jutros nije poslala autobus po učenike, a kako su u školi kasnije saznali kontaktirajući s destinacijom u Baškoj, niti rezervirala, niti uplatila njihov boravak.

Sve je počelo još prošle godine kada se nakon dogovora o izletu dva Ankica Eđeda Marijana Benić Tomica Kudrićsedma razreda raspisao natječaj za najpovoljniju ponudu za učenički višednevni izlet. - Javile su se tri agencije po javnom pozivu i odabrana je agencija Express-tours iz Čakovca. Bili su najpovoljniji, a roditelji i razrednici su u povjerenstvu koje se složilo s tom ponudom. Kako se približavao dan odlaska sve smo teže komunicirali s agencijom, malo smo stvari znali, a jutros od pol 8 djeca su čekala autobus. Sada kasnije smo doznali da ima još škola koje su tako izigrane, iz Rijeke i dvije škole iz Međimurja, a djelatnica iz agencije danas se javila ne telefon i rekla da je vlasnik otišao iz Hrvatske i da više ne mogu ništa napraviti – kaže ravnatelj škole Boško Obradović.

Pravilnik ministarstva o provođenju višednevnih izleta i izvan učioničke nastave traži da se za korištenje agencijskih usluga treba raspisivati natječaj i odabrati najpovoljniju agenciju. Od tri prispjele ponude izabrana je čakovačka agencija jer je bila 200 kuna povoljnija po učeniku. – Izabrana je ona ponuda za koju je povjerenstvo smatralo da je najpovoljnija, a ova je bila jeftinija od ostalih. Roditelji su se usaglasili da se izabere ta agencija – Boško Obradovićdodaje ravnatelj Obradović.

- Prije dvije godine jedan naš razred je putovao s tom agencijom, nije bilo nikakvih problema i nije bilo razloga da sumnjamo. Čak su nam rekli da će djecu pokupiti po selima – kaže razrednica 7. a razreda Marijana Benić, učiteljica hrvatskog jezika koja je također ostala u školi s putnim torbama očekujući pozitivni rasplet školskog izleta. Ankica Eđeda, pedagog škole također pita da li oni onda moraju do zadnjeg trenutka provjeravati dali je agencija blokirana, dali ih na odredištu čekaju, jer zbog toga škole i uzimaju agencija za te poslove jer je tako i propisano.

Da je sve bila unaprijed smišljena prijevara, saznali su kada su jutros htjeli vidjeti s odmaralištem u kojemu su trebali boraviti, možda odgoditi dolazak za sutra, da nema nikakvih rezervacija za školu iz Jakšića, te da nikada nisu niti čuli za eventualni njihov boravak. – Sve smo započeli još u prosincu da bi olakšali roditeljima plaćanje u ratama. Roditelji su i pravili svako ponaosob ugovor s agencijom na prezime djeteta i sami plaćali rate. Neki su već uplatili sve, neki imaju još poneku ratu – kaže razrednica 7. b razreda Tomica Kudrić, učiteljica glazbene kulture.

U međuvremenu su dobili i e-mail iz agencije u kojemu djelatnice koje rade u agenciji obavještavaju: - Od početka ovog tjedna, voditelj agencije g. Tihomir Kokolek je otišao u nama nepoznatom pravcu. Budući da je u tijeku poslovna sezona, naše učestale pozive, a vezano uz poslovanje agencije, izbjegavao je odgovor na pitanje kada se vraća i gdje je, da bi se naposljetku u nekoliko navrata javljala govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku. Slijedom toga podnijeta je prijava MUP-u Međimurske županije, Policijska postaja Čakovec.

Također, vezano uz daljnje poslovanje agencije, priopćavamo da su računi putničke agencije u blokadi. Budući da mi, djelatnici nemamo nikakve ovlasti za odlučivanje, potpisivanje ili poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih uz poslovanje agencije, a u odsutnosti voditelja agencije, jedino što možemo učiniti jest savjetovati oštećene u svezi potraživanja, a koja su zagarantirana potpisanim ugovorom o putovanju“.
Kako je svaki roditelj potpisivao ugovor za svoje dijete, tako će sada trebati i 32 tužbe za upitni povrat novca, jer je agencija blokirana. Postavlja se pitanje, posebno ponukani već nemilim događanjima s sličnom agencijom iz Virovitice kada su također prevareni desetci razreda i škola, zašto ministarstvo određuje tim pravilnikom takav način rada, zašto ne provjeri putničke agencije i izda im licencu da mogu tek uz položene garancije organizirati izlete za škole, i zašto škole ne potpisuju ugovore za izlete u ime svojih razreda jer se sada svi roditelji moraju sudovati u ostvarivanju svojih prava. Neki možda neće imati niti za sastavljanje tužbe, odvjetnika i sudske takse i tako će se vlasnik evidencije još izvući da i nije prevario toliko puno ljudi.

Kakvo rješenje sada mogu očekivati ova djeca, već na početku svoga života prevarena. Ravnatelj Obradović kaže da će pokušati na početku slijedeće školske godine u rujnu organizirati izlet za djecu, uz pomoć škole, općine, sponzora, ali svakako pomoći da djeca odu na taj dugo očekivani izlet i ne žive s gorčinom da netko svjesno vara i djecu.

Tekst/foto: Vladimir Protić