Utorak, 01 Travanj 2014 11:52

7. sjednica općinskog vijeća općine Čaglin

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Plan gradnje infrastrukture i nove stipendije

 ČAGLIN – Desetak točaka dnevnog reda našlo se pred vijećnicima Općinskog vijeća Čaglin, a jednoglasno je usvojeno godišnje izvršenje o izvršenju proračuna za prošlu godinu, po kojem je općina poslovala u plusu 130 tisuća kuna koje će slijedećim rebalansom uključiti u proračun za 2014. godinu.
IMG 2714- Donijeli smo odluku o proslavi Dana općine koji će biti 17. travnja. Svi smo bili suglasni da treba napraviti jednu svečanu sjenicu. Nadali smo se da će biti gotova Sportska dvorana i svečanom otvaranju, no morat ćemo još pričekati. U sadašnjem trenutku isporučuje se oprema u dvorani i očekujemo montažu te opreme, od tribina za gledalište, koševa za košarku, sprava za vježbanje i dr. Ostalo je sve dovršeno, pa i kotlovnica, a sada požeška tvrtka Magma ugrađuje radijatore za grijanje – kaže Đurina koji se nada da će naći zajednički jezik s ministarstvima koja moraju još financirati dio radova na dvorani, a koji su došli u problem nakon propasti izvođača radova na dvorani.
IMG 2726- Dodijelili smo i dvije stipendije u iznosu od 600 kuna za svih 12 mjeseci, a po kriteriju prosjeka po članu obitelji, iz razloga da pomognemo obiteljima koja ima više djece, koji imaju manje prihode. Za sada ćemo tako dodjeljivati svake godine da bi omogućili roditeljima slabijeg imovnog stanja da svojoj djeci omoguće školovanje – rekao je načelnik Ivan Đurina, pojašnjavajući da su tim programom stipendiranja krenuli prije opet godina, a da su nekada odobravali i po četiri stipendije.
Vijećnici su upoznati s izvješćima o radu svih udruga koje djeluju na području općine Čaglin i donesen je zaključak da se Nogometnom klubu dodatno pomogne jer nema dovoljno sredstava za sva putovanja, kotizacije, sude, delegate i ostalo.
IMG 2732Nove agrotehničke mjere za neobrađeno i zakorovljeno zemljište ili gospodarenje koje nije u skladu sa zakonskim propisima i agrotehničkim mjerama po uzoru na EU, kažnjavat će se visokim kaznama, što su vijećnici ocijenili previsokim za naše prilike, od 50 tisuća do 200 tisuća kuna. – Na području općine imamo 4.000 ha državnog zemljišta od kojega se obrađuje oko 1.400 ha preko obiteljskih gospodarstava, a ostalo je zakorovljeno i nema nekog većeg zanimanja za njega od domaćeg stanovništva. Trebalo bi dati nekakve poticaje da se ono stavi u funkciju oranica, vinograda ili pašnjaka, a ne da se za njega traži kao da je zemljište u funkciji. To bi trebalo dati za nula kuna samo da se privede svrsi – dodao je načelnik Đurina koji napominje da imaju već nekoliko zainteresiranih tvrtki iz inozemstva za pokretanje neke proizvodnje na tom zemljištu, tvrtka iz Češke bi sijala kukuruz za zelenu silažu i proizvodnju bio plina i električne energije. IMG 2736Sada su se javili ulagači iz Danske koji bi gradili farme za 100 tisuća tovljenika, obrađivali oko 2.000 ha zemljišta koje je sada zakorovljeno, a uzgajali bi i industrijsku konoplju na većim površinama. Za sada su zaustavljeni jer od konoplje mogu koristiti samo sjemenke i proizvoditi ulje a svu stabljiku moraju uništiti, što po njima nema logike jer se od stabljike mogu raditi još tisuće proizvoda. Oni očekuju tu promjenu zakona i odmah bi išli na ulaganja. To bi općini Čaglin dobro došlo jer bi se otvorilo dosta novih radnih mjesta.