Utorak, 15 Srpanj 2014 16:28

Za dovršenje dječjeg vrtića od države ni kune

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA JAKŠIĆ PROVODI DVA PROJEKTA IZ IPARDA  -

JAKŠIĆ – Rijetko koja jedinica lokalne samouprave na području Požeštine se može pohvaliti da su joj odobrena dva kapitalna projekta razvoja infrastrukture iz IPARD programa, kao što je to općina Jakšić. – Radi se o izgradnji kanalizacijske mreže naselja Treštanovci, koja je dugačka 3.250 metara, a spaja kanalizaciju ovog mjesta s kanalizacijskim sustavom mjesta Eminovci i na biopročistač. Kanalizacija je kombinacija gravitacijskog i tlačnog sustava s jednom precrpnom stanicom. Iako je projekt imao procijenjenu vrijednost od 5,4 milijuna kuna s PRV-om, u javnoj nabavi postignuta je povoljnija cijena izvedbe od 2,9 milijuna kuna, a pošto se program financira iz EU programa ne plaća se niti PDV na radove. Radovi su u punom jeku a izvodi ih najpovoljniji ponuđač, Brodska posavina d.d. – kaže zadovoljni načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, koji dodaje da će se i za svih 112 domaćinstava u Treštanovcima izgraditi i priključak na kanalizaciju.
načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević svakodnevno obilazi radove na izgradnji Kanalizacije u naselju TreštanovciDrugi projekt je izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića koji osigurava prilaz dječjem vrtiću koji je u izgradnji. Iako će ulica u dužini 150 metara dobiti i asfalt širine 6 m, oborinsku odvodnju, nogostup širine 1,60 m, uređenih 26 parkirališnih mjesta te dva za osobe s invaliditetom, sve u vrijednosti 472 tisuće kuna, bit će znatno ranije u funkciji nego sam dječji vrtić koji je bio planiran do obilježavanja Dana općine Jakšić početkom prosinca. – Dječji vrtić je izgrađen, od ukupne vrijednosti 5, 72 milijuna kuna dio sada je završeno radova za 3,2 milijuna kuna, od kojih je općina sudjelovala s pola iznosa a pola Ministarstvo regionalnog razvoja. Ove godine unatoč brojnim obećanima od države za vrtić nismo dobili niti jednu kunu, a općina Jakšić s malim proračunom ne može iznijeti sama tu investiciju. Radove nećemo prekidati, pa ćemo tražiti od Općinskog vijeća da odobri i kreditno zaduženje kako bi se ova kapitalna investicija završila, jer to puno znači za našu općinu iz koje do 40-ero djece svakodnevno pohađa dječje vrtiće u Požegi. I za djecu i roditelje to je problem, a općina svakako sufinancira cijenu požeških vrtića, što bi sada usmjerila u svoj vrtić – kaže načelnik Kovačević, koji kaže da će po nezna koji puta ići kod ministra Grčića na razgovor da se odobri dio sredstava i vrtić u potpunosti završi.
Općina je ovih dana dobila i Odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o odobrenju neposrednog sufinanciranja Programa povećane energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u vrijednosti 996 tisuća kuna. Još deset posto sredstava odobrit će općina, a ostatak sami investitori koji se budu odlučili poboljšati energetsku učinkovitost svojih kuća. Kovačević očekuje da će se kroz ovaj program riješiti najmanje 30-tak kuća.