Četvrtak, 17 Srpanj 2014 11:11

Smanjena spomenička renta za poduzetnike početnike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA  -

POŽEGA – Posljednja sjednica Gradskog vijeća prije odlaska na godišnji odmor gradske uprave i vijećnika donijela je 15-tak točaka dnevnog reda. Prijedlog izmjene i dopune Proračuna grada Požege iznio je gradonačelnik Vedran Neferović te upoznao vijećnike da se proračun dobro puni, a da su izdaci povećani za 4,4%. IMG 3344No povećan je i na prihodovnoj strani i to veće komunalne doprinose, za 1,5 milijuna kuna koji su odobreni od Ministarstva regionalnog razvoja i sredstava Hrvatskog olimpijskog odbora za rasvjetu na Sportsko-rekreacionom centru, te je proračun grada Požege sada 80,2 milijuna kuna. Predsjednik kluba HDZ-a Ante Šolić koji je i prošli mandat bio vijećnik, iskazao je zadovoljstvo što se prvi puta rebalans proračuna radi zbog viška prihoda, što je dokaz da ova mlada ekipa dobro vodi grad.
Na prijedlog predsjednika vijeća Nine Smolčića donijete su i Odluke o promjeni iznosa spomeničke rente, tako će gospodarstvenici, koji su i obveznici plaćanja spomeničke rente, a svrstani su u djelatnost financijskih institucija, banke, mjenjačnice, osiguravajuća društva, kladionice, telekomunikacijske tvrtke, pošte, prodavaonice automobila, ljekarne, bilježnici, distribucija električne energije, IMG 3357predstavništva, javni bilježnici, od sada plaćati spomeničku rentu u iznosu od 5 kuna po kvadratnom metru poslovnog prostora. Sve ostale djelatnosti plaćat će 3 kune po metru kvadratnom. Novost je da se gospodarstvenici početnici u prvoj godini poslovanja oslobađaju od spomeničke rente, a u drugoj godini poslovanja plaćaju 50% iznosa za spomeničku rentu. Prošle godine od spomeničke rente prikupilo se u proračunu 546 tisuća kuna, a utrošena su za uređenje pročelja Glazbene škole i Gradske knjižnice i čitaonice, te za uređenje pročelja zgrada u obliku pomoći građanima koji su uređivali svoje zgrade.
Požega će dobiti i drugo reciklažno dvorište
Veliku diskusija i niz proturječnih pitanja oporbe izazvala je Odluka o prodaji zemljišta u vlasništvu grada Požege, tvrtki Komunalac Požega d.o.o., koja ima obvezu na tom zemljištu izgraditi reciklažno dvorište u koje bi građani i tvrtke dovozili otpad iz svojih kuća ili proizvodnih pogona, koji se može odvajati i reciklirati. Reciklažno dvorište bit će izgrađeno u Industrijskoj ulici, a oporbi je bila prijeporna cijena od 3 milijuna kuna za to zemljište. IMG 3350Temelji takvoj odluci već su davno udareni i nekoliko godina prije kada se prihvaćao prostorni plan i kada je još Tekija kao jedinstvena komunalna tvrtka donijela odluke o zbrinjavanju otpada po novim odredbama usklađujući se i prije ulaska u EU. Inače gradnju reciklažnog dvorišta financira sa 80% Fond za zaštitu okoliša, a upravo zemljište će biti ulog od 20% koji je obvezna uložiti lokalna samouprava i komunalna tvrtka koja će voditi poslove reciklaže otpada.
Već ovih dana građanima i lokalnoj zajednici dolazi obveza odvojenog prikupljanja otpada, pa tako i obveza razvrstavanja, ali i građanima omogućavanje da taj otpad sami razdvajaju i dovoze u reciklažno dvorište.
Sa uglavnom pet glasova protiv vijećnica iz redova SDP-a donijete su i odluke Prijedloga programa o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, javnih potreba u sportu, kulturi, socijalnoj skrbi i turizmu grada Požege.