Utorak, 23 Siječanj 2024 08:19

Svečano otvoren novi područni Dječji vrtić Latica u Kuzmici čime grad Pleternica širi kapacitete smještaja djece

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KUZMICA - Ne tako davno, krajem 2022. godine položen je kamen temeljac za izgradnju područnog dječjeg vrtića u Kuzmici, naselju na području Grada Pleternice, a nekoliko mjeseci kasnije, vrtić je otvorio svoja vrata svim potrebama djece i njihovih roditelja.

Važnu investiciju vrijednu više od 1,5 milijuna eura, Grad Pleternica realizirao je s pomoću bespovratnih sredstava Europske unije u okviru Mjere 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Pleternica, Nikolina Hačka, istaknula je kako će se otvorenjem područnog vrtića u Kuzmici značajno povećati broj mjesta za djecu vrtićke i jasličke dobi, što predstavlja prioritet. - Ovaj trenutak označava ne samo proširenje naše obrazovne zajednice, već i korak prema ostvarivanju vizije da svako dijete na području Grada Pleternice ima priliku rasti u poticajnom okruženju. Ovaj vrtić nije samo zgrada, ovo je dom u kojemu će se stvarati nove uspomene, razvijati nova prijateljstva i kročiti prvi koraci prema znanju. Htjela bih spomenuti da je Dječji vrtić Tratinčica 2013. godine preselio u novoizgrađeni objekt pa smo s ponosom dočekali i 2019. godinu i dogradnju vrtića, što je rezultiralo popunjenim kapacitetima, a ovaj područni vrtić je još jedan korak da djeca budu u sigurnim rukama dok roditelji rade.

Svoje zadovoljstvo izrazila je i pleternička gradonačelnica, Marija Šarić, istaknuvši da novootvoreni objekt osim novih mjesta za djecu, pridonosi i zapošljavanju, a posljedično i povećanju kvalitete života građana te ravnomjernom razvoju svih naselja. - Nama su uvijek u fokusu djeca jer djeca i obitelj su temelj budućnosti kada pričamo o zajedništvu koje je nama u Gradskoj upravi glavni pokretač prilikom planiranja i stvaranja vrijednosti. Projekt područnog vrtića u Kuzmici odgovara na brojne izazove današnjice. Osim što osigurava kvalitetno mjesto za odgoj i obrazovanje i pomaže zaposlenim roditeljima, on donosi i radna mjesta, povećava kvalitetu života naših sugrađana i osigurava ravnomjeran razvoj svih naših naselja. Naše želje su velike, mogućnosti ograničene i htjela bih zahvaliti svima koji su pridonijeli otvorenju ovako važnoga objekta.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić zahvalila se Ministarstvu poljoprivrede koje konstantno podupire ulaganja na području Požeško-slavonske županije, a isto tako i Vladi RH čija je vizija osigurati mjesto u dječjim vrtićima za svako dijete u Hrvatskoj.- Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na otvorenju ovog novog vrtića, jedne nove latice naše tratinčice koja, ne samo da okuplja na području Pleternice, nego je latice raspršila i diljem grada. Lijepa je prigoda susresti se s našim polaznicima i vrijednim odgojiteljicama u trenutku kada ovaj prostor postaje dom našoj djeci, a u doglednoj budućnosti, nazočit ćemo još jednoj latici jer gradonačelnica planira i novi vrtić u Gradcu. Ovom prilikom zahvalit ću se onima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, to je prvenstveno Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem koja je zakoračila u veliki smjer izgradnje vrtića u svim našim gradovima i općinama diljem Republike Hrvatske, ostvarujući ideju da niti u jednom dječjem vrtiću na području Hrvatske ne bude liste čekanja.

Spomenula je i značajna ulaganja u dječje vrtiće diljem Požeško-slavonske županije. - Nakon Općine Kaptola, kada je otvorenjem podružnice u Alilovcima postala općina bez liste čekanja, zasad je tu zakoračio i Grad Pleternica. Pokušala sam izbrojiti broj vrtića koji su u prethodnom periodu i koji će u periodu ispred nas, a za što su već odobrena sredstva, biti financirani iz fondova Europske unije i došla sam do broja 19 što nije beznačajan broj i što je prosječno dva vrtića po gradu i općini na području naše županije.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, istaknula je kako je na području Požeško-slavonske županije kroz Program ruralnog razvoja financirano ukupno sedam dječjih vrtića. - Više puta sam nazočila svečanostima otvaranja različite infrastrukture u ruralnim i urbanim krajevima Požeško-slavonske županije i često se osvrnem na pitanja zašto Ministarstvo poljoprivrede uopće financira projekte poput ovog. Najprije treba reći da je to integralna ideja ove Vlade pod vodstvom predsjednika Andreja Plenkovića, brisanje granica između urbanog i ruralnog, financiranjem potrebne infrastrukture, brisanjem listi čekanja, omogućavanjem najboljih mogućih uvjeta u zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i ostalome. U okviru Programa ruralnog razvoja na području Požeško-slavonske županije financirali smo sedam dječjih vrtića, a kao što je županica spomenula putem različitih programa njih je financirano gotovo dvadeset i to će se nastaviti i dalje. 

U kulturnom dijelu nastupila su djeca iz Župskog zbora u Kuzmici i djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica iz Pleternice izvodeći himnu, a onda nekoliko dječjih pjesmica koje su uveselile i obradovale sve nazočne na otvorenju. Zajedno s ministricom Vučković, županicom Jozić i gradonačelnicom Šarić vrpcu su prerezala djeca iz pleterničkog vrtića u narodnim nošnjama. Uslijedio je obilazak zaista prostranog dječjeg vrtića u Kuzmici.