Četvrtak, 27 Lipanj 2024 17:32

Ugovori vrijedni 705 tisuća eura osiguravaju radove na projektima obnove Osnovnih škola u Velikoj i Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U Coworking centru Panora potpisani su ugovori za radove i stručni nadzor za projekte obnove u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Velika i Osnovnoj školi Zdenka Turkovića Kutjevo, odnosno u njihovih sedam područnih škola, ukupne vrijednosti 705.085,69 eura.

- Kada ovim sredstvima pribrojimo investicije u pet škola koje su u pilot projektu Cjelodnevne škole u visini 1,5 milijuna eura, samo u ovoj godini u osnovnoškolsko obrazovanje Požeško-slavonske županije uložili smo preko 2,2 milijuna eura. S obzirom na to da su otvoreni novi pozivi za izgradnju sportskih dvorana, mi ćemo kao županija nastaviti prijavljivati naše projekte i na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, ali isto tako i na natječaje poput ovih na kojima smo ostvarili sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Županica je istaknula kako se radi o objektima kojima je obnova prijeko potrebna te je cilj učenicima koji pohađaju matične i područne škole osigurati jednake uvjete. Dodala je kako održavanje nastave u područnim školama doprinosi ravnomjernom regionalnom razvoju i donosi brojne druge aktivnosti uz koje sela žive.

- Ravnateljima i izvođačima želim puno uspjeha u realizaciji ovih ugovora, radi se o sedam objekata, radovi nisu jednostavni, ali vjerujem, na radost svih roditelja, učenika i nastavnika koji rade u tim objektima, da će oni do početka školske godine biti uređeni. Objekti uistinu vape za obnovom i nadam se da ćemo i sredstvima koje je izdvojila Požeško-slavonska županija doprinijeti tome da u 21. stoljeću imamo zgrade kakve zaslužuju naša djeca, neovisno pohađaju li matične ili područne škole – rekla je Jozić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Sunčica Bajić, istaknula je kako će se realizacijom projekta vrijednog 443.861,25 eura koji obuhvaća sanaciju krovišta i fasada, unutarnje uređenje te zelenu infrastrukturu Područne škole Biškupci za 55 učenika, koliko pohađa područnu školu, značajno poboljšati uvjeti.

Radove sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima u iznosu od 80.000,00 eura, dio će sufinancirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a preostali iznos će osigurati Požeško-slavonska županija.

- Zahvalila bih se Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču i županici koja je prepoznala potencijal i potrebu ulaganja u Područnu školu Biškupci koja je najveća područna škola u županiji, ne samo po broju učenika, nego i prostorno te će se samim time značajno poboljšati kvaliteta rada - rekla je ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Velika, Marija Garić.

Uz obnovu Područne škole Biškupci, u šest područnih škola Osnovne škole Zdenka Turkovića Kutjevo uložit će se 261.224,44 eura i to u one u Vetovu, Tominovcu, Grabarju, Cigleniku, Kuli i Poreču, upoznala je pročelnica Bajić.

Projekt obuhvaća poboljšanje uvjeta uz građevinske, obrtničke, strojarske i elektrotehničke radove te zelenu infrastrukturu, a također je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice u iznosu od 70.000,00 eura, dok će preostali iznos osigurati Požeško-slavonska županija.

- Također bih se želio zahvaliti na ovom hvalevrijednom projektu, naše škole zahtijevaju temeljitu obnovu i ovim će se našoj djeci u područnim školama omogućiti kvalitetno školovanje – istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Zdenka Turković Kutjevo, Milorad Bandalo.