Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 10:23

Požežanima predstavljen zbornik instituta za migracije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Slavonija: sociodemografski problemi / izazovi

 POŽEGA – U izdanju Instituta za migracije iz Zagreba, koji ima i svoj ured u Požegi izašao je novi zbornik koji je predstavljen Požežanima u dvorani HGK. Slavonija: sociodemografski problemi / izazovi teme su koje su obradili i zbornik predstavili dr. sc. Dragutin Babić, sociolog koji se bavi istraživanjem migracija nacionalnih manjina i mr. sc. Šenol Selimović.
- U zborniku ima 10 referata kojima smo htjeli reći gdje se Slavonija nalazi danas, koji su problemi. Ako pogledamo regije i županije onda su ove četiri slavonske na zadnjem mjestu, osim Osječko-baranjske koja je razvijenija zbog grada Osijeka. IMG 1328Odavde imamo i veliko iseljavanje, pa od 1991. do 2011. godine Slavonija je izgubila oko 170 tisuća stanovnika, jedan veliki grad. Naravno da su tu brojni problemi koje treba potaknuti i tražiti izlaze iz te situacije – rekao je Babić, koji je posebno svoja istraživanja bazirao na nestanak pripadnika nacionalnih manjina koji je još drastičniji s ovih područja. – To je specifično za Hrvatsku, jer se dešava etnička homogenizacija stanovništva. Povećava se broj etničke većine Hrvata, a smanjuje broj etničkih manjina i taj trend traje u kontinuitetu, ako gledamo samo posljednja tri popisa stanovništva. Još radikalnije promjene su vidljive u vremenu od 1991.- 2001. što je vezano za rat. Za nacionalne manjine je vezano da se one smanjuju i zbog asimilacije. To je teško više zaustaviti no treba djelovati da to više ne bude radikalno – dodaje Babić.
Vrlo interesantnu temu obradio je Šenol Selimović, a tiče historiografije kao turističkog branda i to Turske Požege. – Na taj način bi dali jednu novu vrijednost Požegi, koja bi se mogla više afirmirati kao kulturno središte. Turska Požega ima vrlo bogatu i zanimljivu povijest, koja se može ugraditi u zanimljiv turistički brand, u suradnji s današnjom Republikom Turskom koja ima posebne fondove i institucije koje se brinu za osmansku baštinu na cijelom području Balkana. te prednosti neki hrvatski gradovi već izdašno koriste, kao Vrana kod Biograda koja obnavlja Maškovića han iz 17. st. u Osijeku postoji inicijativa ponovne izgradnje Sulejmanovog mosta iz 16. st. koji se u ono vrijeme smatrao arhitektonskim čudom Europe. Požega kao nekadašnje sjedište Požeškog sandžaka ima posebno mjesto i ulogu, a turistički bi se to moglo jako dobro iskoristiti. Spremni smo i operativno pomoći u uspostavi kontakata s institucijama Republike Turske – rekao je Selimović, najavljujući da su prvi koraci već napravljeni na suradnji s bivšom vlasti u gradu Požegi.