Srijeda, 09 Srpanj 2014 14:55

Dogovor oko problema bivšeg odmarališta na Zvečevu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DELEGACIJA GRUPE „KONČAR“ U POSJETI POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI  -

POŽEGA – Požeško-slavonsku županiju posjetila je delegacija Grupe Končar na čelu s predsjednikom uprave Darinkom Bagom. Svoju županiju s njenim potencijalima i planovima gostima je prezentirao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, sa svojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom. Osim što su na područje županije donijeli vrijednu donaciju za stradale u poplavama, županiju su posjetili u cilju daljih dogovora oko rješavanja problema bivšeg odmarališta na Zvečevu, te župana upoznali s novim odlukama koje idu u cilju najboljeg rješavanja tog problema. Jedan od inicijatora tih pregovora je i saborski zastupnik Franjo Lucić, koji je nazočio ovoj posjeti.
IMG 3310- Jučer smo službeno donijeli odluku da idemo u obnovu male HE na Zvečevu koja je bila u sklopu našeg odmarališta. Županu smo donijeli tu informaciju o našoj revitalizaciji i stavljanju u funkciju male hidroelektrane. To je investicija od milijun kuna, jer uz jezero imamo i dobar dio ostale infrastrukture. Već duže vrijeme smo i u razgovoru Končar-Županija-DUDI, da se nekadašnje odmaralište na Zvečevu stavi u funkciju. Ta investicija male HE svakako će doprinijeti vrijednosti budućeg objekta koji bi se tu trebao realizirati. Dalja namjena je ingerenciji županije a na nama je da se dogovorimo oko funkcije i revitalizacije, kada se napravi sporazum i projekt – rekao je Darinko Bago, predsjednik Uprave Grupe Končar.
- Proteklu godinu rješavamo problem kako bivše odmaralište na Zvečevu staviti u funkciju, prije svega turizma, a samim time i zapošljavanja. U suradnji s Končarom došli smo do pozitivnog stava da oni žele pomoći nama da taj prostor dobije županija, odnosno općina Brestovac na upravljanje. Vlasništvo će se riješiti zamjenom s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, gdje tražimo najbolji način razmjene i obeštećenja Končara. Županija i općina imaju interes da se to učini što prije i stavi u funkciju. Mi tamo želimo napraviti i bolje nego što je bilo prije, pripremamo programe i projekte, računamo i na fondove Europske unije, a siguran sam da ćemo pronaći i zainteresirane investitore. To je poznat i predivan prostor u našoj županiji, kojega se može povezati s budućom akumulacijom Kamenska, IMG 3324gdje dobivamo prostor za razvoj kontinentalnog turizma u gotovo 365 dana u godini – rekao je župan Alojz Tomašević, koji se zahvalio na odrednici Grupe Končar da se riješi problem njihovog bivšeg odmarališta koje je u potpunosti stradalo za vrijeme Domovinskog rata i niti jedan objekt nije više u funkciji. Nekada je u tom odmaralištu bilo zaposleno 50-tak osoba a uz funkciju odmarališta Končara bio je otvoreni turistički objekt sa preko 300 ležajeva. Puno je značio tom kraju jer je zapošljavao, ali i osiguravao prodaju poljoprivrednih proizvoda poljoprivrednicima iz okolice.