Četvrtak, 06 Veljača 2014 15:25

Cijena vode koju plaćaju Požežani među najnižima

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TEKIJA BILJEŽI SAMO 22% GUBITKA VODE U MREŽI ŠTO JE MEĐU NAJMANJIMA GUBITCIMA U HRVATSKOJ VODOOPSKRBI -
 
REVIZIJSKI NALAZ NE NALAZI VELIKE NEPRAVILNOSTI NA U POSLOVANJU
TVRTKE KOJA OBAVLJA VODOOPSKRBU POŽEŠTINE

POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije postoje dvije tvrtke koje se bave vodoopskrbom i odvodnjom, Komunalna tvrtka Tekija d.o.o. koja taj posao obavlja za Požeštinu i Komunalac d.o.o. koji posluje na području gradova Pakrac i Lipik, a najmanji dio primjedbi za našu županiju u revizijskom nalazu odnosi se na tvrtku Tekija d.o.o., ističe direktor Tekije Ante Kolić. – To je prva takva revizija i pristup ovoj tematici koja nije tako jednostavna. Nalaz revizije što se Tekije tiče, nema velikih primjedbi i dobili smo sugestije što trebamo činiti. Primjedbu da treba odvojiti ostale komunalne usluge iz poslovanja i iskazivati ekonomsku cijenu vode mi smo proveli i od ove godine vodoopskrba i odvodnja posluju samostalno, dok se ostale komunalne usluge građanima pružaju iz druge komunalne tvrtke. Izjednačavanje cijena vode za domaćinstva s onima za gospodarstvo čini problem, jer to povlači za sobom smanjenje cijena za gospodarstvo, a porast cijene vode za domaćinstva – kaže Kolić, koji ističe da su cijene Tekije ispod državnog prosjeka, što je utvrdila revizija, pa čak među najnižim u Hrvatskoj.
Mjera za smanjenje gubitaka vode u sustavu stavljena je svima kao prijedlog, no Tekija d.o.o. ima gubitke među najmanjim u cijeloj Hrvatskoj, samo 22 posto, a brojne aktivnosti i obnavljanje starijih mreža stalno se rade upravo u tom cilju.
- Što se tiče fiksnog dijela u cijeni vode, Tekija je u tome ispod prosjeka RH, no ostaje problem kod svih vodovoda u Hrvatskoj za zgrade koje imaju jedno vodomjerno mjesto. Takva mjesta mi obilazimo svaki mjesec, vršimo očitavanje, radimo obračune potrošnje u dogovoru s predstavnikom stanara i šaljemo uplatnice po potrošnji za svaki mjesec. Kod domaćinstava taj posao radimo dva puta godišnje, pa su tu i troškovi manji – kaže Kolić, koji ističe da je to problem samo kod starijih zgrada, a da se kod stanogradnje koja je rađena zadnjih deset ili petnaest godina taj problem više ne pojavljuje. Gdje god je bilo moguće svakom stanu ugraditi njegov vodomjer to je i urađeno, a nastojat će se ugraditi s nešto većim preinakama i u ostalim zgradama, a to je i obveza vlasnika stambenog prostora. U ovim slučajevima u prekršaju su oni.
- Tekija cijenu vode određuje po uredbi i sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela. Naknade koje se plaćaju idu Hrvatskim vodama, a koncesijska naknada u Državni proračun. Naknadu za koncesiju građani plaćaju 7 lipa, ona je iskazana u cijeni vode i moram napomenuti da građani Požeštine imaju najmanju naknadu u RH – kaže Kolić, no stvarnu cijenu vode moći će se utvrditi tek sada kada Tekija za vodoopskrbu posluje kao samostalno poduzeće, i kada tvrtka nije opterećena s troškovima ostalih komunalnih djelatnosti koje sada radi tvrtka Komunalac. Nema više niti zajedničkih službi, niti zajedničkih troškova. Da li će Požežani piti najjeftiniju vodu i dalje, pokazat će slijedeći mjeseci i novo poslovanje Tekije d.o.o., a najavljene veće cijene za koncesije koje propisuje država svakako će tu cijenu korigirati – na gore.