Nedjelja, 13 Srpanj 2014 12:34

Gradovi kandidati za prvi Veteranski centar u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZASLANSTVO MINISTARSTVA BRANITELJA POSJETILO LIPIK I PAKRAC  -

LIPIK / PAKRAC – Lipik i Pakrac imaju velike izglede da se u njima uredi a potom i izgradi prvi Veteranski centar u Hrvatskoj. To potvrđuje i prošlotjedni posjet izaslanstva Ministarstva branitelja, Line Lene Soukup i Josipa Dodića a potom i zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ, Pakracu i Lipiku. - Kako nam je rečeno u razgovoru interes je iskazalo više od trideset mjesta u Hrvatskoj a u najuži izbor ušli su Pakrac, Lipik, Nova Gradiška, Slav.Brod i Saborsko. Naš prijedlog je da se centar gradi na prostoru kraj bolnice no, zemljište nije u vlasništvu Grada Pakraca nego bolnice i na nama je da to pitanje riješimo. Dogovoreno je da im do rujna javimo što smo po tom pitanju napravili – kazao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.
Ideja o Veteranskom centru stara je oko dvije godine a zamjenica Nađ je u Pakracu već boravila u studenom prošle godine. Cilj ovakve ustanove je osiguranje skrbi o braniteljima i članovima njihovih obitelji kroz trajni, privremeni i dnevni boravak, obrazovanje braniteljske populacije i njihove djece, savjetodavni rad i sve druge aktivnosti koje bi prevenirale socijalnu isključivost ove populacije. Pakračani su uvjereni kako za ovaj pilot projekt imaju velike izglede zbog više razloga pa tako navode činjenicu kako je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu 1. ožujka 1991. godine, na pakračkom području živi brojna braniteljska populacija a u blizini budućeg centra se nalazi bolnica i dom zdravlja, sportsko rekreacijski centar i drugi sadržaji.
Grad Lipik također želi Veteranski centar pa je predložio da se u tu svrhu iskoristi hotel "Lipa" koji je u sastavu ZRC-a. - Hotel bi se odmah mogao koristiti i to bi, kako smo mi zamislili, bila prva faza projekta. U drugoj fazi izgradio bi se novi objekt na mjestu gdje je bilo prognaničko naselje Topolik. Prihvate li ovu ideju u ministarstvu, a čini se da će tako biti, Veteranski centar u svojoj početnoj fazi mogao bi početi s radom u listopadu, za Dan grada Lipika – kazao je gradonačelnik Vinko Kasana. Da li će se lipički prijedlog ostvariti, ovisit će u mnogome i o daljnjem tijeku stečajnog postupka u ZRC-u. Naime, u kolovozu će se ZRC naći na javnoj dražbi s tim da će se posebno prodavati hotel "Lipa" a posebno ostali objekti. - Postoji mogućnost da se javi investitor koji će željeti ZRC u cjelini i tada prva varijanta s hotelom "Lipa" otpada no, mi onda ostajemo pri drugoj fazi, odnosno gradnji objekta na mjestu Topolika – dodao je gradonačelnik Kasana.