Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:16

Otvorena nova „hitna“ vrijedna 7 milijuna

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA U PROJEKTU UNAPRJEĐENJA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE  -

POŽEGA – Ministarstvo zdravlja uz pomoć zajma Svjetske banke provodi na cijelom području Hrvatske Projekt unaprjeđenja hitne medicinske službe. Kao sedmi odjel iz ovog projekt ministarstva uređen je i Odjel za hitnu medicinu u OŽB Požega vrijedan 7 milijuna kuna. Svečanom otvorenju i predaji odjela pacijentima na korištenje nazočili su ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, njegov zamjenik prim. mr. sc. Marijan Cesarik, saborski zastupnik Zdravko Ronko, sanacijski upravitelj prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelji susjednih županijskih bolnica, te liječnici, medicinske sestre bolnice, te posebno svi djelatnici Odjela za hitnu medicinu koji su u međuvremenu prošli i edukaciju iz trijaže.

Novouređeni odjel sastoji se ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. – odjel koji se danas otvara objedinjuje na jednom mjestu hitne bolničke službe, odgovarajući prostor, vrhunska oprema i educirano medicinsko osoblje jamac su brze i kvalitetne usluge svim pacijentima. Obzirom da slika govori puno više od riječi pa vaše dojmove očekujem nakon obilaska – istakao je u pozdravnoj riječi ravnatelj Glavić prije otvaranja odjela.

- Za ovaj objekt smo uložili sedam milijuna kuna na ponos svih građana grada Požege i ono što nam je na neki način ostalo, što mi je žao, da će biti nezgodniji pristup ovom hitnom prijemu, upravo zato što nova lokalna vlast nije našla za shodno da zajedno s ministarstvom i osiguranim sredstvima uredi parkiralište za građane. Ministarstvo zdravlja i grad Požega su osigurali sredstva u omjeru 50:50% - rekao je saborski zastupnik Ronko izrazivši nadu da će se i taj problem skoro riješiti na opće zadovoljstvo građana.

- Mi smo prošle godine osigurali 7 milijuna kuna za potrebe OŽB Požega, osigurali smo i ove godine 7 milijuna, a osigurali smo i sredstva za parkiralište, koja smo na žalost morali vratiti u proračun. Sve ovo smo ulagali ciljano, opremu koja spašava ljudski život, od kardiološke opreme, od endoskopske opreme, od radiološke opreme, a ovo je biser objedinjeni hitni bolnički prijem koji će na jednom mjestu pružati sve ono što je potrebno našim građanima. Do sada su morali lutati od vrata do vrata, a od sada će mu svi profili zdravstvenih radnika biti na raspolaganju – istakao je ministar Ostojić te poveo sve goste u razgledavanje novo uređenog odjela. Ovakav odjel hitne medicine dobit će i ostalih 13 županija.

Novi odjel hitne medicine ulazno je mjesto za sva hitna stanja gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb, od prijema, pregleda, dijagnoze i liječenja. Trijaža je prva faza koju svaki hitni pacijent prolazi, a sastoji se od kratke procjene njegova zdravstvenog stanja, uključujući skup vitalnih znakova i hitnost prema kategorizaciji bolova koje pacijent trpi. Temeljem te procjene određuje se redoslijed zbrinjavanje pacijenata kojem će pomoći suvremena medicinska oprema UZV i RTG uređaji, operacijski stolovi, lampe, kreveti i dr.