Petak, 28 Ožujak 2014 15:46

REAGIRANJE: Kristina Čuljak, dopredsjednica Županijske skupštine PSŽ

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Reagiranjem na aktualnu situaciju obratila nam je i Kristina Čuljak, nezavisni vijećnik u Skupštini županije i dopredsjednica Skupštine, koja je svoje pismo uputila i županu Alojzu Tomaševiću, sa svojim viđenjem i prijedlozima za rješenja situacije oko sudbenih institucija.

Slažem se sa svim navedenim činjenicama u dopisu koji ste uputili ministru pravosuđa, a vezano za povijest, tradiciju sudovanja i učinkovitost Općinskog suda u Požegi. Ali mi nije jasno zašto se ti kriteriji odnose samo na Općinski sud u Požegi.

Navest ću Vam činjenice kako je Prekršajni sud u Požegi u ovom trenutku najopterećeniji sud u odnosu na Prekršajni sud u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški i ako je to bio kriterij za upravnu podjelu sudova, onda bi se ova županija trebala zalagati da Požega bude i sjedište Prekršajnih sudova.
Ovo možemo gledati kao građani, ali i po logici koju ste naveli u dopisu ministru Orsatu Miljaniću (uglavnom teritorijalna blizina gradova). Dakle, Prekršajni sud u Slavonskom Brodu zaprimio je u prva dva mjeseca 663 predmeta, a dok je Prekršajni sud u Požegi zaprimio 673, a Prekršajni sud u Novoj Gradiški 231 predmet. Dakle, otprilike 673 građana bi trebalo odlaziti u Slavonski Brod ukine li se i Prekršajni sud u Požegi i njegova stalna služba uz još 231 osobu iz Nove Gradiške. Godišnje gledajući je postotno ista situacija. Dakle ovdje ne treba govoriti o ljepoti zgrada, infrastrukturi nego se bazirati da građanima naše županije institucije budu u njihovom gradu, a ne u gradu udaljenom 50-tak kilometara, te im time ne stvaramo troškove u ionako teškoj materijalnoj situaciji. Općinski sud u Požegi godišnje ima 300-tinjak kaznenih predmeta koji se po zakonu moraju suditi u sjedištu sudova, a Općinski sud u Slavonskom Brodu oko 600, što je istome bio jedan od argumenata za ostanak sjedišta.

No, Požeško-slavonska županija ima jedan argument koji nitko do sada nije spomenuo, a to je kvaliteta sudaca. Statistički gledano u svim dosadašnjim natječajima osobito za suce Županijskih sudova u postupku imenovanja sudaca, na normativnoj i praktičnoj razini, suci iz naše županije imali su daleko veći broj bodova i zadovoljavali više instance sudovanja od sudaca iz Slavonskog Broda.

Činjenica je da ostaju Stalne sudske službe u dosadašnjim sjedištima, a suci će samo po preraspodjeli predmeta zbog opterećenosti odlaziti na sudbene dane u druge gradove, ali ovom reorganizacijom nestaju atributi gradova, odvjetnici ostaju bez posla, smanjuje se potrošnja, ugostiteljske usluge i dr.
Stoga, smatram da trebamo tražiti da se u Požegi zadrže sve pravosudne institucije po jednakim kriterijima kao i Općinski sud u Požegi i uputi takav zaključak jer su kriteriji za ostanak skoro isti i za ostanak Županijskog suda i Prekršajnog suda u Požegi kao i Općinskog suda u Požegi.