Petak, 28 Lipanj 2024 10:14

Promocija "Monografije Ivo Čakalić 1889. - 1971." u župnom dvorištu Župe sv. Petra i Pavla u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - U odličnom ambijentu zelenog dvorišta Župe sv. Petra i Pavla održana je promocija "Monografije Ivo Čakalić 1889. - 1071." a sve u sklopu obilježavanja Dana općine Kaptol. Monografija je stvarana godinu i pol dana a predstavili su je moderatorica prof. Anita Katić, predsjednica Matice hrvatske ogranak Požega, autori članaka u monografiji prof. Kristina Rupert, Josip Soudek, Ivica Ciganović i urednik monografije Krunoslav Matešić. Uz brojne zaljubljenike u tradiciju, pisanu riječ i sve ono što je Ivo Čakalić bio, prisustvovali su požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Željko Glavić, te načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić koji je na početku istakao: - Ima dugo godina kako smo spoznali vrijednost našeg sumještanina, neki su to prepoznali i prije, međutim nitko na ovakav način nije odao dužno štovanje našem Ivi. Kao općina, odlučili smo se odužiti na ovaj način, izradom monografije koja je obuhvatila dio njegove ostavštine. Moram se zahvaliti općinskom vijeću koje je prihvatilo inicijativu, ali inicijativa ne bi rodila plodom da nemamo našeg Kaptolčana, gospodina Krunoslava Matešića koji se prihvatio zadatka da bude urednik monografije, kao i svih autora koji su dali doprinos.

Monografija u presjeku donosi život i rad Ive Čakalića, koji je prije svega bio „običan seljak“ iz Doljanovaca, a svojim etnografskim zapisima o načinu života i običajima zadužio je svoju, kako užu, tako i širu lokalnu zajednicu, ostavivši iza sebe bogato nasljeđe u svojim zapisima. Činjenicu da Čakalićeva građa do sada nije u cijelosti znanstveno obrađena i spomenutu vrijednost ostavštine Ive Čakalića, prepoznala je Općina Kaptol na čelu s načelnikom Milom Pavičićem odlučivši se biti nakladnikom monografije Ivo Čakalić (1889. – 1971.) koja je ugledala svjetlo dana.

Glavni urednik monografije Krunoslav Matešić je istakao: - Ivu Čakalića ne možemo predstavljati jednom riječju. On je bio etnograf koji je zadužio etnologiju Hrvatske više nego bilo koji drugi pojedinac, ali isto tako bio je pučki pjesnik, pučki umjetnik, slikar i skulptor. Spomenut ću kada su se u vremenu '50. i '60. godina svi već presvukli, Ivo Čakalić je zadržao svoje laneno ruvo podsjećajući što su naši narodni običaji. Istaknuo je kako Kaptol ne zatvara dućan s monografijom Ivo Čakalić (1889. – 1971.) i Kaptol (1221. – 2021.)  podsjetivši na bogatu povijest i velikane koje ima i uputivši poticaj mlađima da nastave ostavštinu pretvarati u djela. - Svaka monografija ima svoja pravila. Držim da smo za monografiju Kaptola ta pravila ispoštovali u cijelosti, a isto tako vjerujem da i za monografiju o Ivi Čakaliću nećemo imati primjedbi – zaključio je Matešić.

Promociju Monografije uveličali su Tamburaški orkestar Kaptol pod vodstvom prof. Ane Šmitpeter, te domaćeg KUD-a "Ivo Čakalić" i KUD-a "Berda" iz Brestovca zajednički izvodeći stari prikaz svatovskih običaja, dolaska po mladenku, doček gostiju, tamburaša, plesa i pjesme, blagoslova roditelja svojoj kćerki. Tih starih običaja više nema u stvarnosti, već jedino u prikazu folklornih skupina koje čuvaju običaje i tradiciju.

Medij