Utorak, 23 Siječanj 2024 09:27

Općina Velika obilježila tradicionalno Vincelovo po drugi puta na lokaciji Shhhume sa svim svojim udrugama

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

VELIKA -  Općina Velika tradicionalno je proslavljala Vinkovo baš na dan sv. Vinka i uvijek je to bila velika i uspješna proslava koju su posjećivali Veličani a još više ostali stanovnici Požeštine. Sada po drugi puta proslava Vinkova održana je na lokaciji Shhhuma Aquaparka koji svoje čari pokazuje i zimi i idealno je mjesto za ovakva obilježavanja i proslave. Jedna od specifičnosti proslave u Velikoj je da su uključene i sve udurge koje rade na području općine Velika.

Tako su sve udruge, od folkloraša, ribiča, lovaca, sportaša, mažoretkinja, humanitarnih udruga imale svoju kućicu u kojoj su nudili hranu za posjetitelje, a pratio ih je jedan od vinara s područja općine sa svojim ponajboljim vinima. Kako je bilo i uvijek je Vincelovo hladno svi su imali i kuhanog vina i toplih napitaka. Ponuda jela je bila zaista odlična, od slavonskog čobanca od divljači koji su kuhali lovci, do graha s kobasicama, potkova šarana koji su pripremali ribiči, hamburgera i hot dogova, namaza od tune i bakalara na bijelo, poderanih gaća i langošica, ali i morskih specijaliteta jer su tradicionalni prijatelji veličkog KUD-a Ivan Goran KOvačić članovi KUD-a Rudar iz Raše koji uvijek sa sobom u Veliku donesu puno morskih plodova koje zajedno s veličkim folklorašima pripremaju i nude posjetiteljima, od lignji, brudeta, rižota s kozicama i školjkama i dr.

Da zaista bude pravi ugođaj Vincelova u Shhhumi su posadili i mali pokazni vinograd u kojemu se odvio i blagoslov svih veličkih vinograda koji je obavio župnik župe sv. Augustina vlč. Dražen Akmačić, a prve trsove orezali su poznati voćar i vinogradar Božo Bokšić zajedno s direktorom TZ Zlatni Papuk Tomislavom Galićem, predsjednikom veličkog KUD-a Bernardom Gruićem i načelnikom općine Robertom Hofmanom. Naravno da su i trsove zalili starim vinom, dostojno okitili suhomesnatim delicijama zbog boljeg uroda, te nastavili s feštom.

Za odličnu atmosferu bili su zaduženi poznati tamburaši TS "Zlatna dolina", a da nikome ne bude zima ispred svake kućice s hranom bili su postavljeni peći-stolovi koji su grijali okupljene, a i veliki vincelovski krijes u kojemu je bilo 4 metra drva, grijao je i obasjavao odličnu atmosferu Vinkova u Velikoj. Naravno da se proslava odužila dugo u noć.

Vinkovo u Velikoj održano je pod pokroviteljstvom Općine Velika Turističke zajednice Zlatni Papuk, Aquaparka Shhhuma, veličkih vinogradara i vina i uz pomoć svih veličkih udruga, a posjetitelji su sve mogli koristiti kupnjom etuia i čaše s logotipom Vinkova u Velikoj po 4 eura, s kojim su mogli degustirati hranu po izboru i piti vina po izboru i po mjeri koliko mogu izdržati.