Nedjelja, 21 Siječanj 2024 08:51

"Vincelovo na Požeškoj gori" u organizaciji TZ grada Požege u vinogradu na brdu Kamen

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Požeška gora, brdo iznad Požege prepuno je vinograda i vinogradarskih klijeti i u dane Vincelova oživi brojnim posjetiteljima, organiziraju se fešte i proslave za prijatelje, orezuju se prvi trsovi i zalijevaju starim vinom uz želje da bude dobra vinogradarska godina. Okite se trsovi kobasicama, kulenom, švarglom, slaninom u želji da i vinski grozdovi budu takve veličine, a svaki gazda vinograda želi da njegovi trsovi budu posebno bogato okićeni. Blagoslovi se vinograd ali i svi oni koji će u njemu raditi ali i u klijeti ili hladovini neke voćka uz klijet piti vino. Nekoliko godina upravo u požeškim vinogradima održava se proslava i obilježavanje Vincelova, blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara.

IMG 9022

Turistička zajednica Grada Požege je zajedno s Udrugom vinogradara ni vinara "Stjepan Koydl" iz Požege organizator tog obilježavanja pod nazivom "Vincelovo na Požeškoj gori", a ovogodišnja proslava održavala se nedaleko kapelice sv. Vid na brdu Kamen u vinogradu koji obrađuje obitelj Vujnović.

- Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću vinogradarsku godinu. U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna Slavonije postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda do vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, Ovaj dio Slavonije, posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije. Ove godine mi smo također organizirali svečani obred rezidbe vinove loze i blagoslov vinograda, a nakon toga pravu feštu uz vinogradarsku deliciju i tamburašku glazbu - istakla je direktorica TZ grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.IMG 9038

Blagoslovu i prvom orezivanju vinove loze nazočili su kao domaćin požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, njegov zamjenik dr. sc. Borislav Miličević, požeško slavonska županica Antonikja Jozić i brojni Požežani, udruga planinara HPD Sokolovac i Akademska zajednica grada Požege ali i gosti Požežana koji uvijek rado nazoče običajima u vinogradima. Vinograd i trsove, te sve nazočne i one koji budu u vinogradu radili blagoslovio je gvardijan Franevačkog samostana Svetog Duha Darko Sudarić.

Za sve okupljene Požežanke i Požežane te njihove goste pripremljen je već tradicionalni "vincelovski štap" sa slaninom i kobasicom koji su su svi sami pripremali na otvorenoj vatri, odličan vinogradarski grah u kojemu je bilo više kolutova kobasice nego graha, odlična vina svih požeških vinara iz udruge a sve su odlično zabavljali tamburaši TS "Safir" sa vrsnim harmonikašem Darkom Rodićem.

IMG 9031