Petak, 28 Lipanj 2024 18:23

Svečanom sjednicom obilježe Dan općine Kaptol i blagdan zaštitnika sv. Petra i Pavla - nagrađeni najzaslužniji pojedinci

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAPTOL - Obilježavajući svoj dan, Općina Kaptol ove godine pripremila je uistinu bogat višednevni program, od 6. Halštatskih dana, prvi put održanog Dana hrvatskih branitelja Općine Kaptol, promocije monografije o Ivi Čakaliću do niza drugih sportskih, zabavnih i kulturnih sadržaja.

U sklopu uistinu raznovrsnog ovogodišnjeg programa, koji je Dan Općine Kaptol pretvorio u dane, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević, a uoči koje je odana počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Iako je istaknuo kako će nastojati biti kratak u govoru, načelniku Općine Kaptol Mili Pavičiću ipak je trebalo vremena da nabroji sve investicije koje su obilježile prethodnih 365 dana, od otvaranja podružnice Dječjeg vrtića Bambi u Alilovcima, projekta izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže naselja Doljanovci, Bešinci i Podgorje za koji je odobreno 2,25 milijuna eura, nastavka izgradnje sustava odvodnje u Alilovcima, zamjene rasvjete LED rasvjetom na području cijele općine, ulaganja u Gospodarsku zonu u Bešincima do brojnih drugih.

Načelnik je spomenuo i brojne potpore kroz programe kulture i religije, razvoja sporta i rekreacije, razvoja turizma, socijalne skrbi, kao i sufinanciranje kupnje i izgradnje kuća mladim obiteljima, kupnje radnih bilježnica, produženi boravak u školi i stipendije koje primaju svi studenti s područja općine. - Moram se zahvaliti svima koji su svojim radom, na bilo koji način, doprinijeli razvoju naše sredine, javnim tvrtkama i ustanovama, Požeško-slavonskoj županiji i županici Antoniji Jozić za koju nema problema koji se ne može riješiti, Vladi Republike Hrvatske koja je promjenom politika, odnosno osiguravanjem znatno većih sredstava i mogućnosti financiranja donijela nove perspektive i mogućnosti razvoja. Na lokalnoj razini zahvaljujem svim našim brojnim udrugama, osnovnoj školi, župi i župniku velečasnom Mariju Rašiću, župnom Caritasu, zaposlenicima općinske uprave i djelatnicima komunalnog pogona općine. Posebnu zahvalu upućujem svim općinskim vijećnicama i vijećnicima koji, kao u rijetko kojoj sredini, u fokusu svog rada imaju prosperitet i razvoj svoje općine, a ne prikupljanje jeftinih političkih poena – rekao je Pavičić.

U ime načelnika i gradonačelnika s područja Požeško-slavonske županije, čestitke na svim realiziranim projektima uputio je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, istaknuvši da su u svim naseljima Općine Kaptol vidljive itekakve promjene. - Čestitam na uređenju, ne samo Kaptola, nego svih naselja, na svemu izgrađenom po pitanju komunalne infrastrukture pa do novog vrtića, a siguran sam da to nije kraj – rekao je Kovačević. 

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je pak kako je uz sve investicije kojih je mnogo, najvažnije zajedništvo prisutno na području općine. - Uvijek ima onih koji možda misle da se može više, Mile je sam priznao i sama se često pitam jesmo li mogli nešto više, a ima i onih drugih koji su zadovoljni, vide i primijete promjene. Kada se okrenemo u vrijeme iza nas i realno pogledamo na sve ono što je nekada bilo i od vremena Domovinskog rata i od današnjih izazova, vremena kada je općina imala izuzetno niske prihode proračuna pa se nekada moglo sanjati da u jednom mandatu otvoriš jedan vrtić, možemo biti itekako zadovoljni. Danas u ovom vremenu, ako nismo otvorili jedan vrtić godišnje, sami smo nezadovoljni. Mislim da trebamo realno sagledati stvari i čestitati vodstvu općine na svim godinama iza nas, projektima koji se događaju na području Općine Kaptol i svima onima koji slijede, a ja sam sigurna da na području općine slijede veliki i značajni projekti. No ono najvažnije je ovdje prisutno zajedništvo. Zajedništvo svih ljudi koji žive na području Općine Kaptol, vašeg načelnika, općinskog vijeća, sa svim ustanovama i udrugama. Zajedništvo se u Kaptolu osjeti i ono je svakodnevno. Rezultati nisu rezultati rada jednog čovjeka nego su ponovno rezultat tog istog zajedništva svih načelnika, gradonačelnika i županije koje nosi Požeško-slavonsku županiju naprijed.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako je Općina Kaptol uistinu primjerna općina. - Prošlo je svega sedam godina otkako gradovi i općine imaju malo jači fiskalni kapacitet koji smo dobili fiskalnim izravnanjima iz proračuna Republike Hrvatske i čestitam Mile jer upravo je Općina Kaptol primjer toga kako se financijski vjetar u leđa dobro iskoristio.

Naposljetku svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja. Nagradu Općine Kaptol dobili su Nada Prkačin, Patrik Jaković i Kristina Rupert, dok su načelnik Mile Pavičić i predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević zahvalnice uručili Caritasu Župe Kaptol, Zvonku Jelušiću te županici Antoniji Jozić.