Četvrtak, 10 Srpanj 2014 12:31

Ponovno usvojena Odluka o osnivanju Srednje škole Pleternica

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

8. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA – Većinom glasova na 8. sjednici Županijske skupštine požeško-slavonske županije vijećnici su donijeli Odluku o osnivanju Srednje škole Pleternica. Iako je Odluka donesena na protekloj sjednici, zbog nekih primjedbi na Akt osnivanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bilo je IMG 3256potrebno izmijeniti sporne članke i donijeti ponovnu Odluku. Srednja škola Pleternica učenike će obrazovati kroz opća i strukovna obrtnička zanimanja, posebno trenutno deficitarna, kuhari, konobari i dr.

Većinom glasova uz suzdržane ruke vijećnika HDSSB usvojena su izvješća o provedbi Županijske razvojne strategije i izvješće o obavljenoj reviziji poslovanja županije za 2013. godinu. Najveća primjedba o većoj sumi isplaćenih plaća od dozvoljenih 20% od proračuna u ovoj godini Županija postupno otklanja, prvo smanjenjem iznosa plaća za 10%, te odlaskom nekoliko zaposlenika s proračunskih sredstava. Iz nalaza revizije saznali smo da je Požeško-slavonske županija za 2013. godinu imala ukupan manjak prihoda i primitaka za pokriće u iznosu od 11,43 milijuna kuna, a dospjele obveze su iznosile iznose 31.6 milijuna kuna.
Vijećnici su podržali i Odluku o osnivanju Savjeta mladih Požeško-slavonske IMG 3262županije.

Vijećnička pitanja

Na uvijek zanimljivom aktualnom satu vijećnike su zanimala brojne stvari. Zdenka Mautnera zanima što je delegacija koja je išla sa upravom Spin Valisa u Austriju vidjela po pitanju obnovljivih izvora energije i što se sada na tom pitanju radi. – Evo upravo ovih dana Spin Valis je krenuo sa investicijom i razvojem kogeneracijskog sustava za proizvodnju električne energije, ali i toplinske energije. Županija daje punu potporu tom projektu, a posebno u onom dijelu korištenja toplinske energije, gdje će županija upravo kod ustanova gdje je ona osnivač, škole, bolnica, potaći pitanje korištenja tog izvora energije. Tu bi bila i vojarna. Za to bi trebala izgradnja novog toplovoda prema tim korisnicima, ali i prema većem broju stanovnika u Babinom Viru. Bitno je i to da su to obnovljivi izvori energije i siguran sam da će to biti novi zamašnjak za razvoj gospodarstva i dizanje standarda – odgovorio je župan Alojz Tomašević.

Andriju Mitrovića zanimalo je u kojoj je fazi uređenje akumulacije Kuštravac, iz IMG 3264koje se planira navodnjavanje. – Izmuljenje akumulacije Kuštravac je u tijeku, tu se radi oko 96 tisuća kubika mulja, što je jedna trećina te akumulacije. Na žalost u ovoj godini neće biti moguće korištenje, jer će radovi biti završeni za mjesec i pol dana, a onda treba dosta padavina da se akumulacija ponovno napuni. Sustav za navodnjavanje je tamo gotov, dobivena uporabna dozvola i moći će se navodnjavati 380 ha. Sustav će slijedeće godine biti u punoj funkciji – odgovorio je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.
Mario Seleši i Slavko Čakalić pitali su do kuda se došlo s projektom vodozahvata Šumetlica i kakvo je stanje s vodoopskrbom. – To je izuzetno važan projekt za županiju a posebno projekt za područje Pakraca i Lipika. Na žalost došlo je do zastoja investicije, a do sada je uloženo preko 18 milijuna kuna. Sada je bojazan da prekid radova ne ugrozi građevinsku dozvolu, no mi ćemo već ovog ljeta nastaviti s nekim radovima da dozvola ostane važeća. Idemo i na razgovor u Hrvatske vode gdje ćemo tražiti da se projekt nastavi, a potporu smo prošli mjesec dobili i od predsjednika RH Ive Josipovića,m jer to je prevažan projekt da bi se sada zaustavio – odgovorio je župan Alojz Tomašević.

Stjepana Vardića zanimalo je da li ići gradnja nogostupa od Kutjeva do KTC-a u industrijskoj zoni. – Grad Kutjevo je bio zaustavljen u razvoju, blokade su IMG 3261prijetile gradu. Sada se u Kutjevu nastavljaju svi radovi, izgradnja kanalizacije Bektež, obilaznice Vetovo, te i ove jeseni ide gradnja nogostupa prema KTC-u. Dogovorili smo to i s vlasnikom KTC-a jer je prijetilo gašenje centra u Kutjevu. Dogovorili smo i ostanak KTC-a kao privrednog subjekta – odgovorio je župan Alojz Tomašević, te izvjestio vijećnike da ide i projekt obnove Osnovne škole u Čaglinu. – Dobili smo suglasnost Ministarstva regionalnog razvoja i potpisan je ugovor o investiciji od 250 tisuća kuna. Trenutno je javni natječaj u tijeku, a uredit će se interijer škole a pogotovo sanitarni čvorovi koji nisu zadovoljavali minimalne uvjete. Time ćemo i Čaglinsku školu podići na višu razinu.

Antonija Jozić postavila je pitanje o štetama u poplavama, te planovima za uređenje vodotoka. Na vodotocima samo na Pleterničkom području poslani su troškovnici za sanaciju od 3,8 milijuna kuna no Hrvatske vode su ih vratile uz obrazloženje da nema novca. Pitala je i kojoj je fazi akumulacija Kamenska koja bi ubuduće spriječila sve poplave i nastanak ovih velikih šteta. – Problem je kompletan tok rijeke Orljave i pritoka koje prave ogromne štete. Akumulacija Kamenska ima u planu varijantu za 10 milijuna kubika vode i 40 milijuna kubika vode, a iznos za gradnju od 25 milijuna kuna je daleko manji nego štete od poplava koje su sada preko 83 milijuna kuna. Znači samo jednim dijelom od šteta možemo izgraditi tu akumulaciju i uštedjeti. Vjerujem da ćemo uz pomoć Hrvatskih voda i Europskih fondova izgraditi tu akumulaciju – rekao je župan Tomašević.

Zorana Krejči zanimalo je da li se može povećati brzina vožnje cestom Pakrac – Požega, posebno u naseljima koja nemaju ili imaju samo pet stanovnika, a ograničenje je 50 km na sat, dok je primjerice na području Daruvara kroz takav tip naselja brzina 70, ili 80 km. Ovo je presporo za stanovnike Pakraca koji zbog posla moraju često u Požegu. Župan Tomašević obećao je provjeriti kod Policijske uprave da li ima kakvih zapreka da se podigne brzina kretanja u tim naseljima, posebno što će se cesta ove jeseni modernizirati.

Franju Odobašića pak zanimalo je može li županija i jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi pomoći oko osiguravanja sredstava da se seljacima pomogne oko plaćanja troškova skladištenja žitarica, da ih ne moraju prodavati sada u vrijeme ovako niskih cijena za žito. Troškovi skladištenja mnoge opterećuju pa su prisiljeni odmah prodati žito. Dobio je odgovor da će se i taj problem probati riješiti.