Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:25

Nadzorni odbor ZRC-a i sindikat ne prihvačaju ostavku sudbinu i otvaranje stečaja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RADNICI SU ZABORAVLJENI  -

LIPIK – Nadzorni odbor Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik i Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) ne žele prihvatiti odluku vjerovnika na ročištu u postupku predstečajne nagodbe održanom 29. listopada a po kojoj oni nisu prihvatili ponuđeni Plan financijskog restrukturiranja. Time je za ZRC praktički otvoren stečajni postupak. - Mi ne znamo zbog čega je plan odbijen. Predstavnik Ministarstva financija koje je najveći vjerovnik, 80 postotni, i koji je glasovao protiv, nije dao nikakvo obrazloženje. Na odluku Nagodbenog vijeća postoji mogućnost žalbe u roku osam dana i žalba će biti predana u tom roku, odnosno do četvrtka – kazala je direktorica ZRC-a Jasminka Stričević.

I Nadzorni odbor ZRC-a i STUH odmah nakon održanog ročišta uputili su dopise na cijeli niz adresa, među ostalim potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću, ministru financija Slavku Liniću, ministru turizma Darku Lorencinu i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku. Sindikat turizma podsjeća u dopisu da u ratu razrušeni ZRC prolazi kroz agoniju koja traje dva desetljeća i da su brojni pokušaji prodaje putem natječaja završili bez rezultata. Broj zaposlenih pao je na 14 a oni plaće nisu dobili već 22 mjeseca. Dokapitalizacija u visini 32 milijuna EUR-a, koju je ponudio investicijski fond Inunison international confirming iz Londona osigurala bi podmirenje dugova, ulaganje u obnovu i razvoj tvrtke. - Činjenica je da su razgovori s potencijalnim engleskim investitorom predugo trajali, da se počelo sumnjati u realizaciju iskazane namjere ulaganja, ali nesporno je i da su vjerovnici nakon dostavljenog pisma namjere banke koja bi pratila ta ulaganja trebali dati podršku Planu financijskog restrukturiranja, odrediti rok za dostavu bankarske garancije, i tek tada u slučaju da se ta garancija ne dostavi, riješiti agoniju ZRC-a stečajem... Odgoda otvaranja stečaja za nekoliko tjedana bila bi jedina razumljiva i prihvatljiva. Ovako se neminovno postavlja pitanje što i tko stoji iza upitnog interesa vjerovnika da otjera ZRC Lipik u stečaj ne dopuštajući da se otvori mogućnost ulaska kapitala u ovu tvrtku – navodi se u dopisu STUH-a. - Radnici su zaboravljeni od strane vlasnika, države, koju nije briga kako njihove obitelji žive u okolnostima kada nisu dobili 22 plaće. Ovakva odluka vjerovnika još ih više brine jer će u slučaju stečaja dobiti tri minimalne plaće, pola otpremnine prema Zakonu o radu i potom završiti na Zavodu za zapošljavanje. Ako daju otkaz neće dobiti ni to – rekla je sindikalna povjerenica Katica Mamić.

Odgovor na žalbu Nadzornog odbora ZRC-a mora stići u roku od osam dana, odnosno do 14. studenoga. Direktorica Stričević kaže kako raspolaže s informacijom da potencijalni investitor nema namjeru odustati od ZRC-a čak ni u slučaju da bude proglašen stečaj.