Utorak, 01 Travanj 2014 12:28

Održana tematska sjednica Gradskog vijeća Požega -

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Zaključak: 'Tražimo' vraćanje Županijskog suda i ostanak Općinskog suda u Požegi -

POŽEGA – Povodom iznenadne i neočekivane izmjene prijedloga nove mreže sudova po kojima grad Požega gubi i Općinski sud, sazvana je i Tematska sjednica Gradskog vijeća grada Požege na kojoj se raspravljalo o tom problemu i donio Zaključak koji će se uputiti Ministarstvu pravosuđa. Nitko IMG 2927od vijećnika, ali i gostiju na vijeću, saborskih zastupnika Franje Lucića (HDZ), Dražena Đurovića (HDSSB), požeškog župana Alojza Tomaševića, predsjednika Odvjetničkog zbora Marijana Brukete, nije se složio s prijedlogom po kojem sud u Požegi postaje Stalna služba Općinskog suda u Slav. Brodu.

- Bili smo prisutni na prezentaciji po problematici sudova i sve ovo što mi navodimo kao prednosti bilo je istaknuto u Ministarstvu pravosuđa. Desetak dana kasnije ti argumenti se više ne uvažavaju nego traže neki drugi da bi grad Požega ostao bez Općinskog suda. Svi smo svjesni što u Požegi imamo, svih institucija koje su naslonjene na sud stoga smatram da ovaj zaključak prihvatimo i što hitnije organiziramo sastanak s ministrom – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a kronologiju događanja o svemu iznio je i župan Alojz Tomašević. – Oko 20. veljače bili smo na zajedničkom sastanku s ministrom pravosuđa gdje smo još jednom definirali koje sve prednosti Požega ima i zašto je važno da sud ostane u Požegi. tada smo mi dobili uvjeravanja da neće biti promjena prvobitnog prijedloga Ministarstva pravosuđa. Postavili smo i pitanje zašto Pakrac i Lipik nisu vezani na našu županiju. 24. veljače još jednom u pisanom obliku poslao sam dopis Ministarstvu pravosuđa sa svim elementima koji idu u prilog Požegi. Na žalost prije osam dana dobili smo drugi prijedlog – rekao je župan Tomašević koji je dogovorio hitan sastanak s ministrom pravosuđa i moli da na sastanak idu i IMG 2926svi saborski zastupnici naše županije, te da ovaj put nadiđu političke podjele.

- Bili smo iznenađeni viješću da Općinski sud odlazi u Slav. Brod i sami smo si postavili pitanje koji su to razlozi da županija izgubi i Općinski sud. Tražim stoga jedan konsenzus svih nas, koji smo predstavnici političkih stranaka da zajednički pošaljemo poruku kako nam je stalo do Općinskog suda, te do Županijskog suda koji želimo vratiti u Požeško-slavonsku županiju. Tražim da uputimo jedan oštar prosvjed Ministarstvu pravosuđa i pitamo zašto je Požeško-slavonska županija opet kažnjena. Opet smo prevareni, jer kada je odlazio Županijski sud rečeno je da nikada neće otići sjedište Općinskog suda iz glavnog grada županije. Nije tada govorena istina a dana se to obistinjuje. Da li smo zaslužili ovakvo tretiranje i da nas nitko ama baš ništa ne pita. Preko noći se promijeni prvotni prijedlog, pitam se da li je to politička odluka – rekao je Franjo Lucić, saborski zastupnik, koji je glasao protiv u Saboru kada je donošena odluka o tome. Niti jedan sud u Hrvatskoj nema ovakve uvjete kakve ima sud u Požegi, a preseljavaju ga u Slav. Brod.

Iznijet je niz argumenata po kojima Požega ima daleko veće prednosti za sjedište sudova od predloženog Slavonskog Broda. To je svakako povijest i tradicija jer Požega je bila sudsko sjedište i prije nekoliko stotina godina, a Sud u Požegi i zatvor kontinuirano postoje od prve polovice 18. stoljeća dok je Slav. Brod prvi županijski sud dobio tek prije desetak godina. Zgrada suda u potpunosti je opremljena sa svim standardima, svaki sudac ima opremljen kabinet, a postoji i velika sudnica. Zgrada ima dvorište odvojeno velikim zidom i dovoz pritvorenika i okrivljenika je sa sigurnosnog aspekta maksimalan i jedino u ovaj sud moguće je dovesti pritvorenika u roku od 15-tak minuta.

U Požegi su penalne institucije, muški i ženski zatvor, maloljetnički muški iIMG 2930 ženski zatvor, probacijski ured, koji su jedan od važnih argumenata za ostanak suda. Uz to što su povećani troškovi za pravosudnu policiju, postoji i sigurnosni problem transportiranja pritvorenika dalje od Požege. Požega je nekada bila središte Okružnog suda za cijelo i šire područje, i od tada su ostale sve pretpostavke, kako materijalne, tako i ljudske, te nema opravdanja sada tu kartu mijenjati. Vraćanje Županijskog suda u Požegu ne izaziva nikakve nove troškove za RH, a već sada jedanaest požeških sudaca rade kao suci Županijskog suda u Slav. Brodu.

Gradsko vijeće predlaže Ministarstvu pravosuđa RH da na temelju donesenog Zaključka i svih iznesenih argumenata izmijeni predloženi Zakon o područjima i sjedištima sudova u smislu kako u Gradu Požegi treba biti sjedište Općinskog suda sa pripadajućim Stalnim službama i sjedište Županijskog suda.