Subota, 21 Lipanj 2014 13:48

Fontana je obnovljena a za Kursalon se traži 54 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRVI PUTA NAKON RATA U KURSALONU ODRŽAN KONCERT A FONTANOM POTEKLA VODA  -

LIPIK – Lipičani, i svi koji vole ovaj grad, pamtit će po dva događaja: u ruševinama Kursalona održan je prvi poslijeratni koncert, a neposredno prije njega u rad je nakon 23 godine, puštena fontana. Kursalon i fontana lipički su simboli, smješteni u parku koji je od prošle godine ponovo u vlasništvu Grada.
Kursalon, nekadašnje stjecište zabave, gotovo je kopija onoga u bečkom Gradskom parku a unutar kojega su se nalazili koncertna i plesna dvorana, restoran, kavana, kasino s ruletom i salon s klavirom. Objekt je u jesen 1991. godine potpuno uništen. Sada je prekriven zaštitnim pokrovom i čeka temeljitu obnovu. IMG 2290Ovog vikenda ruševine su brižljivo ukrašene crvenim tepihom, ružama, zastorima i fotografijama nekadašnjeg Kursalona a postavljene su i sjedalice za 150 ljudi. Gostovao je Varaždinski komorni orkestar koji je izvodio djela Blagoja Berse, Wolfganfa Amadeusa Mozarta, Petra Iljiča Čajkovskog i Johanna Straussa. - Ovaj koncert je zapravo simboličan početak, nadam se, skorog početka obnove cijeloga ZRC-a pa i Kursalona. Kao što je poznato, ZRC je u stečaju i traži se investitor koji je spreman uložiti u njega. Ukoliko se ne pronađe, Grad Lipik će preuzeti to na sebe. Zaštita i obnova radi se u suradnji s konzervatorima i restauratorima a da bi se objektu vratio stari sjaj trebat će 54 milijuna kuna. To jest puno, ali ta ćemo sredstva namaknuti iz fondova EU – odlučan je gradonačelnik Vinko Kasana.
Osim po Kursalonu, Lipik je nekada bio prepoznatljiv i po fontani koja se nalazi neposredno kraj njega. No, voda u fontani nije žuborila gotovo četvrt stoljeća iako za uređenje nije trebalo mnogo novca. - Mi smo odlučili urediti fontanu i to što je više moguće vlastitim sredstvima i radom. Kupljen je samo materijal što nije koštalo ni 10 kuna a ostalo je uredila naša radna grupa. Dosta je bilo i doniranog rada i usluga naših obrtnika – dodao je gradonačelnik Kasana.