Četvrtak, 03 Travanj 2014 11:42

Podršku ostanku sudovima u Požegi dala i županijska skupština

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Jedinstvena podrška rezultirala Zaključkom

POŽEGA – Županijska skupština iznenađena je činjenicom da je Nacrtom prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova određeno drugo sjedište Općinskog suda na području Slavonskog Broda. IMG 2955Naime nacrtom prijašnjeg prijedloga kao sjedište bio je predložen Općinski sud u Požegi, pa je zbog te nagle promjene prijedloga sazvana i Županijska skupština koja bi svojim zajedničkim stavom i Zaključkom pokušala utjecati na promjenu stava Ministarstva pravosuđa. Na skupštini su aktivno u diskusiji o argumentima Požege sudjelovali vijećnici, župan i zamjenici župana i gost saborski zastupnik Dražen Đurović.
 - Cijeli je niz argumenata koji govore o tome koji je smjer događaja koji slijedi nakon gašenja Županijskog suda a sada gašenja Općinskog suda, gašenja Prekršajnog suda. IMG 2959Naravno da će u nastavku slijediti premještanje Ureda za probaciju, a u slijedećih nekoliko godina izgradnja novih zatvora izvan Požege, gašenja požeških zatvora. U konačnici će se financijski učinak mjeriti u desetcima milijuna kuna, a učinak ovog procesa ukidanja u našem gradu mjerit će se i gubitkom stotina radnih mjesta. Svi smo svjesni da si ova sredina to nemože olako dopustiti. Naša je obveza učiniti sve što možemo da se tijek ovog scenarija u ovoj fazi zaustavi. Ministru i Vladi RH mora se dati jasna poruka da ova sredina neće prihvatiti takvo olako poigravanje s ljudima s egzistencijom ljudi, sa sudbinama ljudi i s činjenicom da pravosuđe ovdje funkcionira stoljećima – rekao je Dražen Đurović (HDSSB), koji je predložio da se osim Zaključka o povratu sudova dade prijedlog o proširenju broja sjedišta sudova, tako da s novim područjima ostanu sudovi u Požegi i Slav. Brodu, a da se u nadležnost požeških sudova vrate područja Pakraca i Lipika koja su neopravdano prebačena u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
IMG 2962Niz prijedloga koji bi se trebali uključiti u zajednički Zaključak ispred kluba vijećnika SDP-HNS iznio je Zdravko Ronko. – Smatramo da Općinski sud mora biti u Požegi, a inzistiramo da se u Požegu vrati i Županijski sud. Razlozi su višestoljetna tradicija, kojom se rijetko tko može podičiti, a koja se posebno uvažava i cijeni u Europskoj uniji. Zgrada u potpunosti zadovoljava sve potrebe Županijskog i Općinskog suda te svih i u buduće potrebnih službi, vlasništvo je RH, a za razliku od predloženog (Slav. Broda) nema nikakvih potreba za kupovanjem ili unajmljivanjem prostora. Zgrada ima sve sigurnosne i humane aspekte primanja pritvorenika i zatvorenika jer ima osigurano dvorište. U Požegi postoji kompletna pravosudna infrastruktura, sve penalne institucije, tako da se prijevoz pritvorenika može obaviti u svega desetak minuta, što je izuzetno bitno u aspektu novog Zakona o kaznenom postupku, koji zahtjeva često sudjelovanje pritvorenika tijekom istrage i njihovu brzu dostupnost. IMG 2968U Požeškim penalnim institucijama radi 160 pravosudnih policajaca koji su jedini ovlašteni održavati red u pravosudnim ustanovama, a sud u Novoj Gradišci imate 2 pravosudna policajca, a u Slav. Brodu 7 pravosudnih policajaca što je za složene slučajeve nepremostiva operacija – navodio je Ronko još drugih činjenica koje idu požeškim sudovima u prilog, od daljine Šengenske granice i dr. Sudovi u Požegi su oduvijek bili ažurni i visoko cijenjeni, pa su zbog toga bili nositelji niza projekata Ministarstva pravosuđa do sada, a ne sud u Slav. Brodu.
Nakon ovog izlaganja došlo je do nepotrebnog dizanja tenzija između predsjednice Mirele Mezak Stastny i vijećnika Franje Lucića oko vođenja sjednice i stavljanja novih prijedloga na glasanje, pa je nakon izricanja opomena došlo gotovo i do prekida sjednice. Stvar su dodatnim pojašnjenjima smirili vijećnik Ronko, zamjenik župana Željko Jakopović i zamjenik predsjednice skupštine Marijan Aladrović. – Ovdje smo imali jedan Zaključak na stolu, jedan prijedlog je dao klub SDP-a, jedan prijedlog klub HDSSB-a i nitko od njih vjerojatno nema ništa protiv niti jedne izrečene rečenice. Podržavamo ovu raspravu a iz te rasprave će se napravit jedan prijedlog iza kojega ćemo mi svi sigurno stati. Nema potrebe dizati zlu krv. I mene ste doveli u nezgodan položaj jer ovdje sigurno nema nitko protiv ni jedne izgovorene riječi. Zaključak konačni treba neko tijelo uobličiti – predložio je Marijan Aladrović.
 - Odavde jedino što je ključno i što mora izaći je stopostotna podrška ovim Zaključcima koji neka se dorade i sa SDP-ovim i HDSSB-ovim prijedlozima. To je jedino što mora biti, a trebamo ostaviti alternativu za one koji budu operativno pregovarali – rekao je Željko Jakopović.
Kako je župan Alojz Tomašević u stalnom kontaktu i dogovara novi sastanak s ministrom pravosuđa zaključeno je da predsjednici klubova vijećnika, uz župana i predsjednicu skupštine naprave novi, prošireni Zaključak, s novim elementima dobiveni diskusijom. Da na sastanak s ministrom idu osim župana i najužeg županijskog rukovodstva i sva tri saborska zastupnika i zajednički svojim utjecajem djeluju na promjenu prijedloga. Sa tekstom Zaključka i cijelom problematikom, te traženjima Požege upoznati, predsjednika Milanovića i Vladu RH, te predsjednika RH Josipovića.