Utorak, 25 Ožujak 2014 13:24

Požeška strategija lobiranja očito nije uspjela

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA IZNENAĐENA PROMJENOM PRIJEDLOGA O PROMJENI SJEDIŠTA OPĆINSKIH SUDOVA  -
 
POŽEGA – Požešku javnost iznenadila je objava novog prijedloga nove mreže općinskih sudova i promjene sjedišta Općinskog suda u Požegi, koji više nije sjedište općinskih sudova za Slav. Brod, Novu Gradišku, Orahovicu i Slatinu, već bi to po novom prijedlogu trebao biti Općinski sud u Slav. Brodu.
Da sve još nije izgubljeno, smatra predsjednik požeškog Gradskog vijeća Nino Smolčić, koji poziva na hitno djelovanjem institucija županije i grada, pa i hitno sazivanje tima za potporu projektima, kojeg je on predložio na prošloj sjednici GV.
IMG 2410- To je za Požegu dva koraka unazad, jer sada se situacija mijenja kao nepovoljna za naš grad. Ja već godinama govorim da Požega iz godine u godinu gubi jedan identitet kroz gubitak državnih institucija, prvo Županijskog suda, pa izmještanja nekih sjedišta javnih poduzeća. Postavljam pitanje što se to dogodilo u nepuna dva mjeseca, da je Požega od onih argumenata da sud ostane, sada dogodilo da tih argumenata više nema. Brođani su mudro odigrali dok smo mi ovdje govorili da treba djelovati s tihom diplomacijom, što je očito poraz – rekao je Smolčić, koji smatra da se mora hitno djelovati dok traje procedura i rasprava o prijedlogu u Saboru RH.
- Potrebno je da ljudi koji su ovdje dobili povjerenje birača da lobiraju za to da Požega ne gubi identitet kroz državne institucije. Nevjerojatno je da kod takvih stvari mi ne možemo naći zajednički jezik, no evo prilike upravo sada da se probamo skupiti svi na jedan sastanak kojega ću ja inicirati, i argumentirati zašto Općinski sud treba ostati u Požegi. Brođani su radili čak i tematsku sjednicu u Skupštini županije, na kojoj su sve naše prednosti anulirali, a sve svoje nedostatke stavili kao prednost – kaže Smolčić koji očekuje da i sva tri saborska zastupnika Đurović, Ronko i Lucić, djeluju u proceduri svojim raspravama i amandmanima. Bivši gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko je rekao da će Općinski sud biti u Požegi, i ja ne želim sada polemizirati oko toga, dodaje Smolčić, neko pozvati na hitnu akciju da taj prijedlog vratimo, a ne da i dalje šutimo na ove nove promjene.